imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple Írországban

Írország nem szeretné az Apple pénzét


Folytatódik az Apple kontra Európai Bizottság, jobban mondva most már Írország kontra Európai Bizottság ügy. Az írek nem szeretnék, ha az Apple megtérítené az adókülönbözetet és a rájuk kiszabott bírságot.

A történet a nyár végén kezdődött, amikor is kiderült, hogy Írország jelentős adókedvezményben részesítette az Apple-t. Egy közös megállapodás szerint az almás cég 10%-os engedményt kapott, amiért egy 4000 embert foglalkoztató gyárat működtetnek Corkban.

Az Apple corki üzeme

Ez persze mindkét félnek jó, hiszen az Apple munkát ad az embereknek és erősíti az ír gazdaságot. Cserébe pedig különös bánásmódban részesülnek. Ez az egyezség egyedül az EU-nak nem érdeke, ugyanis így a kevesebb adó miatt ők is kevesebbet kaszálnak. Másrészről szerintük ez befolyásolja és káros hatással van a piaci versenyre is.

Írország szeretné elkerülni, hogy rájuk erőszakolják az Apple pénzét, hiszen jelenleg remek célpontja a tech óriásoknak. A Google és a Facebook is náluk táborozott le. Ezek a vállalatok komoly hatással vannak a gazdaságukra, és rengeteg pénzt fektetnek az infrastruktúrába is.

Az Apple Írországi adatközpontja

Az Apple és Írország is korábban már fellebbezett az ügyben, és azt szeretnék elérni, hogy az Európai Bizottság változtasson a jelenlegi álláspontján. Dublin jelenleg, azért küzd, hogy megtarthassa sajátos adópolitikáját, ami már megannyi multinacionális munkaadót eredményezett.

Kormányzatunk teljességgel elutasítja az Európai Bizottság vizsgálatát és a döntést, ami nem ad választási lehetőséget. Ezért az Európai Bíróság elé visszük az ügyet, amit hamarosan el is fogadtatunk az országgyűléssel.

– nyilatkozta Michael Noonan, ír pénzügyminiszter.

Írország küzd kedvező pozíciójáért

Korábbam Tim Cook is kifejtette álláspontját hosszabb levelében:

Harminchat évvel ezelőtt Steve jobs gyárat nyitott 60 alkalmazottal Corkban, ezzel megalapozta az Apple európai jelenlétét…Ekkor ez a hely még rendkívül szegényes környék volt, hatalmas munkanélküliséggel. Azonban mi megláttuk a vidékben és az emberekben rejlő lehetőséget. Mára már ez a hely cégünk egyik legfontosabb bázisa… Nagy többségünk most is itt dolgozik, köztük az első alkalmazottakkal…

A siker, amely az itteni növekedést is lehetővé teszi olyan termékekből származik, amiket az ügyfeleink is szívesen használnak… Európában körülbelül másfél millió embert foglalkoztatunk közvetve vagy közvetlenül kezdve a designerektől, a beszállítóinkon át egészen az App Store fejlesztőkig…Büszkék vagyunk rá, hogy hozzájárulhatunk Európa-szerte helyi gazdaságok és helyi közösségek fejlődéséhez…

A bizottság lépésének példa nélküli és messzire mutató következményei lehetnek. Hatalmas csapást mérne a tagállamok szuveneritására adóügyek tekintetében…Ahogy növekedtünk, úgy váltunk nem csak Írország, de az egész világ legnagyobb adófizetőjévé… Az Európai Bizottság különös bánásmódban részesített minket, ami példanélküli és jogilag megalapozatlan. Ez az ítélet egyértelműen az európai befektetésekre és munkahelyteremtésekre lesz a legkárosabb hatással…

Elkötelezettek vagyunk Írország mellett, és a jövőben is további beruházásokat tervezünk. Meggyőződésünk, hogy végül érvényesülnek a tények, és az a jogrend, melyen az Európai Unió alapszik.

Tim Cook harcol az EU döntése ellen

Az ír közvélemény eléggé megosztott a témát illetően. Egy korábbi kutatásból kiderül, hogy 47%-uk ért egyet Írország fellebbezésével, 39% nem ért egyet, 13% pedig tartózkodik.

Meglátjuk mi lesz az ügy vége. Az biztos, hogy ha jogilag nem megalapozott a döntés, akkor az Apple mindent elfog követni ellene, amit az írek is lelkesen támogatnak. Valószínűleg ezzel szeretnének példát statuálni az európai befektetők előtt, ami nem biztos, hogy olyan jó ötlet, mint gondolják.

Forrás: Reuters és TheVerge

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!