imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ismét az Apple a legzöldebb cég


Zsinórban harmadszor viheti haza a legzöldebb internetes cég nagydíját a cupertinói vállalat. A Greenpeace szerint nincs még egy ennyire öko vállalat széles e planétán. Pedig nem volt ez mindig így…

Éveken át ostromolták a zöldek az Apple-t, amiért az sem a szolgáltatások, sem a termékekben felhasznált anyagok terén nem bizonyult elég környezetbarátnak. Aztán valami átkattant a vezetőség agyában, és olyan keményen ráálltak a megújuló energiafelhasználásra, és egyéb kíméletes megoldások használatára, hogy rövid időn belül az Apple lett a létező legkörnyezetbarátabb techcég valaha. Ezt a pozícióját pedig előszeretettel meg is tartaná magának, úgy tűnik sikerrel, immár harmadik éve ők a Greenpeace kedvencei.

Olyannyira, hogy az 5 szempontból 4-ből A, azaz a legjobb minősítést kapták. Az egyetlen B-s értékelést a „Pártfogás” kategória kapta. A korábbi években ez még egybe volt olvasztva a megújuló energiaforrások szempontjával, így csupán emiatt lehetséges, hogy a tavalyi 100%-os eredményhez képest, idén „csak” 83%-ot értek el összesítve. Így sincs miért szégyenkezniük, a többi cég a közelükben sincs. Második helyen végzett a Facebook 67%-kal, míg harmadikon a Google, 56%-kal. Az Apple tehát toronymagas kiemelkedik a mezőnyből. És akkor még a rivális Samsung 11%-ával még össze sem hasonlítottuk.

A zöldek külön örülnek neki, hogy az Apple minden évben egy átfogó jelentésben ismerteti a környezetvédelem terén elért eredményeiket, valamint annak is, hogy törekednek az energiaspórolásra. Mi több, a beszállítókat is nyomják a zöldebb megoldások felé. Kínában például erdőket telepítettek, amiket folyamatosan gondoznak is, annak érdekében, hogy a termékeik csomagolásához felhasznált papírhoz szükséges faanyag ellenőrzött és környezetbarát forrásból származzon.

A Greenpeace a következő szavakkal méltatta az Apple eredményeit:

Az Apple már zsinórban harmadik éve tartja vezető pozícióját a többi szolgáltatóval szemben. Az Apple és a Google is folytatták a szektor vezetését, azáltal, hogy növekedésükkel arányosan, vagy még annál is nagyobb mértékben növelték a megújuló energiafelhasználásuk arányát. Mindkét cég felhasználta befolyását, hogy nyomást gyakoroljon a kormányokra, a beszállítóikra, és a saját létesítményeikre egyaránt, hogy azok növeljék a megújuló energiaforrások használatának mértékét működésük során.

Screen Shot 2017-01-11 at 11.49.14

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor mégis miért húzták le a céget a „Pártfogás” kategóriában. Az ok a DuPont Fabros Technology által üzemeltetett adatcenterekben keresendő. A DuPont örök feketebárány a Greenpeace szemében, ez érthető is, 31%-ban használnak nukleáris, 29%-ban szén, és 32%-ban földgáz alapú energiát. Jellemzően ez a cég kapja a lehető legrosszabb értékeléseket.

Miközben az Apple több sikert is elért abban, hogy az állandó beszállítóik egyre több megújuló energiát használjanak, addig egy friss szerint jelentősen növelik kapcsolataikat a Dupont Fabros Technology-val mind Chicagóban, mind Virginiában. Ez úgy tűnik, ezzel egy lépést tettek a rossz irányba. – szól a Greenpeace intelme

A Greenpeace adataiból az is kiderült, hogy a tavalyi 0%-hoz képest idénre már kezdett elkanászodni az Apple a nem megújuló energiák felhasználása terén. Összenergia gazdálkodásukba 5% nukleáris, szintén 5% szén, és 4% földgázból nyert forrás rondít bele.

Apple_Carbon_Footprint

Akárhogy is, jó érzés a tudat, hogy az Apple-termékek vásárlásával nem támogatunk olyan céget, ami kifejezetten gyilkolja a környezetét. Ha jegesmedve lennék, én biztosan dobnék egy pacsit Cupertinóba..

Forrás: iMore és Greenpeace

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!