imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

iPhone XS Max – Mindenből a Maximum | TARTÓSTESZT


Több mint egy hónapja jelent meg az iPhone XS Max, az Apple valaha készített legnagyobb kijelzővel kecsegtető telefonja. A mindennapokban teszteltem, milyen érzés egy ekkora készüléket használni.

Miközben ezeket a sorokat írom, azon gondolkodom, hogy vajon mit mondott volna a 6,5”-es képátlóra az 5 évvel ezelőtti énem. Vagy mit mondana rá ma Steve Jobs, aki szentül hitt a 3,5”-es iPhone-okban? Utóbbit már sosem tudjuk meg, én viszont pontosan tudom, mennyire irtóztam a nagyképernyős telefonoktól. Már az iPhone 5 idején is volt belőlük bőven a piacon, azonban egyáltalán nem volt rá szükségem.

hibás vízió?

Nem nőttek meg azóta se az ujjaim, se a tenyerem, a nadrágjaim zsebei is azonos méretűek, ebből a szempontból tehát kijelenthető, hogy a nagy méretű iPhone (ha nagyon nem kedvelném azt mondanám rá, hogy phablet) egy hibás vízió. Viszont ha mellé teszem azokat a tulajdonságokat, amiket a nagy méret hozott magával, illetve kontextusba helyezem és a 2018-as felhasználói szokásokat és piac elvárásokat veszem alapul, akkor már egészen más a helyzet.

Mint említettem, 5 éve még fintorogtam a nagy méretre, most viszont több szempontból is értelmet nyert az iPhone XS Max koncepciója. Kapunk egy 6,5”-es OLED kijelzőt, ami alatt egy nagyobb akkumulátor kapott helyet. Ez körülbelül 1 órával több aktív használatot tesz lehetővé kisebbik társával szemben. A gyakorlatban azt jelenti, hogy normál használat mellett hozza a két napot, ha pedig rendesen meghajtjuk (fotó, videó, iMessage, Spotify, stb.) akkor még a hajnalban hazatántorgós esti bulit is simán kibírja. (Ezt is teszteltük nektek, szívesen! – Viktor)

Papíron egyébként a 3 174 mAh-s aksi egyáltalán nem kiemelkedő a konkurens zászlóshajókkal szemben, viszont az A12 Bionic valami eszeveszett jól spórol az energiával. Az első néhány napban előfordult, hogy akár 3-4 óra videózás mellett is bírta a napot! Aki régóta iPhone-ozik, az tudja, mekkora előrelépés ez az Apple telefonjaiban. Érdekesség, hogy az iPhone XR valamivel még ennél is többre képes. Persze ez a high-end telefonokat keresők körében mindegy is, az aksira ebben az esetben sem lesz panaszunk.

A telefon egyébként nagyon-nagyon gyors, a kamera és a hozzátartozó szoftveres megoldások jelenleg az egyik legjobb az iparban. Az OLED-et már jól ismerjük, a Max esetében ennek a fennkölt verzióját kapjuk. Maradt a 3D Touch, ahogy a Face ID-is, azonban a fekvő módos feloldást az iPhone-okban még nem oldotta meg az Apple. Összességében nem fog senkit se meglepetés érni, az iPhone XS Max brutálisan jó telefon.

Prémium a köbön

Szép és jó, de érdemes mindezért beáldozni a “kompakt” méretet? Ez egy régóta gyűrűző gondolat bennem, amit nemcsak idén, hanem minden évben felteszek magamnak. Ha korábban vehettem volna egy iPhone 5 Max-ot, akkor azt mondtam volna, hogy inkább töltöm napi háromszor a telefonomat, minthogy ekkora tepsivel járkáljak. Persze ekkor még csak havi 500 MB-os adatforgalmazásom volt, nem nézegettem YouTube videókat a villamoson, nem dolgoztam a telefonomról és nem hallgattam online zenét.

Mára hússzorosára nőtt a mobilinternet használatom, és az üzenetküldés mellett ezer más dologra is használom a telefonomat, mint korábban. En bloc megváltoztak a felhasználói szokásaim, ami több mint indokoltá tette a nagyképernyős iPhone-t. És hogy macerásabb lett-e az iPhone XS Max, a korábbi modellekhez képest? Ezt mindenki csak kézbe véve tudja eldönteni, ami viszont tény, hogy számomra már az iPhone 6 is bőven kétkezes méret volt.

