imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Itt az Apple új éves környezetvédelmi jelentése


Az Apple évről-évre ismerteti a nagyvilággal a környezetvédelem terén elért eredményeit. Nincs ez másképp idén sem, egy új weboldalon illetve videóban mutatják meg, mit sikerült elérni 2014-ben, illetve mik a célok a jövőre vonatkozóan.

Az egyik legfontosabb talán az, hogy a tavalyi év folyamán jutottak el ahhoz a mérföldkőhöz, hogy az amerikai Apple-létesítmények – ideértve az összes Apple Store-t, összes adatközpontot, irodát és egyebeket – 100%-ban megújuló forrásokból nyerik a működésükhöz és üzemeltetésükhöz szükséges elektromos energiát. Sőt, globális szinten is nagyon szép ez az arány: világszerte 87%-os a megújuló energiaforrások aránya. Ez például azt is jelenti, hogy az összes, jelenleg 265 amerikai Apple Store mellett mind a 38 egyesült királyságbeli, 14 német, 15 olasz, 21 ausztrál és 11 spanyol üzlet is zöld energiával üzemel.

Apple Store

A munka persze nem áll le. Az Apple új napelemfarmok létrehozásában vesz részt például Kaliforniában és Kínában is. Ez utóbbi projekt évi 80 millió kilowattóra tiszta elektromos áramot termel majd Szecsuán tartományban, ami fedezi az összes kínai Apple Store és Apple-iroda energiaszükségletét, de marad is belőle a kínai elektromos hálózat számára. Oregon államban pedig egy olyan rendszert használnak a Prineville-ben található adatközponthoz, ami a helyi öntözőcsatornákba helyezett turbinák segítségével állít elő elektromos áramot.

Apple-környezetvédelem

Az épülő Apple Campus 2 – mely természetesen 100%-ban megújuló forrásokból nyeri majd az elektromos áramot – területének 80%-a lesz beépítetlen rész. Ide 6000 új fát – köztük sok gyümölcsfát – ültet az Apple, így a teljes telken összesen 7000 fa lesz ha elkészül a beruházás. 300 elektromosautó-töltőállomás valamint 1000 közösségi kerékpár is várja majd az ott dolgozókat. Az Apple Campus 2 30%-kal kevesebb energiát igényel majd egy tipikus kutatás-fejlesztési épülethez képest.

Apple Campus 2

Az Apple fő célja a jövőre nézve a nemzetközi tevékenységek minél környezettudatosabbá tétele, illetve hosszú távon a beszállítóknál is foganatosítani az anyacégnél megtett lépéseket. Lisa Jackson, az Apple környezetvédelemért felelős alelnöke így nyilatkozott:

A klímaváltozás mindannyiunkat érint. Nagy eredményeket értünk el a saját létesítményeink esetében, most pedig a globális beszállítói hálózatra helyezzük a hangsúlyt.

Lisa Jackson
Lisa Jackson

A 2014-ben elért eredményeket részletekbe menően megnézhetjük az erre létrehozott weboldalon, valamint a letölthető környezetvédelmi jelentésben, de az Apple pontokba szedve is összefoglalja a lényeget:

  • Az Egyesült Államokban 100%-ban megújuló energiát használ az összes iroda, adatközpont és üzlet.
  • Az iPhone 6, iPhone 6 Plus és az iPad Air 2 berillium-mentes.
  • Az Apple tiszta víz programjának immáron 49 résztvevője van a beszállítók között a korábbi 13-hoz képest, és összesen 223 milliárd liter ivóvizet spórolnak évente.
  • A világ összes Apple Store-jában ingyenesen átveszik a régi Apple-termékeket, és gondoskodnak a környezetbarát újrahasznosításukról.
  • A beszállítóknak tartott képzésekben újabb 392 vezető vett részt, 216 helyszínen összesen 900 ezer munkást képviselve.
  • Az oregoni Prineville-ben új mikro-hidro erőmű, illetve Yeringtonban új napelemfarm építésébe kezdtek.

Jó szokásukhoz híven pedig egy látványos videót is összeraktak a környezetvédelemmel kapcsolatban, amit Handras jóvoltából magyar feliratozással nézhettek meg (kapcsoljátok be a CC gombbal a feliratokat):

Forrás és képek: Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!