imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Parallels Desktop 12

Itt a Parallels Desktop 12


Megjelent a Windows-t macOS-re varázsló alkalmazás következő, tizenkettedik kiadása. Nézzük meg, mi újat kaptunk, illetve azt is megmutatjuk, hogy frissíthettek ingyen a korábbi verzióról.

Minden éveben meg szoktuk írni, milyen újdonságok érkeztek a Parallels-től. Egyrészt, mert azt gondoljuk, még mindig sok felhasználónak lehet segítségére a program. Másrészt, mert a piacon elérhető konkurensek közül nekünk ez a szoftver vált be legjobban.

Megmutatjuk miért.

Mit tud a program?

Lényegében egy virtuális, de teljes értékű Windows-t (vagy más operációs rendszert) kapunk a macOS-t (vagy OS X-et) futtató számítógépünkre. Ez annyiban kényelmesebb a gyári, BootCampes megoldásnál, hogy nem szükséges újraindítani a gépet a használatához. Persze, ahogy az lenni szokott, a hátrány is ugyanott található, ahol az előny. Mivel párhuzamosan fut a két operációs rendszer, egyik sem gazdálkodhat a gép teljes erőforrásából. De jó hír, hogy beállítható, ebből mennyit szánunk a másodlagos rendszernek.

Parallels Desktop 12

Miért jó ez?

Biztosan sokan futottunk már bele, hogy akármennyire is szeretjük az Apple-féle ökoszisztémát és natív programokat, rákényszerülünk a Windows-os szoftverek használatára.

Legtöbb esetben a céges környezet kívánja ezt meg. Annak ellenére, hogy van hivatalos Office Mac-re is, a saját lakóhelyén élő példány azért jobban működik. Szóval az Excel bűvészek, a Word huszárok és az Outlook guruk mind Windows-os gépek használatára kényszerülnének.

Ez kerülhető el a Parallels használatával, immár jópár éve. Emlékszem, én először akkor találkoztam a programmal, amikor nem találtam normális Paint alternatívát Mac-re. Ne nevess, tényleg ezzel szerkesztettem minden képet egészen addig, amíg meg nem tanultam a Photoshopot rendesen használni.

Parallels Desktop 12

Azt hiszem, az előnyöket fölösleges is tovább ecsetelni. Leginkább azoknak ajánlott a szoftver beszerzése, akiknek muszáj más operációs rendszerre írt programokat futtatni, de minden egyéb tevékenységhez nem szeretnének lemondani a macOS nyújtotta örömökről.

Ráadásul nem csak a Microsoft rendszere, hanem a Chrome OS, az Ubuntu, sőt még az Android is bootolható vele. Mi több, a nosztalgiázni vágyók a korábbi OS X verziókra is visszanyergelhetnek, a kíváncsiak pedig a bétákat is tesztelhetik a Parallels segítségével.

Fontos megjegyezni, hogy értelemszerűen Windows, és Microsoft Office nem jár a csomaghoz, magyarul az, aki nem akar kalózkodni, kénytelen lesz megvenni a szükséges programokat, ha még nem lenne meg.

De kinek is lenne szíve kalózkodni, amikor Bill Gates ilyen szomorú lesz tőle:

billgatescry

Mik az újdonságok?

Ahogy annak lennie kell, az új kiadás kompatibilis minden támogatott operációs rendszer legfrissebb verziójával, így a macOS Sierrával is. Ráadásul ezt most 25%-al gyorsabban teszi, mint a korábbi kiadások.

Egy új, különálló alkalmazást is kiadott a fejlesztő cég. Ez egy csapásra 20 hasznos, egy kattintással elérhető eszközt telepít. Többek közt például innen indíthatunk képernyőfelvételt, kicsomagolhatunk tömörített fájlokat, vagy beállíthatunk jelszóvédelmet érzékeny dokumentumainkra. Az app külön is elérhető, de a Parallels 12-be eleve beépítésre került.

Az applikáció teljes funkciólistája:

  • a fókusz segítésére: az asztalon lévő alkalmazások eltűntetése, ne zavarjanak mód, a kijelző ébren tartása
  • fájlműveletek: archiválás, jelszóvédelem és titkosítás
  • kijelző képek és felvételek rögzítése
  • videók letöltése YouTube-ról, Facebookról vagy más weboldalakról egy gombnyomásra
  • ébresztő óra, időzítő, napok visszaszámlálása, és stopper
  • tömörítés és kicsomagolás
Parallels Desktop 12

A játékosok is örülhetnek, a fejlesztő cég együttműködött a Blizzarddal, hogy a nagy sikerű Overwatch játékot elérhetővé tegye, az igazán jó játékokban szűkölködő közösségünk számára. Köszi. És ha már játékok, a Windows 10-ben elérhető Xbox app is tökéletesen működőképes, mehet a stream, és lehet a Mac-en keresztül is játszani.

Nem elhanyagolható az sem, hogy egy évig kapunk ingyen 500 gigabájt Acronis True Image felhő alapú tárhelyet. Az akkumulátor használat 10%-kal csökkent, míg a virtuális munkamenet felfüggesztése 60%-kal gyorsult. Internet Explorer, vagy Edge jelszavainkat pedig mostantól a Kulcskarikában tárolja a szoftver.

Parallels Desktop 12

Fontos még, hogy támogatást kaptak a retina kijelzők, automatikus átskálázással, és a különböző megjelenítőknek is egymástól függetlenül állíthatunk felbontást. Megszüntethetjük továbbá a Windows egyik legidegesítőbb tulajdonságát, az állandó frissítéseket. Beállíthatunk ugyanis ütemezett frissítéseket, amivel egyetemben megszűnnek az értesítések és a váratlan újraindulások is.

Azok a felhasználók, akik augusztus 1 és október 31-e között az iSTYLE-ban már megvásárolták a korábbi, tizenegyedik kiadást, ráadásul ingyen frissíthetnek. Akkor is, ha a Parallels akcióban szerzeték be a szoftvert. Részletek.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!