imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Itt a Facebook új appja: a Riff


Mi van, ha kombinálni akarjuk a Vine-videók vírusszerű terjedését a Snapchat történetmesélő képességével? Valószínűleg valami hasonlón gondolkozott néhány Facebook-alkalmazott, amikor mellékprojektként belefogtak a Riff nevű alkalmazás fejlesztésébe.

A Facebook Creative Labs (nekik köszönhetjük a Paper, Groups és Rooms alkalmazásokat is) által fejlesztett Riff segítségével ugyanis rövid, legfeljebb 20 másodperces videókat készíthetünk adott, majd megoszthatjuk ezeket az ismerőseinkkel, akik továbbvihetik a történetet, vagyis gyakorlatilag videókban válaszolhatnak a mi kisfilmünkre. Ezután az ő ismerőseik is látni fogják az elkészült videogyűjteményt, így a Facebook számításai szerint ez olyan lavinát indít el, mint mondjuk tavaly az ALS Ice Bucket Challenge.

Az alkalmazásba természetesen a Facebook-profilunkkal léphetünk be, majd hashtagekkel jelölhetjük meg a videónkat, hogy ezek alapján könnyebben rátaláljon a közönség, illetve – elvileg – mi is böngészhetünk a különböző témák között, amikhez hozzáadhatjuk a magunk 20 másodperces alakítását. Minden ugyanúgy kategorizált videó tehát egyetlen csoportban jelenik meg. Ha nagyon jól sikerült az alkotás, akkor a Facebook ki is emelheti azt a „Featured” videók közé.

Riff

Ha elindítjuk az alkalmazást, egyből a videók listájában találhatjuk magunkat. A bal felső sarokban lévő gombbal témaválasztás után már kezdhetjük is a saját felvételünket. Ezalatt vannak a kiemelt, vagy számunkra fontos videók. Itt láthatjuk az adott témát, majd azt, hogy eddig összesen hány videót töltöttek fel az adott témába, illetve hányat látták a videofolyamot. A „…” ikonra kattintva jelenthetjük a nem odavaló klipeket, illetve gyorsan ugrálhatunk a videók között. Mivel alapvetően az első videótól kezdve automatikusan elkezdi lejátszani a folyamot az alkalmazás, hosszabb „párbeszédek” esetén praktikus lehet ez a funkció. A videókat természetesen meg is oszthatjuk az iOS 8 megépített megosztási funkcióin keresztül.

Nagyjából ennyit tud a Riff, arra például nem sikerült rájönnöm, hogy hogyan kereshetek vagy böngészhetek a videók között, mindenképp három kiemelt témát láttam az appon belül (Balancing act, An American in Paris backstage és Adventures of Mr. Banana – ez utóbbi mondjuk sok poénos lehetőséget rejt magában). Persze lehet, hogy annyira friss még az alkalmazás, hogy senki nem használja, de a 7-8 ezres megtekintési számokból nem erre következtetnék.

Riff

Első blikkre nem fog túl nagy konkurenciát jelenteni az olyan alkalmazásoknak, mint a Vine vagy a Snapchat, mintha a Facebook valahogy nem érezné ezt a témát. Emlékszik még valaki a legutóbbi videós appjukra, a Slingshotra? Nem? Na ugye. Az sem hozott különösebb áttörést, néhány nap után vissza is zuhant az App Store letöltési listáinak mélyére.

• Riff letöltése az App Store-ból (iPhone, ingyenes)

Forrás és képek: Facebook.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!