Nemcsak a megjelenítő felület lett nagyobb, több tartalom is jelenik meg, nagyobb méretben. Így könyebb eltalálni a karaktereket gépelés során. Ez a méret még arra is elegendő, hogy beleírjak a cikkeimbe, vagy kilökjek egy Shuffle posztot. Ezért, ha a jelenlegi két csúcsmodell közül kellene választanom, én a nagyobbikra voksolnék. Igen, az iPhone XS nagyon drága, az iPhone XS Max pedig annál is drágább, viszont esetemben a felár arányaiban elfogadható az extrák fejében. Ez azonban tipikusan egy olyan tényező, ami egyénenként változó.

A nagyobb méret velejárója tehát a kimaxolt használati idő, de magában hordozza a prémium a köbön érzést is. Fogásra a sztenderd mérettel ellentétbe, az iPhone XS Max ráfekszik a tenyerünkre, kiefejezetten kényelmesen lehet egy kézzel tartani. Itt a Face ID egybként kifejezetten indokolt, hiszen nem kell a hüvelykujjunknál betámasztani a telefont a Touch ID eléréséhez és mivel nem kell a gombot sem megnyomnunk, ezért a navigáláshoz erőkifejtésre sincsen szükség.

Ezek összességéből azt adja ki a képlet, hogyha feljebb fogunk rá az iPhone-ra, akkor kényelmesebben használható és stabilabban tartható. Ugyan hardveresen semmi különbség a két modell között, de azért az a majdnem két inch különbség az iPhone XS Max-ot mégiscsak az összes többi iPhone fölé emeli.

A telefon nagyobb súlya tapasztalatom szerint azt is eredményezi, hogy sokkal kevesebb esetben csúszik ki a kezünkből. Az üvegfelület és az acél összhatásában tapadósabb a korábbi alumínium házaknál, valószínűleg ez is közrejátszik ebben az érzetben. Mi több, a nagy felület az egykezes videózásnál is kényelmesebb tartást biztosít, ez ismét egy olyan pont, amit nagyon meg lehet szokni az iPhone XS Max-ban.

Szerencsére a két XS modell közt semmiféle kompromisszumot nem kell kötnünk ezeken kívül a nagyobb méret javára. A telefon csodálatos 4K-s videókat készít, továbbra is relatív kevés képi információval, viszont kompakt fájlméretekkel. A színek szinte megszólalnak a felvételeken és az a nagyon jó, hogy a kamera fejlődésével nem lett komplikáltabb a használata. Pont ugyanolyan egyszerű, mint korábban. A megapixelek száma megegyező az iPhone X-zel, viszont a pixelek mérete nőtt, így alacsony fényviszonyoknál is nagyon szép képeket készíthetünk, például a Budapest Eye-ról:

Az iPhone XS Max minden szempontból az Apple valaha készült legjobb telefonja. A kezdeti szkepticizmusom a mérettel és az új színnel kapcsolatban percek alatt megszűnt. iPhone X-ről megérheti a váltás erre a modellre, hiszen az 5,8”-es kijelző méretbeli visszaesést jelentett a korábban Plust használók körében. Az iPhone XS Max házának mérete pedig pontosan megegyezik azzal, nagyobb kijelző kíséretében. Korábbi modellekről viszont szerintem nem ennyire egyértelmű a választás az iPhone XS, iPhone XS Max és iPhone XR hármas közül.

A valaha készült legjobb iPhone

Ezek ellenére azt gondolom, hogy ez a telefon nem való mindenkinek. Elsősorban az ára miatt, hiszen az iPhone XR az újdonságok jelentős részét magába foglalja, és szintén kapunk egy nagy kijelzőt 140 ezer forinttal olcsóbban. Másrészt, ezt a telefont azoknak készítette az Apple, akiknek tényleg mindenből a Maximum kell. Képernyőből, aksiből, megjelenésből. Tehát, ha nem vagy geek vagy befolyásos üzletember, akkor érdemes újra revízió alá vonni a három új modellt, és reális érvek mentén választani. Sokat lehet ezen idén spórolni.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!