imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Irány a Safari! Barangolás az iOS 13 megújuló böngészőjében


Végre megérkezett az iOS 13. Szerencsére a béta verzióknak köszönhetően szinte minden zugát ismerjük már, épp ezért megpróbáljuk nektek bemutatni az egyes újításokat. Most épp a Safariról lesz szó.

Az új iOS-ben több gyári applikációhoz, funkcióhoz hozzányúltak, sok kérés a felhasználók visszajelzése alapján érkezett, néhányról pedig az Apple gondolta úgy, hogy hasznos lehet majd a mindennapokban. A világ második leggyakrabban használt böngészője is több remek újítást kapott, ebben a cikkben ezeket próbáltam összeszedni. Persze, ha te ismersz olyat, amit kihagytam, és fontosnak tartod, jöhet kommentben.

Átalakított kezdőlap

A Safarit megnyitva idáig a gyakran felkeresett oldalaink jelentek meg, ez persze most sem változik meg. Csupán hozzátették Siri javaslatait, így olyan ajánlásokat kaphatunk, amiket gyakran látogatunk vagy épp a barátaink ajánlották Messengeren.

Weboldal Nézet lehetőségek

A keresősávban egy új opció kapott helyet, mégpedig a bal oldalon, két “A” betűvel jelölve. Erre kattintva a honlap megjelenését szabhatjuk át a saját kedvünk szerint. Módosíthatjuk a szövegek méretét, aktiválhatjuk az olvasó módot, teljes képernyőre tehetjük a webhelyet, sőt, akár az adott oldal asztali verzióját is kérhetjük. Ez főként a nagyobb iPhone-ok esetében lehet érdekes, horizontális használatkor.

Weboldal beállítások

A fenti lehetőségeket ezentúl a Beállításokban is kezelhetjük, sőt, az említett opciókon kívül néhány adatvédelmi kérdést is szabályozhatunk. Ilyenek például, hogy a böngésző hozzáférhet-e a kamerához, a helyadatokhoz, valamint a mikrofonhoz. Mindhárom esetében a “Kérdés”, a “Tiltás” és a “Engedélyezés” lehetőségek közül lehet választani.

Fotó átméretezés

Az internetre, felhőbe feltöltött fotók esetében gyakran probléma lehet azok mérete. Éppen ezért, a Safari mostantól megkérdezi, hogy teljes nagyságában szeretnénk-e megosztani az adott képet. 4 választási lehetőségünk van: kicsi, közepes, nagy, valamint a tényleges méret.

Automatikus oldalbezárás

Sokszor kapom magam azon, hogy elfelejtem bezárogatni a Safariban megnyitott lapokat, és a végén már 15-20 sorakozik egymás mögött. A frissítésnek hála ez megoldódni látszik, ugyanis lehetőséged van beállítani egy intervallumot, mely után automatikusan bezárja majd régóta meg nem nyitott lapfüleket.

Újratervezett Megosztás

Átalakításra kerül a megosztási felugró ablak is, ahol kiválaszthatjuk, kivel (vagy melyik programmal) és milyen módon szeretnénk megosztani az adott oldal tartalmát. Néhány újrafazonírozott gombon kívül olyan megoldásokat kaptunk, mint például, hogy a kontaktok között az jelenik meg elsőként, akivel utoljára beszélgettünk iMessagen, vagy aki legközelebb van az AirDrop szerint.

Sign in with Apple

Az egyik legjelentősebb újítás, az új bejelentkezési lehetőség, ráadásul nem csak iOS-t használó eszközökre. És a legfontosabb különbség, amiben más, mint a Facebook, a Google vagy a Twitter megoldása: a bejelentkezés után nem követi minden mozdulatunkat.

Az adatvédelemre is komoly hangsúlyt fektetnek, ugyanis ha nem szeretnéd, semmilyen személyes adatot nem kell megadnod a bejelentkezés során. Sem a neved, sem mail címed, sem egyéb azonosítód. Ha pedig mégis megteszed, azt egy kétlépcsős azonosítással teszik maximálisan biztonságossá.

Új biztonsági fejlesztések

A fentiek mellett további funkciókat kaptunk, melyek a biztonságérzetünket hivatottak javítani. Ilyen például a jelszóajánló, mely figyelmeztet, ha egy weboldalon megadott jelszó a rendszer szerint nem elég biztonságos. Ezen felül az iCloudban tárolt böngészési előzményeket fejlettebb titkosítással védik, így már csak és kizárólag mi férhetünk hozzá ehhez az adathoz.

Letöltések kezelése

A személyes kedvencem. Végre elérkezett ez is, egységesen kezelhetjük a letöltéseinket. Ha szeretnél letölteni egy elemet a böngészőből, a gomb lenyomása után megjelenik egy kis letöltési ikon a jobb felső sarokban. Erre a kis nyilacskára bökve pedig a letöltött, vagy épp letöltés alatt álló elemek listáját láthatjuk. Ráadásul azt is beállíthatjuk, itt mennyi ideig jelenjenek meg a már megvalósult letöltések.

Sőt, mostantól azt is kiválaszthatjuk, hogy hova kívánjuk menteni az adott fájlt. Lehet az egy Letöltések mappa a Fájlkezelőben, vagy az iCloud, esetleg a Dropbox, vagy bármelyik másik külső, felhő alapú alkalmazás.

Szerencsére a megújult opciók listája ennél sokkal hosszabb, sőt, könnyen előfordulhat, hogy a szeptember 24-re beharangozott iOS 13.1 érkezésével újabb funkciókat kapunk.

Neked melyik “a régóta várt funkció”, amit most végre megkapunk?

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!