imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Itt a Google Photos: korlátlan ingyenes tárhely a fotóinknak


Tegnap indult a Google éves fejlesztői konferenciája, az I/O, ahol szokás szerint számtalan újdonságot mutatott be a cég a maratoni hosszúságú nyitóelőadáson. Ezek egy részét természetesen Apple eszközökön is használhatjuk, ilyen az új Google Photos szolgáltatás is.

Mivel az Apple elsősorban a termékeikből, a Google pedig az adatainkból él, nem meglepő, hogy utóbbi legtöbb szolgáltatása iOS és OS X alól is elérhető. A Google Photos a cég szerint „az összes fotónk új otthona” – a kijelentést arra alapozzák, hogy korlátlan ingyenes online tárhelyet kapunk, még a jó minőségű képeink (legfeljebb 16 megapixel) és videóink (legfeljebb 1080p felbontás) számára is.

Az Apple-féle Photos apphoz hasonlóan a Google Photos is elsősorban események alapján rendezi a fotóinkat, és a jól megszokott csippentő mozdulattal válthatunk a különböző nézetek, vagyis például havi vagy éves elrendezés között. A telepítés után az alkalmazás megkérdezi, hogy hozzáférést adunk-e a fotóinkhoz, ha igen, automatikusan behúzza az összeset a gyári Fotók alkalmazásból, majd el is kezdi feltölteni őket a korlátlan tárhelyre – ez utóbbit is első indításkor aktiválhatjuk.

Google Photos

A tárhely mellett a másik legfontosabb technológia a fotók automatikus szortírozása, melyhez egy fejlett algoritmust használ a Google. Feltöltés után elemzik a képeinken látható tartalmakat, majd ezek alapján kereshetővé válnak a fotók anélkül, hogy bármilyen szöveges címkét adnánk hozzájuk. Ez alapján elvileg könnyen megtalálhatjuk a bizonyos helyeken készült képeket, vagy azokat, amin az ismerőseink láthatóak, kutyánk, macskánk, kedvenc ételünk, stb.

Az egyes fotókat szerkeszthetjük is az alkalmazásban (persze azért nem mondjuk egy Enlight-szintű funkcióra kell gondolni), illetve különböző filtereket is tehetünk rájuk. Megnézhetjük az EXIF-adatokat is, vagyis hogy milyen beállításokkal és hol készült az adott kép, és természetesen egyből meg is oszthatjuk azt azokkal az alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal, amik támogatják az iOS beépített megosztás funkcióját. Ha pedig telepítve van a nemrég a Google által megvásárolt Snapseed app, egy kép megtekintése közben a jobb felső sarokból egyből át is küldhetjük az adott fotót a szerkesztőalkalmazásba.

Végezetül pedig itt van az Assistant funkció, ami, mint a neve is mutatja, megpróbál segíteni abban, hogy még jobbak legyenek a fotóink, vagy áttekinthetőbben rendszerezzük azokat. Ez szintén a Google képelemző algoritmusait használja, nekem például a képek feltöltése után pillanatok alatt küldött egy értesítést arról, hogy összerakott egy GIF-et egy sorozat fotóiból – ami egyébként meglepően viccesre sikerült. Majdnem elfelejtettem a kedvenc funkciómat: ha hosszan nyomva tartunk egy képet a listában, kiválaszthatjuk azt, majd az ujjunk mozgatásával gyorsan kijelölhetünk további fotókat. Igazából pont ugyanúgy működik a dolog, mint amikor asztali gépen egy keretet rajzolunk az egérrel az ikonok köré: nagyon praktikus, gyors.

A Google Photos alkalmazás természetesen ingyenesen letölthető az App Store-ból iPhone-ra és iPadre, Macen pedig a webes felületet használhatjuk, vagy az asztali alkalmazást.

• Google Photos letöltése az App Store-ból (univerzális, ingyenes)

Forrás és képek: Google.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!