imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ismét támadják az Apple-t a titkosítási rendszere miatt


Tegnap írtunk arról, hogy az Apple is lerótta kegyeletét a pénteki párizsi áldozatok előtt. Az USA kormánya viszont egy kicsit máshogy reagált az eseményekre, és tárgyalásban kezdett a szilícium-völgyi nagyvállalatok fejeseivel a titkosított kommunikációról. Természetesen az Apple sem úszhatta meg, ők az egyik olyan cég, amivel az amerikai kormány a leginkább nincs kibékülve ilyen téren.

Diane Feinstein szenátor szerint ezeknek a vállalatoknak komolyan át kéne azt gondolniuk, hogy tényleg megéri-e az embereket veszélyeztetni azzal, hogy nem biztosítanak hozzáférést a rendszerhez. Természetesen nem ő az egyetlen, aki szerint ez már majdnem hazaárulásnak számít. Az FBI fejesei például ezzel a „marketing fogással” egyenesen a terrorszervezeteket segíti elő az összes szilícium-völgyi vállalat.

Az ISIS-nek olyan eszközöket biztosítanak, amihez még bírósági végzéssel sem lehetne hozzáférni. Így van módjuk egy olyan titkos csatornán keresztül kommunikálni egy akció során – vagy akár az akció kitervelésekor – , amihez a hatóságok egyszerűen nem férnek hozzá.

A szenátor arra a videóra is visszautalt az interjú során, ami egyértelműen mutatta, hogy az alvó ügynökeikkel a lehető legmodernebb módon tartják a kapcsolatot az ISIS vezetői, hogy később, amikor eljön a megfelelő idő, támadásokat tudjanak végrehajtani az USA területén. Az érdekesség az egészben, hogy már dolgoznak szakemberek egy olyan titkosítási rendszeren, amihez csak bizonyos emberek férhetnének hozzá. Az E2EE (end-to-end titkosítás) lényege ugyanis pont az lenne, hogy a visszafejtéshez szükséges kulcsok csak a küldő és a fogadó félnek vannak meg.

14970-10913-14653-10364-10523-2789-150917-iOS_8-Encryption-l-l-l
A telefonzár, az iCloud fiók zára, és az iMessege is külön titkosító algoritmussal dolgozik. A telefongyártók körében ráadásul a legfejlettebbekkel.

Mérnökinformatikus szemmel ezt kicsit kételkedve fogadom, hiszen egy olyan rendszer, amiben létezik kiskapu, már potenciálisan veszélyes. Az erre szakosodottak ugyanis nagyon hamar megtalálják, a kiskapuhoz elrejtett kulcsot is. Ha viszont tényleg lehet olyan bonyolult rendszert csinálni, amihez a hozzáférést csak azok kapnának, akik tulajdonképpen minket védenek, valószínűleg az évszázad újítása lenne.

Véleményem szerint a Szilícium-völgynek (mármint az ottani cégeknek) újra kéne gondolniuk a termékeiket. Ha ugyanis olyan terméket forgalmaznak, amin gonosz szörnyek kommunikálnak, hogy gyerekeket fejezzenek le, egy utasszállítót térítsenek el, vagy ártatlanokra csapjanak le akár egy a stadionban, akár egy kis étteremben Párizsban, az már komoly probléma.

A legnagyobb probléma viszont továbbra is azzal van, hogy ezt sem jogilag, sem technológiailag nem lehetne jobban kivitelezni. Az erről szóló tárgyalások valószínűleg jelenleg is tartanak, de előreláthatólag az lesz az egésznek a vége, hogy a Képviselő Ház egy indítványt nyújt be Barack Obama elnöknek, hogy kötelezzék az amerikai vállalatoknak az új, hátsókaput is tartalmazó titkosítási technológiát. Ez Tim Cook szerint súlyosan érinti mind a felhasználókat, mind az iparágban létező cégeket, beleértve természetesen az Apple-t is.

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!