imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Írj alá PDF dokumentumokat iPhone-on vagy Macen


Ha beérkezik egy PDF dokumentum, amit alá kell írnod, többé nem kell a nyomtatót, tollat vagy szkennert használnod hozzá, mint a régi szép időkben. Könnyedén aláírhatod az iPhone-odon a Mail alkalmazásban vagy a Maceden a Megtekintő (Preview) alkalmazásban. Arról nem is beszélve, hogy mennyi papírt spórolsz meg vele.

Teljesen mindegy, hogy egy új bérleti szerződésről, számláról vagy meghatalmazásról van szó, valamit biztos, hogy mindig alá kell írnod. 2019-ben viszont már szinte furcsának vélik, ha az ember a hagyományos módon csinálja a dolgát: kinyomtatja a fájlt, kézzel aláírja, beszkenneli az aláírt verziót és visszaküldi az adott címre. A régi módszer nemcsak időpocsékolás, hanem felesleges pazarlás is egyben. Szerencsére erre is létezik egy sokkal gyorsabb és könnyebb módszer.

PDF dokumentumok aláírása iOS-en a Mail alkalmazásban

Az annotációs és rajz lehetőségeken kívül, PDF dokumentumokat is aláírhatsz a korrektúra eszköztárral iOS-en. Ez azt jelenti, hogy egyből aláírhatsz bármilyen szerződést a Mail alkalmazásban, az iPhone vagy iPad készülékeiden egyaránt.

Nézzük csak hogyan működik:

 • Nyisd meg az e-mailt, ami tartalmazza a csatolt PDF dokumentumot és töltsd le
 • Koppints a PDF-re és nyisd meg
 • Ezután koppints a korrektúra ikonra a jobb felső sarokban (úgy néz ki, mint egy filctoll)
 • Ekkor megjelenik a korrektúra kezelőfelület az összes rajzoláshoz és annotációhoz szükséges eszközzel
 • Koppints a „+“ jelre a jobb alsó sarokban
 • Válaszd ki az Aláírás opciót.

Miután rákoppintottál, megjelenk egy teljesen üres mező, amiben elkészítheted az aláírásodat az ujjaddal. Ha esetleg mégsem lennél megelégedve az eredménnyel, kopp a Törlés elemre a jobb felső sarokban és próbáld újra. Amennyiben sikerült elérni a kívánt eredményt, koppints a Készre és újra a dokumentumban találod magad. Itt behúzhatod a tetszőleges helyre az aláírásodat és a méretét is beállíthatod, hogy illeszkedjen a vonalra. Ha szeretnéd még a színét és megváltoztathatod, csak koppints az eszközsorra a képernyő alján.

Ha elkészültél koppints a Készre a bal felső sarokban. Ezután válassz a három lehetséges opció közül: „Válasz mindenkinek”, „Új üzenet”, „Módosítások elvetése”. Az a legjobb az egészben, hogy az elfogadott aláírást automatikuson hozzáadja az Aláírások menüponthoz a rendszer, szóval ha legközelebb ilyen helyzetbe kerülsz csak pár koppintásba fog kerülni az egész.

Extra tipp: Ha iPad tulajdonos vagy, Apple Pencil segítségével még precízebb aláírást kreálhatsz mint az iPhone esetében az ujjaddal és a Continuity-nek köszönhetően minden eszközödön ugyanúgy használhatod.

PDF dokumentumok aláírása Macen a Megtekintő (Preview) alkalmazásban

Ha Macen szeretnél aláírni egy tetszőleges PDF dokumentumot, a Megtekintő alkalmazásban megteheted. Ugyanazt a korrektúra eszköztárat kínálja fel a rendszer, mint az iOS esetében, azzal a különbséggel, hogy macOS-ben van egy plusz, még kényelmesebb funkció is. Arra is van lehetőség, hogy egy fehér papírra kézzel készítsd el az aláírásodat, a végén pedig csak annyi a dolgod, hogy a papírt kamerához tartod.

Nézzük meg hogyan működik:

 • Nyisd meg a PDF dokumentumot, amit alá szeretnél írni a Megtekintőben.
 • Kattints a korrektúra ikonra (szintén filctoll) a jobb felső sarokban.
 • Ezután katt az Aláírásra, majd a Kamerára.
 • Írd le az aláírásodat egy fehér papírra és mutasd a Maced kamerája felé.
 • A Megtekintő ezután rajzol neked egy virtuális aláírást.
 • Ha végeztél, kattints a Készre és mentsd el az aláírást.

Az aláírás hozzáadásához kattints a PDF dokumentumba. A frissen elkészült aláírást kedved szerint mozgathatod és a méretét is beállíthatod, mint egy normál kép esetében. Húzd a kívánt helyre és exportáld a dokumentumot. Legközelebb ha a Megtekintőt használod a dokumentumok aláírásához, már nem kell új aláírást készítened, mert az előzőt elmentette a rendszer.

Te hogy végzed a papírmunkát? Elektronikusan vagy a régi, jól bevált módszer szerint?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!