imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ismét feltörhetetlen az iPhone


Jelen pillanatban nincs az a varázs hacker-doboz, titkosszolgálat vagy bármi más, ami szisztematikusan fel tudna nyitni iPhone-okat tulajdonosuk akaratának ellenére.

Még a nyár elején írtunk a GrayKey box nevezetű eszközről, amely segítségével rendőrségek, titkosszolgálatok képesek volt feltörni az összes akkori iPhone-t. A helyzet közepesen volt vészes. Szerencsére a rendőrségeken és titkosszolgálatokon – azaz jóesetben bíróságilag szabályozott szervezeteken – kívül más aligha tudott élni a lehetőséggel. A GrayKey ugyanis csak ilyen ügyfeleknek értékesítette az egyébként 8 millió forint körüli eszközt.

Ami egyébként így néz ki.

Ez persze sovány vigasz volt az Apple számára, akik előbb adnák 20 forintért az iPhone-t, minthogy csorba essen a – részben a felhasználói adatok védelmére épült – reputációjukon. Hamar elő is álltak egy átmeneti megoldással, amivel korlátozni tudták az USB eszközök hatáskörét feloldás előtt. A GrayKey box ugyanis az USB csatlakozón keresztül, brute force eljárással próbálkozott a töréssel. Az pedig nemes egyszerűséggel szoftveresen letiltotta a készülék USB portján keresztül történő adatforgalmat, ha a készüléket több mint egy óráig nem oldották fel.

De, ahogy az lenni szokott, ha kijön a biztonsági frissítés, nem sokkal rá jön az újabb törés. Menet közben kiderült ugyanis, hogy a GrayKeyesek találtak egy megoldást, amivel elvben kikerülhető volt még az USB korlátozás is, magyarul zavartalanul folytatódhatott a hatósági adatkinyerés. Egészen mostanáig.

A Forbes jelentése szerint valahogyan ismét sikerült elvenni a GrayKeyesek kenyerét és befoltozni a kiskaput, amin keresztül bejártak az iPhone-okba. Maguk a biztonsági szakértők sem tudják, hogy pontosan hogyan csinálta ezt az Apple, egyszerűen csak annyit tapasztaltak, hogy az iOS 12 óta csak az úgynevezett részleges kinyerés működik, azaz csak az olyan titkosítatlan adatokhoz férhetnek hozzá, mint például a fájlméretek.

Egészen biztos, hogy a GrayKey már dolgozik a megoldáson, addig is viszont míg találnak valamit, újra nyugodt szívvel jelenthetjük, jelenleg

feltörhetetlen az iPhone.

Forrás: The Verge

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!