imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ismét rekordot döntött az Apple értéke


A tegnapi amerikai tőzsdei záráskor az Apple részvényei 122,02 dolláros árfolyamon álltak meg, ami rekordnak számít a cég 39 éves történetében. Ha a tavaly nyári részvényfelosztás előtti értéket nézzük, ez több mint 854 dolláros árfolyamot jelent.

Már a tőzsde tegnapi nyitásakor is rekordközelben mozgott az árfolyam, aztán közel 2%-os növekedés után állt be a záróérték. Ez azt is jelenti, hogy az Apple piaci kapitalizációja, vagyis a cég részvényeinek összege alapján kifejezett értéke jelenleg 710,74 milliárd dollár, pillanatnyi árfolyamon több mint 194 ezer milliárd forint. Oké, ezt kiírom számokkal is:

194 351 853 000 000 Ft

Ez még gombócból is sok.

Az Apple piaci kapitalizációja. Forrás: YCharts.
Az Apple piaci kapitalizációja. Forrás: YCharts.

Az Apple ezzel egyébként megdöntötte a valaha volt legértékesebb cég rekordját is, illetve az első cég az amerikai tőzsde történetében, ami átlépte a 700 milliárd dolláros értéket, ami egy év alatt több mint 50%-os növekedést jelent. Ez azt is jelenti, hogy az Apple értéke a duplája a Microsofténak (349,48 milliárd dollár), és majdnem duplája a Google-ének is (365,21 milliárd dollár). Az árfolyam egyébként a zárás utáni órákban még picit növekedett is, de valószínűleg innen egy kisebb visszaesés kezdődik majd, ahogy többen eladják a részvényeiket.

Forrás: YCharts
Forrás: YCharts

A 600 milliárd dolláros korábbi álomhatárt egyébként a Microsoft döntötte meg még 1999-ben, akkor 618,9 milliárd dollárnál álltak meg. Noha számszerűen az Apple mostani értéke majdnem százmilliárd dollárral több, ha az inflációval is számolunk, a Microsoft 16 évvel ezelőtti értéke ma 851,31 milliárd dollárt jelentene, szóval egy kicsit dolgozni kell még az ügyön, nagyjából a 146-147 dolláros árfolyamon sikerülne az inflációval is korrigált rekordot megdönteni.

Ez egyébként nem teljesen lehetetlen, a legtöbb elemző 135-145 dollárra becsüli jelenleg az AAPL részvény reális értékét, de a hírhedt befektető, Carl Icahn tavaly novemberben erősen alulértékeltnek nevezte a cég papírjait, és azt mondta, gondolkodás nélkül érdemes vásárolni belőlük. Az ő becslése meglehetősen optimista, akkor 203 dollárra lőtte be az ideális árfolyamot.

Ha sikerülne Icahn várakozásait elérni, az egyébként azt jelentené, hogy az Apple lenne a történelem során az első cég, mely eléri az ezer milliárd dolláros értéket vagyis piaci kapitalizációt. Ehhez még csak nem is kell a fenti árfolyam, „mindössze” nagyjából 172 dollár. Szóval ez a következő szám, amit érdemes figyelni. Ezt egyébként nálunk, az oldal tetejére görgetve a kis diagram ikonnal is meg tudjátok tenni.

Forrás: AppleInsider. Borítókép: Forbes.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!