imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Itt az ARKit 3.5 az új LiDAR funkciókkal


Az Apple AR-platformjának frissítésével megnyílt az út az új szkenner kihasználása előtt.

A 2020-as iPad Pro legfontosabb újításával, a LiDAR szkennerrel korábban külön cikkben is foglalkoztunk. Ebben sorra vettük, hogy mi mindenre lehet jó a fejlettebb térérzékelést lehetővé tevő technológia, az ARKit tegnap kiadott 3.5-ös verziója pedig alátámasztani látszik a várakozásainkat.

A frissített platform egy Scene Geometry nevű alkalmazásprogramozási felülettel (API) bővült, amely számos hasznos trükköt kínál a fejlesztők számára. A Scene Geometry segítségével lehetővé válik a környezetünk villámgyors és részletes feltérképezése, ami többek között a virtuális elemek tárgyak általi kitakarását, valós fizikai tulajdonságok beépítését, valamint az azonnali elhelyezést is elhozza a repertoárba. Ez utóbbi a frissítést követően az összes ARKites alkalmazásban automatikusan működésbe lép az appok kódjának módosítása nélkül.

A 3.5-ös ARKit a mozgásérzékelést is pontosabbá teszi, de fejlődés történt az AR-objektumok személyek általi kitakarásában, valamint az emberek magasságának meghatározásában is. A platformnak köszönhetően ezekhez sem szükséges „átprogramozni” az alkalmazásokat, a javulás automatikusan bekövetkezik.

Összességében tehát a LiDAR szkennerrel és a frissített ARKittel már most sokat javult az AR-élmény, ami a létező appok mellé új szereplőket is behúzhat az egyelőre még szűk réteget megmozgató műfajba. Az igaz forradalom persze akkor jöhetne el, ha az új technológia olyan tömegcikkekben is felbukkanna, mint az iPhone. Az Apple erőfeszítéseit látva ez nagyon is elképzelhető, szóval már csak ezért is érdemes figyelemmel kísérnünk, hogy mi történik LiDAR-fronton az iPad Pro környékén.

Forrás: Apple Developer

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!