imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ismét óriási adatszivárgás történt a Facebooknál


Több mint 267 millió Facebook felhasználó neve és telefonszáma szivárgott ki és érhető el az interneten minden nehézség nélkül.

Ismerősen hangzik, hát az azért lehet, mert ugyanez egyszer már megtörtént szeptemberben. Csak akkor 400 millió körülire rúgott azoknak a felhasználóknak a száma, akik “kaptak a jóból”.

Most annyi az enyhítő körülmény, hogy legalább nem maga a Facebook a hibás a dologban (bár megjegyzem, nem tudom, hogy nem lehetnek ebben hibásak).

A többek között adatbiztonsággal is foglalkozó Comparitech Bob Diachenko kiberbiztonsági szakemberrel összeállva felfedett egy olyan biztonsági rést, amin keresztül a Facebook API-át használva vietnámi bűnözők tetemes mennyiségű adathoz juthattak.

A kiszivárgott információk arra lehetnek jók, hogy masszív SMS SPAM kampányba kezdjenek és boldog boldogtalannak adathalász SMS-eket küldjenek.

Sajnos a biztonsági rést nem vették észre időben, de a szervert, ahonnan az infók származhattak, már lelőtték. Az viszont biztos, hogy az adatok kikerültek egyes hacker fórumokra még a hónap elején.

Az, hogy pontosan hogy jutottak – az egyelőre úgy tűnik, csak publikusra állított profillal rendelkező emberek – adataihoz, még nem teljesen tiszta. A Facebook fejlesztői API-ján keresztül juthattak be az adatbázisba, amiben 2018 és az előtti telefonszámok szerepeltek. A vállalat tavaly megszüntette a külső fejlesztők hozzáférését a felhasználók telefonszámához.

Nem győzzük ismételni, hogy soha ne dőljetek be semmilyen SMS-nek és emailnek, még akkor sem, ha hivatalosnak látszik. Mindig győződjetek meg arról, milyen forrásból érkezett, és ha nem életbevágó, ne adjatok meg semmilyen adatot kéretlenül senkinek.

A te profilod milyen megosztásra van álltva?

Forrás: Comparitech

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!