imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Itt a Microsoft Pasziánsza iOS-re


A Microsoft kiadata Solitaire Collections nevű játékát iPhone-ra és iPadre, az az ismertebb nevén a Pasziánszt.

Ez a játék a régi szép idők tipikus alapértelmezett Windowsos programjai közé tartozott. Épp az egyik nap csodálkoztám rá egy Windows 10-es gépen, hogy hol a pasziánsz: hát le kell tölteni az áruházból. Érdemes volt az nap is felkelni, mindig okul az ember.

Mivel jómagam nem vagyok nagy mestere ennek a játéknak, – én inkább Aknakereső párti voltam – így a szabályokat sem ismertem annyira. Persze valami fogalmam volt róla mi fán terem ez az egész, de elég jól jön, hogy kapunk minden játékmód elején egy kis ismertetőt.

Pasziánsz játékmódok

5 féle játékot játszhatunk:

Klondike:

Ez a változat az időtlen klasszikus, amelyet a legtöbben csak „Pasziánsznak” hívnak. Meg kell megtisztítani a táblát az összes kártyától az egy- vagy a háromkártyás húzással, miközben a hagyományos vagy a Vegas pontozást használjuk.

Pók:

Nyolc kártyaoszlop várja, hogy a lehető legkevesebb mozgatással tüntessük el azokat a tábláról. Elsőre érdemes egy színnel kezdeni a játékot, és ha már belejöttünk, ki lehet próbálni kettő, három vagy akár négy színnel is a játékot.

Microsoft Solitaire Collection

Admirális:

Négy extra cellát használhatunk a kártyák mozgatásához, persze itt is a tábla megtisztítása a cél. A Klondike változatnál összetettebb stratégiát igénylő Admirális azokat a játékosokat jutalmazza, akik több lépéssel előre gondolkoznak.

Három csúcs:

A pontgyűjtéshez és a tábla megtisztításához állítsuk sorba a kártyákat akár növekvő, akár csökkenő sorrendben. A játék célja, hogy minél több táblát tisztítsunk meg mielőtt kifutnánk a leosztásokból.

Piramis:

Párosítsunk össze két, együttesen 13 értékű kártyát, ezzel tudjuk eltüntetni őket a tábláról. A cél a piramis csúcsának elérése. Igazi megmérettetés ez, miközben pörögnek a táblák és a pontszámok, ebben az addiktív kártyajátékban.

Hogy kicsit kukacoskodjak is: A játék kinézete förtelmes. Olyan, mintha egy az egyben a desktop játékot írták volna át mobilra (lehet, hogy van is benne igazság). De most komolyan, hol marad az iPhone-os felhasználói felület?

Borzalmas UI a Pasziánszban

A játék tartalmaz néhány extra funkciót is, ami talán képes a játékosokból kihozni a versenyszellemet:

Napi kihívások:

A játékosok minden nap új kihívásokat kapnak. Ha elegendő Napi kihívást teljesítünk a hónap során, kitüntetéseket nyerhetünk, és versenyezhetünk a barátainkkal.

Csillagok klubja:

Még több kihívás gyűjteményekbe és csomagokba rendezve, amelyek feloldásához csillagokat kell szerezni.

Xbox Live-integráció:

Bejelentkezhetünk egy Microsoft-fiókkal, és megnézhetjük az erdeményeinket, versenyezhetünk a barátainkkall a ranglistákon, illetve nyomon követhetjük a játékkal kapcsolatos személyes statisztikáinkat. Ha Microsoft-fiókkal jelentkezünk be, a rendszer a felhőben tárolja az elért eredményeket, így bármely eszközön játszhatunk anélkül, hogy bármiről lemaradnánk. Xbox-szal rendelkezők előnyben.

Pasziánsz menü

Illetve van egy kevésbé hasznos eleme is az alkalmazásnak, ezt nem próbáltam ki, majd kommentben jelezzétek, hogy van-e értelme:

Választható témák:

A Microsoft Solitaire Collection számos gyönyörű témát tartalmaz az egyszerű „Klasszikustól” a nyugalmat sugárzó Akváriumig, amely életre kel előtted a játék során. Akár egyéni témákat is létrehozhatsz a saját fényképeidből.

Amikor megláttuk, hogy felkerült a Pasziánsz az App Store-ba, akkor az volt az első reakciónk, hogy innentől az irodai aktivitás mindenhol -10% lesz. Aztán olvasgattam itt-ott a kommenteket és kiderült, nem tévedtünk nagyot.

Csak egy órája töltöttem le a játékot. A napi aktivitásom a nullát súrolja. A klasszikus istenverte pasziánsz pokoli nehéz. 10 meccsből 1 győzelem.

Az biztos, hogy sokan kedvet kaptak játszani a régi idők emlékére, mi is kipróbáltuk és nem csalódtunk. Az alkalmazás ingyen elérhető az App Store-ból, később azért lesz valamilyen „in-app-purchase” opció a prémium tagsághoz valószinüleg.

Forrás: 9to5Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!