imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Itt a 4K támogatás az iMovie-ban


Úgy látszik az Apple sem akar kimaradni az őrületből, ezért a 4K videók készítésére alkalmas iPhone 6s és a most bemutatott 4K iMac mellé most már az iMovie is megkapta a 4K támogatást.

Bár véleményünk szerint a 4K videók ideje még nem igazán érkezett el, az Apple mégis elkezdte komolyan venni a 4K támogatást. Természetesen a Final Cut X már régóta képes 4K felbontású videók vágására, de mostantól az átlag felhasználók számára készített ingyenes iMovie-ban is szerkeszthetünk 4K felbontású videókat. Jó hír, hogy nem csak a Maces iMovie képes megbirkózni a 4K videókkal, hanem az iOS-re letölthető egyszerűbb verzió is.

Fontos tudni, hogy ha 4K videózásra szánjuk el magunkat, készüljünk fel, hogy rendesen megizzaszthatjuk a telefonunkat vagy a Macünket, hiszen a nagyobb felbontás sokkal nagyobb teljesítményt is igényel. Ful HD videót már szinte bármilyen eszközön könnyedén vághatunk, a 4K-hoz viszont legalább egy 2011-nél nem régebbi Mac-re lesz szükségünk legalább 4GB memóriával. Legalábbis az iMovie leírása szerint. Szerintünk egy ilyen régi gépen nem nagyon érdemes próbálkozni, hiszen ezek a gépek még lejátszani sem képesek 30 fps mellett a 4K anyagokat, nemhogy megvágni, és effektezni. Mondhatnánk, hogy az ajánlott konfiguráció: a csillagos ég.

Az iMovie 10.1 a következő újdonságokat tartalmazza:

  • Megvághatsz és megoszthatsz 4K felbontású (3840 x 2160) videókat a támogatott Maceken.
  • Az iMovie már támogatja a 1080p 60 fps videókat is.
  • Lehetőségünk van az iMovie 2.2-es vagy újabb iOS verzióiból beimportálni projekteket, hogy a Macünkön fejezzük be a munkát
  • Újratervezték a média nézetet is, ennek köszönhetően könnyebben átláthatjuk a videóinkat és fotóinkat.
  • Új Projekt nézet melynek segítségével könnyebben átláthatjuk a korábbi anyagainkat.
  • Áttervezett böngésző, hogy még gyorsabban megtalálhassuk a vágáshoz szükséges áttűnéseket, cimkéket, és effekteket.
  • 10 új videó effekt az iOS verióhoz
  • Végre elrejthetjük a böngészőt miközben szerkesztjük a videót.
  • Végül de nem utolsó sorban, ha esetleg egy 5K iMac boldog tulajdonosa vagyunk, mostantól pixelpontosan nézhetjük vissza a 4K felvételeket.

Ezek csak a legfontosabb újdonságok, ha a teljes listára vagy kíváncsi az App store-ban megnézheted.

imovie5 imovie4 imovie3 imovie2 imovie1

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!