imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Irtsuk ki a kamu iOS üzeneteket


Mint azt már sokszor leírtuk az eredeti iOS-t futtattató eszközökre nincsenek vírusok. Az Apple ugyanis mindig gondosan ügyelt a biztonságra. A feltört szoftver viszont rengeteg biztonsági rést nyit, amely remek lehetőséget nyújt a kártékony szoftvereknek az eszköz megfertőzésére. Ennek ellenére sajnos a rosszakarók kitaláltak egy módszert, hogy hamis üzenetekkel pénzt csalogassanak ki az eredeti szoftvert használóktól is. Természetesen viszont ez ellen egyszerűen tudunk védekezni.

Ezek az üzenetek eddig csak az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban zaklatták az embereket, de sajnos már itthon is találkozhatott velük néhány felhasználó. Több különféle szöveggel is láthatunk ilyet, de a mostanában „divatos” értesítések arról tájékoztatnak minket, hogy az iOS rendszere összeomlott, vagy éppen arról, hogy a személyes adatainkat épp egy harmadik féltől származó alkalmazás lopja. A megoldás pedig, hogy egy telefonszám felhívása után fizessünk 19$-tól 80$-ig terjedő összeget a „hivatalos” terméktámogatásnak. Na, ez szuper az Apple legalább foglalkozik velünk, hova küldjük a pénzt?

iphone-scam_1024

Természetesen ez az üzenet teljesen kamu. Már maga a megadott webhely, az i-phone-support.com is nagyon biztatóan néz ki. A weboldal ugyanis mindösszesen egy szót tartalmaz, az pedig a „Support”. A legfontosabb, hogy azok se dőljenek be az üzenetnek, akik esetleg nem szúrták ki már elsőre, hogy lehúzás az egész. A felugró értesítés egyébként akkor jelenik meg, amikor a Safariban böngészünk. Először a jelenség tavaly év végén volt észlelhető, majd egy ideig nem lehetett róla hallani, de ezek szerint ismét elkezdett terjedni.

OS X-en is találkozhatunk hasonló üzenettel.
OS X-en is találkozhatunk hasonló üzenettel.

A védekezés ellene viszont nagyon egyszerű, ahelyett hogy komoly pénzeket dobnánk oda rosszakaróinknak, lépjünk ki a főképernyőre egyből. Ha ez megvolt, akkor alulról az Irányítási központot, és állítsuk a készülékünket Repülőgép üzemmódba. A Beállítások alkalmazásban a Safari menüpontot kiválasztva töröljünk minden előzményt és weboldal adatot. Ezzel sajnos elvesznek a belépési adataink is az összes webhelyre, de legalább nem fog minket zavarni többet az üzenet. Ha minden adat törölve lett, akkor nyissuk meg a Safarit és lépjünk ki a repülőgép üzemmódból. Mostantól nem lesz felugró üzenet, ha az alkalmazásban navigálunk; egészen addig, ameddig megint meg nem nyitunk egy olyan oldalt, ami előidézi ezt az üzenetet.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!