imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ismét egy remek játékkal bővült az App Store kinálata


A Rockstar Games játékstúdió valószínűleg mindenki ismeri, vagy ha nem is, a Grand Theft Auto (GTA) játéksorozatot mindenképp. A játékoknak óriási sikere volt a tengerentúlon és itthon is. Habár a sorozat továbbra is bővül új részekkel, a Rockstar Games elkezdett egy remek projektet is, miszerint iOS-re is portolják az összes részt, mégpedig az adott rész tizedik szülinapjára. 2005-ben egy talán kevesek által játszott klasszikus, a Liberty City Stories jelent meg, és a tendenciát követve idén került az App Store kínálatába.

A helyzet az, hogy a játék igazából december 17-én jelent meg az Apple virtuális alkalmazásboltjában, de nagyjából csak most tudtam letenni, hogy írjak is róla. Nem véletlen, hiszen egy remek játékról van szó, amely eredetileg csak PSP-re jelent meg, majd látva az elsöprő sikerét, egy évvel később PS2-re is kiadták. A játék Liberty Cityben, egy amerikai nagyvárosban játszódik, ugyanúgy mint a GTA III, a GTA:CTW és a GTA IV. Az évszám 1998, tehát még a GTA III előtti cselekményről szól a játék. A nem-lineáris játékmenetnek köszönhetően viszont kedvünk szerint cselekedhetünk az egész játék során. Autókat lophatunk el, járókelőre lövöldözhetünk, verekedhetünk, étterembe járhatunk, vagy a rendőröket bosszanthatjuk, ha éppen nem vagyunk küldetésen. Az autók jelentős része továbbra is szabadon elköthető. Ugyanúgy, mint az előző részekben, itt is találhatók lepukkant tragacsok, elegáns szedánok, és villámgyors sportkocsik.

A játék, úgy ahogy eddig is, egy központi karakter körül forog. Ez pedig nem más, mint az olasz maffiózócsaládból származó Toni Cipriani, aki Salvatore Leone maffiavezér hívására érkezik Liberty City-be. A Leone család szolgálatába állva végzi el a piszkos munkát, például más bandák elleni bérgyilkosságokat, robbantásokat, vagy merényleteket. Az alapvető feladata az, hogy segítsen Salvatore Leone-nak megtisztítani Liberty City-t a várost uraló ellenséges maffiáktól, és ezáltal átvegye a hatalmat a város felett.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez a rész eredetileg a San Andreas után jelent meg, és éppen ezért van nagy jelentősége. A játékmenetben ugyanis rengeteget butítottak az előző részhez képest, sokkal kevesebb lehetőségünk van hétköznapian élni. A történet viszont annál jobbra sikerült. Habár tény, hogy egy darabokra szakadt család tagjainak a levadászása is érdekes lehet, de ennek a résznek tényleg jó háttértörténete van. A jó sztorihoz meg is van minden ebbben a játékban: maffia, korrupt rendőrök, női karakterek, akik bolondulnak értünk, és persze egy anyuka, aki a halálunkat akarja. Tényleg csak ajánlani tudom.

GTA3

A játék mentése sajnos Rockstar Social Clubon keresztül történik, amit továbbra is szívből gyűlölök. Így viszont lehetőségünk van több készüléken is játszani, a játékállás biztosan nem fog elveszni. Ami viszont nagyszerű, hogy a San Andreashoz hasonló módon itt is hallgathatunk saját zenét a játékon belül. Így ha beszállunk a kocsiba, és kiválasztjuk a megfelelő adót, akkor az általunk megkreált lejátszási listából fogja az app lejátszani a számokat az autórádióban.

GTA4

A legjobbak viszont csak most jönnek. Aki iPhone 6s, vagy iPhone 6s Pluson játszik, annak lehetősége van 3D Touchot használni az irányításhoz, ami elképesztően megkönnyíti a kezelést. Persze, akinek a képernyő nyomkodása továbbra sem adja vissza a GTA hangulatot, azoknak mondom, hogy a játék támogatja a kontroller használatát is. A grafika egyébként jól adja vissza az eredeti játék grafikáját, bár tény, hogy frissített textúráknak jobban örültem volna. A hangok zseniálisak, főleg iPad Prón. A játék egyébként bőven 60 FPS-sel zakatol iPhone 6s-en és iPad Prón is.

Grand Theft Auto: Liberty City Stories iOS 8.0-át igényel és 1.33 GB helyet foglal. A játék elérhető iPad Próra is. Csak 18 éven felülieknek.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!