imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ismét túlszárnyalták a célokat az Apple eladásai


A vállalat újabb rekordokról és a várokazásokat felülmúló bevételről számolt be az előző negyedév teljesítményének részeletezésekor. Tim Cook egy elképesztő számot osztott meg az aktív Apple készülékeket illetően, míg az előfizetők száma már közel negyedmilliárdnyira ugrott.

Ismét rekord negyedévről számolt be az Apple a 2018-as Q1-es (valójában 2017 utolsó három hónapjáról szóló, vagyis a hagyományosan legerősebb hónapot, decembert magában foglaló) jelentésében. Az előzetesen 84 és 87 milliárd dollár közé várt bevételt sikerült túlszárnyalni: a 88,3 milliárd dolláros bevétel 13%-kal több, mint az eddigi rekord. Mindezt úgy, hogy ez a negyedév a tavalyi 14 hetes időszakhoz képest csak 13 hetes volt, így a heti átlagot nézve 21%-kal nőtt a bevétel a tavalyihoz képest.

Tim Cook a vállalat negyedévének részletes elemzése előtt egy elképesztő számot osztott meg: immár 1,3 milliárd aktív Apple készülék forog kézen világszerte. Ez pedig 30%-os növekedést jelent mindössze két év alatt, ami tényleg brutális szám, ha belegondolunk a méretekbe.

iPhone

Habár több helyen is olvashattuk a napokban elemzőktől, hogy az iPhone X csalódást keltő számai miatt akár fel is függeszthetik a gyártását, Cook most nem ezt sugallta. A jubileumi iPhone megjelenése óta minden héten a legnagyobb bevételt generálta az iPhone-ok közül, decemberben pedig ez volt a világon a legtöbbet eladott okostelefon. Összességében is a 2017-es iPhone paletta lett üzletileg az eddigi legsikeresebb annak ellenére, hogy az előző évi 78,3 millió eladott iPhone-hoz képest kevesebb, 77,3 milliárd okostelefont adtak el.

Szolgáltatások

Ez a szegmens a vállalaton belül az egyik legdinamikusabb fejlődő, és ez most is beigazolódott. A mostani 8,5 milliárd dolláros bevételt 18%-kal több, mint tavaly ilyenkor (habár a Q4-es számokhoz képest ezúttal nem látható nagy gyarapodás). Jó úton járnak, hogy 2020-ra a 2016-os számokat megduplázzák. Ehhez többek között az is kell, hogy csak az elmúlt 90 napban 30 millió új előfizetés lett, ezzel pedig már 240 milliónál tartanak.

Apple Watch

 

Az Apple okosórájának eladásai továbbra is szárnyalnak és erősödött a piacvezető szerep. A növekedés bevételben és eladott mennyiségben továbbra is jelentős (a fenti grafikonon az egyéb kategória látható, sajnos a Watch számait külön nem osztja meg az Apple), ráadásul minden földrajzi szegmensben legalább két számjegyű volt a gyarapodás. Az Apple kétszer annyi Series 3-at adott el, mint tavaly a Series 2-t.

iPad

Az Apple tabletek bevétele zsinórban harmadik negyedéve mutat emelkedést, köszönhetően leginkább a fejlődő piacok teljesítményének. A növekedés darabszámban nem jelentős, 13,1 millióról 13,2 millióra emelkedett az előző évhez képest. Ami érdekes, hogy az eladások közel felét új ügyfelek hozták, akik ezzel váltottak Apple termékekre, Kínában pedig ez a szám az eladások több mint 70%-át tette ki. Úgy tűnik, a komputerek nélküli vízió reklámja jól sikerült.

Mac

A Mac vonalon csökkenő darabszámokat láthatunk: a tavalyi 5,4 millió helyett az idei negyedévben 5,1 millió Macet adtak el. Cook leginkább az új iMac Prót promózta. Annyit azért elárult, hogy a világszerte mért vásárlók 60%-a új Apple felhasználó, a kínai piacon pedig 90%-a a vásárlóknak lépett be vásárlásával az Apple ökoszisztémába.

2018 Q2

A következő pénzügyi negyedévre az Apple az alábbi számokat tűzte ki célként:

  • 60 és 62 milliárd dollár közötti bevétel
  • 38 és 38,5 milliárd dollár közötti bruttó árrés
  • 7,6 és 7,7 milliárd dollár közötti működési költség
  • 300 millió dolláros egyéb bevétel
  • 15 százalék körüli adókulcs

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!