imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Itt a Spotify első szankciója az ingyenes felhasználók ellen


Még augusztusban írtunk arról, hogy a Spotfiy a növekvő konkurencia miatt, csökkenteni fogja az ingyenes felhasználóknak nyújtott szolgáltatásait. Így a cég reményei szerint többen fognak előfizetni a szolgáltatásra, amivel talán végre megtörik az átok, és a végén még fog profitot termelni a Spotify is. A változtatásokról csak most kapunk igazi képet, hála a Wall Street Journal értesüléseinek.

A forrás szerint a Spotify a napokban tájékoztatta a zeneipar felsőbb vezetőit egy hamarosan életbe lépő felhasználási feltételek módosításról. Ezen a dokumentum szerint a jogdíjtulajdonosoknak lehetőségük lesz a saját felületen beállítani, hogy bizonyos zeneszámokat és albumokat csak a prémium felhasználók érhessenek el. Így még a véletlenszerű lejátszáskor sem hallgathatnák a Spotify ingyenes felhasználói ezeket a számokat. A tiltás feloldható lenne egy bizonyos időtartam után, így valószínűleg a friss albumoknál lenne ennek a funkciónak jelentősége.

Az Überrel is remekül használható a Spotify
Az Überrel is remekül használható a Spotify

Másik érdekesség, hogy az Apple Music indulása óta a Spotify nemhogy stagnál, de tovább növekszik. Jelenleg bőven több, mint 20 millió prémium és további 80 millió ingyenes felhasználót számol, akik aktívan használják az alkalmazást. A korábbi számokkal összevetve látszik, hogy inkább az ingyenes felhasználók tábora nő (20 millió ember 4 hónap alatt!) és a prémium felhasználók száma pedig csak lassan nő.

Spotify vs Apple Round 2

Több előadónak is megtetszett ez a lehetőség, például a Coldplay új albuma, a „Head Full of Dreams” is ilyen rendszerben fog megjelenni. Taylor Swift sem maradhat ki semmilyen ezzel kapcsolatos sajtóból, ő is jelezte, hogy a fantáziadús albumcímmel rendelkező „1989” albuma így már elérhető lesz a Spotify-on is. Magyar oldalról egyelőre nincs hír, de kétlem, hogy az olyan előadók, mint a Halott Pénz, a Brains, az Irie Maffia vagy a hasonlóan nem profit orientált bandák ilyen korlátozást használnának majd. Az viszont szinte biztos, hogy egy Linkin Park számot sem lehet majd hallgatni ingyen.

Spotify iPhone MacBook

Az új rendszer azért léphet hamar életbe, mert mostanában kell a Spotifynak megújítani a szerződéseit a kiadókkal. Így ez a módosítás valószínűleg most lép érvénybe, ahogy a többi is, amikről még csak találgatások vannak. Ami várható: több reklám, kevesebb elérhető funkció, és albumomként egy-két hallgatható szám. Mint látható, a Spotify kicsit a „mindent vagy semmit” elvet követi, tehát vagy bukik egy óriásit azzal, hogy elveszti az ingyenes felhasználók táborát, vagy jelentős mértékkel csábítja őket át a fizetős verzióra. Természetesen havi nagyjából 5 euró nem sok egy ilyen streaming szolgáltatásért, és ha tényleg ilyen módon szeretnénk a zenét hallgatni, akkor érdemes megfontolni az előfizetést. Érdemes kivárni azt az időszakot, amikor a Spotify valamiféle akciót nyújt, például legutóbb: az új előfizetőknek egy hónap áráért 3 hónap szolgáltatást adott.

Forrás: Apple Insider

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!