imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ismerd meg az AI világát a finn kormány online kurzusán!


A mesterséges intelligencia napjaink egyik legforróbb témája, mégis kevesen értik igazán. A finnek most ezen próbálnak segíteni egy közérthető online kurzussal, amely kifejezetten a laikusokat célozza. Az ingyenes képzést bárki elvégezheti, ráadásul nemsokára magyar nyelven is elérhetővé válik.

A hetvenes években Finnország rendkívül sikeres oktatási reformot hajtott végre, s az azóta felhalmozódott tudásra építve az északi állam manapság már a világ egyik startup-paradicsomának számít. A 17. század környékén a finnek még a kátránykészítésről voltak híresek, napjainkban viszont inkább a Nokia, az Angry Birds, vagy a Clash of Clans ugrik be róluk elsőként. Természetes hát, hogy az ország nagy hangsúlyt fektet az új technológiák megismertetésére, s ez alól nem kivétel az egyre fontosabb szerephez jutó mesterséges intelligencia sem.

Az Elements of AI (a Mesterséges intelligencia elemei) nevű online képzést eredetileg még tavaly alkották meg azzal a céllal, hogy legalább az 5,5 milliós népesség 1 százaléka elvégezze. A finn kormány és a velük együttműködő Reaktor tanácsadó cég ugyanis úgy véli, hogy az MI túl fontos ahhoz, hogy csak egy szűk programozói elitnek legyen rálátása. A hathetes online kurzus kidolgozásánál ezért fő szempont volt, hogy az előképzettséggel nem rendelkező átlagemberek számára is érthetően magyarázzák el a rendkívül összetett témát.

A program végül sikeresnek bizonyult, hiszen a vártnál jóval többen teljesítették. Az eredmények láttán a finnek úgy döntöttek, hogy az Európai Unió Tanácsának soros elnökeiként „megajándékozzák” a többi tagállamot, s elérhetővé teszik a kurzust a szövetség 24 hivatalos nyelvén is. A tananyag összesen hat fejezetből áll, melyeknek elsajátítása egyenként kb. 10 órát vesz igénybe. A témák az AI definíciójától indulnak, majd olyan kérdésekre térnek rá, mint a problémamegoldás a mesterséges intelligencia segítségével, vagy a neurális hálózatok alapjai. A továbblépés előtt minden szekció végén vizsgázhatunk is a megszerzett tudásról. A leckék előképzettség nélkül is könnyen értelmezhetők, tényleg érezni, hogy a megfogalmazásnál a szülők, barátok, átlagemberek lebegtek a készítők szeme előtt.

A célcsoport meghatározása kapcsán az egyik fejlesztő kiemelte, hogy a széles tömegek képzését azért tartják fontosnak, mert a szavazati jogon keresztül a laikusok határozzák meg a törvényalkotó testületek összetételét. Márpedig a választott politikai szereplők sajnos nem egyszer tettek már tanúbizonyságot arról, hogy nincsenek képben a technológiai témákkal kapcsolatban. A fejlesztő példaként Mark Zuckerberg kongresszusi meghallgatását hozta fel, ahol bizony elhangzott néhány nem túl értelmes kérdés a hivatalos szervek részéről. A mesterséges intelligencia viszont vélhetően óriási hatással lesz a jövőnkre, így a felelős döntések meghozatalához kiemelten fontos lenne, hogy minél többen átlássák legalább a téma alapjait.

A kurzus elvégzése tehát akkor is ajánlott, ha nem kifejezetten hoz lázba a mesterséges intelligencia témaköre. A cikk írásakor ugyan még nem elérhető a magyar nyelv, de az ígéretek szerint hamarosan érkezik, itt lehet feliratkozni az értesítésre.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!