imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ismét életet mentett az Apple Watch


Legtöbben elsődlegesen úgy gondolunk az Apple okosórájára, mint egy fitneszkiegészítőre. Így volt ezzel Scott Killian 50 éves ügyvéd is, egészen addig a napig, amíg meg nem mentette életét. Úgy tűnik, az állandó pulzusfigyelés néha többet érhet, mint az alkalmi teljeskörű kivizsgálás.

Scott Killian a 9to5Mac-nek számolt be tanulságos történetéről, amelyet ezzel a felütéssel indított: “Nagy rajongója vagyok most az Apple Watchnak”. A sztori hallatán ezt el is hisszük neki. Jöjjenek a részletek.

Scott saját bevallása szerint mindig is egészségtudatos életmódott folytatott, odafigyelt a bajok megelőzésére. Éppen ezért, amikor nemrégiben betöltötte az ötvenedik életévét preventív jelleggel teljeskörű kivizsgáláson vett részt. Amerikában máshogy működik az egészségügyi rendszer, mint itthon, így az ügyvédként dolgozó férfi több tízezer dollárt költött a folyamatra. Számtalan vizsgálat és teszt után végül megnyugtató választ kapott: az eredmények alapján kutya baja sincs.

Ez egybevágott azzal, amit Scott magáról gondolt: noha a munkája miatt elég sok stressz éri, rendszeresen mozog, eljár boxolni, futni és úgy általában, nagyon odafigyel magára. Nem is érezte magát soha rosszul, így – főleg a kivizsgálás után – teljes nyugalommal élte tovább az aktív ötvenesek életét.

Killian már egy jó ideje Apple Watch felhasználó, amit elsősorban azért vásárolt, mert segít neki a munkában ütemezni a dolgokat, és gyorsabban tud reagálni a megkeresésekre. Nem a fitnesz vagy egészségfunkciókért, hanem egyedül ezért váltott a jól bevált Svájci óráiról az Apple-termékére. A prioritás azonban egy éjszaka alatt teljesen megváltozott.

Scott hetente 3-4 alkalommal az alváskövetés miatt az Apple Watch-ban szokott aludni. Az egyik ilyen éjszaka során, hajnali 1 körül egyszer csak felébresztette az óra. Egy külsős alkalmazás küldte neki az értesítést, hogy baj van, nagyon felemelkedett a nyugalmi pulzusa, ami szívinfarktust jelenthet (ez a funkció azóta már egyébként bekerült a watchOS-be is). Killian, bár enyhe emésztési zavarokat érzett (ez egyébként szintén lehet előjele a szívinfarktusnak) egyáltalán nem érezte magát rosszul.

Mégis, az hogy az átlagosan 50 körüli nyugalmi pulzusa alvás közben felkúszott 121-re nem hagyta nyugodni. Fogta magát, és elővigyázatosságból elment a sürgősségire. Bevallása szerint a váróban még mondta is a feleségének, hogy valószínűleg hülyeség az egész és csak kidobott pénz, de azért nyugodtabb lesz így.

A kórházban rákötötték az EKG-ra, de az eredmények teljesen normális értéket mutattak. Killian is csak arra figyelt fel, hogy a csuklóján lévő óra “halálpontosan” ugyanúgy méri a szívveréseket mint az orvosi műszer. Biztos, ami biztos, azért elküldték egy gyors vérvizsgálatra is. Itt bukott ki a baj: a vérében található egyik enzim értéke nagyon megugrott, ami általában vagy már lezajlott, vagy éppen történő szívinfarktust jelez.

Innen már biztossá vált a helyzet, jöttek a következő tesztek, amik végül megállapították, hogy összesen koszorúerében összesen négy szűkület is található. Rögtön szívműtét következett, amelynek keretében minden szűkületet stenttel (ez egy speciális fémháló, ami tágan tartja az érfalat) kitámasztottak. Scott tehát megmenekült és élheti tovább életét egészségben.

Amikor elmondta a sebészének, hogy az Apple Watch figyelmeztette, az orvos annyit felelt:

Ha aznap este tovább alszik, valószínűleg sosem ébredt volna fel. Meghalt volna álmában.

Killian azóta már elő is rendelte az EKG-t készítő Apple Watch szíjat, amelyet a múlt hónapban engedélyezett az FDA, hogy ezentúl otthon is le tudja futtatni a vizsgálatot, ha rosszul érezné magát. És természetesen nagy prófétája lett az okosórának is. Szíve szerint kötelezővé tenné mindenki számára, aki betöltötte az 50-et.

Forrás: 9to5Mac

Épp az ilyen és ehhez hasonló esetek miatt írtuk azt a múltkor, hogy hatalmas potenciálok rejlenek az Apple Watch-ban, mint orvosi eszközben.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!