imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Itt a fizetős YouTube!


Az ingyenes alkalmazásoknak gyakran van olyan fizetős verziója, ahol egy-két dollárért, amit egyszer kell csak kifizetni, reklámmentes verziót használhatunk. Ezzel szemben a YouTube egy új előfizetés rendszert jelentett be szerdán, ahol 10 dollárért havonta reklámmentesen hallgathatjuk a zeneszámokat, illetve a videók előtt sem jelenik meg többet reklám. Hazánkban egyelőre még nem érkezett meg ez a lehetőség, de valószínűleg rövidesen itthon is bevezetik, tehát érdemes előre félni. Az Egyesült Államokban október 28.-tól szabadul el a pokol.

Az egész horror azzal kezdődött, amikor az ártatlan bannerek után a YouTube új videós hirdetésekkel bombázta a felhasználókat. Ezek a videók előtt szerepeltek bizonyos időközönként, és öt másodperc után szerencsére túl lehetett rajtuk lépni. Ebbe néhányan beletörődtek, sokan viszont alternatív megoldáshoz folyamodtak, és különféle reklámblokkolókkal szálltak szembe az Alphabettel.

14666-10382-youtube-redvideo-l

Nem kellett sok az akkori fejlesztőknek, a YouTube is alkalmazkodott, és megoldotta, hogy ne lehessen tartalomszűrő programmal kiszűrni ezeket a reklám videókat. Ilyenkor több nagyobb reklámblokkoló kiegészítőt fejlesztő cég még mindig meg tudta oldani, hogy a felhasználóinak ne kelljen a kényszerreklámokkal foglalkozniuk, de ezeket az Alphabet jelenleg is próbálja eltüntetni, házon belül például a Google Chrome alkalmazásboltjából. Ez először még nem is olt akkora probléma, de a jövőben már biztosak lehetünk benne, hogy havi nagyjából 2000 forintunkba fog az fájni, ha nem akarunk reklámokat a videók elé.

cover_youtubegaming

A horror szolgáltatás neve pedig YouTube Red lett. Azért szerencsére előfizetve erre a szolgáltatásra kicsit többet kapunk, mint a reklámmentesség. Az új YouTube Gaming szolgáltatáshoz például teljes körű elérésünk lesz, a mobil eszközökön az alkalmazás cache-eli a videókat az offline megtekintéshez és a nemsokára érkező új alkalmazáshoz tartozó előfizetést is tartalmazza, aminek YouTube Music lesz a neve, ahol lehetőségünk lesz csak a hang anyagot tárolni, ezáltal helyet takarítva meg. Utóbbi alkalmazásban pedig végre az is megoldódik, hogy le tudjuk zárni a telefonunkat, miközben zenét hallgatunk. Egy ilyen alkalmazás egyébként méltó ellenfele lesz a jelenleg piacon lévő zenestreaming szolgáltatásoknak, hiszen az emberek nagy része általában YouTube-on hallgat zenét.

PewDiePie legújabb videóit csak a fizetős felhasználók élvezhetik majd.
PewDiePie legújabb videóit csak a fizetős felhasználók élvezhetik majd.

2016 elejére a szolgáltatás kiegészül, és már sorozatokat és filmeket is megtekinthetünk majd a YouTube-on, amihez az ingyenes felhasználóknak nem lesz hozzáférése. Néhány olyan tartalom is fizetős lesz, ami jelenleg ingyenes. Például a PewDiePie rajongók ne is álmodjanak arról, hogy az új részeket ingyen nézhetik meg.

Összességében a YouTube ezzel óriási babérokra fog törni, hiszen ezzel a Twitch, a Spotify és az Apple Music, és a Netflix is a konkurenciája lesz. Egy ilyen átfogó szolgáltatás pedig 10 dollárért végeredményben annyira nem is rossz, sőt, talán méltó ellenfele lesz a fentebb található szolgáltatásoknak. Azért persze, jó lenne továbbra is reklám mentesen élvezni a YouTube előnyeit.

Forrás: AppleInsider, YouTube Red

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!