imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ismét tisztogat az Apple, biztonságosabb lesz az App Store


Úgy tűnik, az Apple felülvizsgálja az alkalmazásboltjába már egyszer bekerült alkalmazásokat is, és amelyeknél személyes adatokkal való visszaélést talál, az „mehet vissza a balettbe ugrálni“.

Az Apple alkalmazásboltjának egyik legnagyobb előnye, hogy a vállalat nagy odafigyeléssel tartatja be a fejlesztőkkel az adatbiztonságra vonatkozó irányelveket. A szigorú szabályokon átjutni már a feltöltés során sem feltétlen egyszerű művelet, de a bekerülés után is számíthatnak ellenőrzésekre a fejlesztők. Nagyon helyesen – teszem hozzá rögtön.

A napokban az Apple egy nagyobb újraellenőrzésbe kezdett, amely során kifejezetten a felhasználók pozícióját harmadik féllel megosztó alkalmazásokra vadásztak. Azokat az alkalmazások, amelyek megsértették az irányelveket, a vállalat haladéktalanul eltávolítja az App Store-ból, majd az intézkedésről értesíti a fejlesztőt:

Az alkalmazás lokációadatokat oszt meg harmadik féllel, a felhasználó egyértelmű hozzájárulása nélkül, nem jóváhagyott céllal.

A fejlesztők a szabálysértő kódsorok, frameworkök és SDK-k eltávolítása után újra feltölthetik az alkalmazásukat, amely ha átmegy a szűrőn, ismét tagja lehet az App Store felhozatalának.

Az Apple irányelveiben egyébként elég egyértelműen fogalmaz a kérdésben, nehéz „véletlenül“ félreérteni a sorokat:

Nem használhatod és továbbíthatod a felhasználók személyes adatait anélkül, hogy előzetesen tájékoztattad volna a felhasználót az adatok felhasználási módjáról, és erről engedélyt is kértél.

Az alkalmazások által gyűjtött adatok nem használhatók fel és nem oszthatók meg harmadik féllel az alkalmazás funkcionalitásához kötödő, a felhasználói élmény vagy a szoftveres/hardveres teljesítmény javításától eltérő céllal.

Személy szerint mindig örömmel olvasok az ilyen regulázásokról, nagy plusz a szememben az állandó odafigyelés, elvégre az alkalmazások korában tényleg nagyot tud rontani a felhasználói élményen, ha a rendelkezésre álló appok igénytelenek, vagy éppen adattolvajok. A mostani újraszelektálásban feltehetően nagy szerepe van európai általános adatvédelmi rendeletnek (General Data Protection Regulation, azaz GDPR) is.

Az Apple tavaly nagy tisztogatása tavaly kezdődött az iOS App Store-ban, amelynek keretén belül kikerült minden olyan elavult, elhagyatott alkalmazás, amelyet fejlesztője nem frissített 64-bit támogatással. Az intézkedésnek meg is lett az eredménye: 2017-ben történetében először, csökkent az App Store-ban található alkalmazások száma. Aztán tavaly év végén az Apple a macOS-re fejlesztő kollégáikat is figyelmeztették, hogy az iOS-hez hasonlóan a Mac App Store-ból is távoznia kell majd minden appnak, ami nem teljesíti a kívánalmakat. Áprilisban pedig újabb felhívás érkezett.

Forrás: 9to5Mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!