imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Itt a Post-PC korszak? Nagyon nem, sőt!


2010-ben az iPad bemutatásakor Steve Jobs azt mondta: Elérkezett a Post PC korszak. Ezzel arra gondolt, hogy leáldozóban van az asztali gépek és laptopok világa, helyüket átveszik a táblagépek. Egyelőre úgy néz ki, hogy ez nem történik meg.

Bár tény, hogy Steve Jobs-nak megvolt az a képessége, hogy lássa a jövőt, a Post-PC korszakkal kapcsolatban tévedett. Sokáig úgy nézett ki, hogy igaza lesz, hiszen az iPad eladások sorra döntötték meg az eladási rekordokat, de az utóbbi 1-2 évben ez a trend lelassult.

Apple Announces Launch Of New Tablet Computer

A tegnapi negyedéves eredmények egészen tisztán mutatják, hogy mi történik. Az iPad eladások lassulnak, miközben a Mac eladások sosem látott csúcsokat ostromolnak.

A tavaly őszi, meglehetősen felemásra sikerült iPad-bemutató után (az iPad Air 2 nagyon jó kritikákat kapott, míg az iPad mini 3 újításai kevésbé nyerték el az emberek tetszését), és az elmúlt negyedévek trendje alapján egyáltalán nem meglepő, hogy az iPad-eladások éves szinten is csökkentek, egészen pontosan 23,2%-ot. Ez konkrétan 12,6 millió darab eladott iPadet jelent.

A Mac-eladások továbbra is szárnyalnak, főleg, ha abból a szemszögből nézzük, hogy a számítógépek egy egyre inkább csökkenő, de legalábbis döcögő piacot képviselnek. Idén eddig 4,5 millió Mac talált gazdára, ami 9,8%-os növekedés 2014. azonos időszakához képest.

Két szemszögből érdemes vizsgálni a fenti számokat. Egyrészt a 12,6 millió eladott iPad jóval több mint a 4,5 millió Mac, csakhogy az iPad eladások csökkentek a tavalyi azonos időszakhoz képest, míg a Mac eladások nőttek, ugyanezt az időszakot vizsgálva. Másrészt, a Mac nagyobb bevételt termelt az Apple-nek, mint az iPad. A Mac eladásokból 5,6 milliárd, az iPad értékesítésekből pedig csak 5,4 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el az Apple. Ezt a növekedést ráadásul úgy érte el a Mac, hogy a globális PC piac szinte egyáltalán nem nőtt.

Tim Cook nemrég azt nyilatkozta, hogy nem igazán aggódnak az iPad eladások csökkenése miatt. Ez talán igaz, talán nem, de az biztos, hogy egyelőre nem igazán látszik úgy, hogy az Apple-nek lenne válasza a csökkenő iPad eladások trendjének megfordítására. Az biztos, hogy mostanában nem említik a Post-PC kifejezést, és az ultravékony, hűtés nélküli MacBook bemutatása is inkább arra utal, hogy továbbra is szeretnék meglovagolni a felpörgő Mac eladásokból származó bevételi hullámokat.

iPadMar2012-023

Itt az irodában megoszlanak a vélemények az iPadről. Abban mindannyian egyetértünk, hogy a tavalyi iPad mini frissítést elrontotta az Apple, hiszen egyértelmű, hogy egy sima Touch ID frissítés nem volt elég. Abban is egyetértünk, hogy a nagyobb kijelzős iPhone-ok kifogják a szelet az iPad vitorlájából, ez egyébként meg is látszik, hiszen sosem látott magasságokba emelkedtek az iPhone eladások.

Arról viszont, hogy mit kéne tenni, megoszlanak a vélemények. Van aki úgy gondolja, hogy nem kell foglalkozni az iPad vonallal, majd lesz ami lesz. Lacival viszont mindketten úgy gondoljuk (sőt már több mint egy éve így gondoljuk), hogy végre oda kellene magát tennie az Apple-nek iPad fronton. Többfelhasználós belépés engedélyezése, osztott képernyős multitask lehetőség, iPad pro, revolutionary stylus. Nem beszélve azokról az alkalmazásokról, amik munkára is alkalmassá tennék az iPadet.

Ez csak pár ötlet, amit megvalósíthatna az Apple. Reméljük így is tesznek, és újra növekvő pályára állítják az iPadet, különben továbbra is csökkenő eladásokat látunk majd.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!