imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ismét az Apple a világ legcsodáltabb cége


A Fortune minden évben kiad egy toplistát „World’s Most Admired Companies” néven, amit igazából fordíthatnánk a világ legirigyeltebb cégeire is a versenytársak szempontjából. Az elmúlt 7 évben az Apple volt az első helyezett, és egy ilyen év után, mint amilyen 2014 volt, talán természetes is, hogy megőrizte vezető helyét.

Mi kell ahhoz, hogy előkelő helyen szerepeljen egy cég a listán? A Fortune szerint először is nem árt, ha jól mennek a részvények és anyagilag sincs semmi probléma – itt az Apple egyértelműen jól teljesít, hiszen a részvényárfolyam rekordokat döntöget, a cég pedig jó ideje a világ legértékesebb vállalata. A top 50-be idén négy új belépő van: a Chipotle, a CVS Health, a Salesforce.com és a USAA, ami ráadásul egyből a 28. helyre került. A legnagyobb vesztes talán a McDonald’s, ami idén a 45. helyen szerepel, amire 7 éve – mikor először felkerült a listára – nem volt példa.

Az első helyezett tehát zsinórban nyolcadszor az Apple lett. A Fortune indoklása szerint ehhez nagyban hozzájárult az a tény, hogy a történelem folyamán az első cég lett, ami elérte a 700 milliárd dolláros piaci kapitalizációt. Ezen kívül sikerült minden korábbi rekordot megdönteni az utolsó negyedév 74,5 millió eladott iPhone-jával, és az Apple Watch április megjelenése is nagyon ígéretesnek tűnik az eladási számokat tekintve.

Kép forrása: New York Post
Kép forrása: New York Post

A második helyre, tavalyi eredményéhez képest egy helyezést javítva a Google futott be. Profitabilitása főleg a keresőüzlet sikerének tudható be, ebből összesen 66 milliárd dolláros bevételt sikerült generálni tavaly. A Fortune kiemeli, hogy az innováció terén is fontos szerepet játszik a cég, annak ellenére, hogy a Google Glass projekt például gyakorlatilag bedőlt idén. Megemlítik az önvezető autóval való kísérletezést, és a Google Fibert, aminek célja, hogy szélessávú internetet juttassanak az Egyesült Államok nagyvárosaiba.

A harmadik a Warren Buffet által vezetett Berkshire Hathaway lett, ami mindenféle befektetésekkel és biztosítással foglalkozik, és tavaly márciusban sikerült elérniük a 300 milliárd dolláros piaci kapitalizációt. Két helyet rontva negyedik lett idén az Amazon, az ötödik pedig továbbra is a Starbucks maradt, melynek már közel 22 ezer üzlete van a világ 66 országában. Ráadásul 2015 első negyedéve volt zsinórban a huszadik, amikor legalább 5%-os növekedést tudtak produkálni.

Kép forrása: NBC News
Kép forrása: NBC News

Négy helyet javítva a lista huszadik helyére futott be a Microsoft, a Fortune szerint ez az új CEO, Satya Nadella agresszívabb nyomulásának köszönhető, bár megemlítik azt is, hogy a cégnek tavaly közel 18 ezer alkalmazottját kellett elbocsátania – főleg korábbi Nokia-dolgozókat. Kilenc helyet rontva lett 25. az Apple-lel tavaly stratégiai szövetségre lépő IBM, akik tavaly 6%-ot rontottak az eredményeiken, ráadásul ez volt sorban a 11. ilyen negyedév.

Szépen lépdel felfelé a Facebook, idén 26.-ok lettek a tavalyi 38. hely után. A bevételek a hirdetéseknek köszönhetően 58%-ot nőttek egy év alatt, és a részvények árfolyama is megindult a kezdeti gyengélkedés után. A Samsung idén csak a 30. helyre érkezett meg, kilenc helyezést rontva a tavalyi eredményén. A Fortune szerint ugyan az iPhone 6 megjelenése komoly konkurenciát jelentett a cég számára, az alkatrészüzletből továbbra is profitálnak. A cég reménykedik benne, hogy a Galaxy 6 márciusi megjelenése javíthat az eredményeiken.

A top 10-es lista így néz ki:

1. Apple
2. Google
3. Berkshire Hathaway
4. Amazon.com
5. Starbucks
6. Walt Disney
7. Southwest Airlines
8. American Express
9. General Electric
10. Coca-Cola

Forrás: Fortune. Borítókép: BlouinNews.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!