imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Itt az első veszélyes iPhone vírus?


A Palo Alto Networks szakemberei azt állítják, az első igazán veszélyes iOS vírus nyomára bukkantak. Az általuk kiadott közlemény részletesen taglalja a kártékony szoftver működését, veszélyeit, a lehetséges védelmi lépéseket, de a program fejlesztője és célja egyelőre ismeretlen.

Úgy tűnik, felfedezték az első iOS vírust, ami jelentős kárt okozhat az iPhone és iPad felhasználóknak. A Palo Alto Networks kutatásának eredményeként megismert, WireLurker névre keresztelt vírus egyelőre úgy tűnik, csak a kínai felhasználók eszközeit fertőzte meg és csak a feltört szoftverrel használt készülékeken okozhat valódi kárt. A WireLurker nevet onnan kapta, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint először egy Mac-et fertőz meg, majd onnan telepíti magát a számítógéphez vezetékkel csatlakoztatott iOS készülékekre.

A program hozzáférhet a feltört (jailbrake-elt) szoftverrel használt iOS készüléken tárolt üzenetekhez, a névjegyzékhez, képes önállóan kétes eredetű alkalmazásokat telepíteni, és magát a vírust is képes frissíteni, ami potenciálisan új kártékony funkciókat jelenthet. Igaz ugyan, hogy a WireLurker azokat a készülékeket is meg tudja fertőzni, melyeken az Apple által kiadott iOS verzió módosítatlan verziója fut, de ezeknél úgy tűnik, jelenleg csak egy képregényolvasót telepít a felhasználó beleegyezése nélkül.

A főként Kínában terjeszkedő vírus miatt az európai felhasználók túlnyomó többségének vélhetően egyelőre nincs oka aggódni. A 467 azonosított Mac alkalmazás, mely a vírust hordozza egytől-egyig egy kínai, az Apple-től teljes mértékig független és többségében kalóz tartalmakat kiszolgáló letöltő központból került ki. Ilyenkor azok, akik kizárólag az Apple saját App Store-jából és egyéb, szigorúan megbízható forrásokból telepítettek alkalmazásokat, viszonylagos nyugalomban dőlhetnek hátra, ugyanis rendkívül valószínűtlen, hogy az Apple által jóváhagyott alkalmazások akár csak legkisebb csoportja is fertőzött legyen.

Remélhetőleg az Apple egy frissítés formájában hamarosan befoltozza a befoltoznivalót, és vége is lesz az aggodalomnak, még mielőtt igazán beleélnénk magunkat. Addig is érdemes észben tartani, hogyan védekezhetünk viszonylag hatékonyan a kellemetlen program ellen:

Használjuk a Mac OS X beépített alkalmazás ellenőrző mechanizmusát, a GateKeepert és ne telepítsünk nem megbízható vagy ismeretlen forrásból származó programokat vagy játékokat.

Viszonylag sebesen telepítsük fel az új frissítéseket iOS és Mac készülékeinkre, és tartózkodjunk a nem az Apple által kiadott operációs rendszerverziók használatától.

Véletlenül se fogadjunk el vagy hagyjunk aktiválva olyan nagyvállalati profilt, ami nem nélkülözhetetlen, nem ismerjük a célját, és nem tudjuk, pontosan milyen szervezet írja elő a használatát.

Ne csatlakoztassuk iOS készülékünket nem megbízható számítógépekhez.

Ne töltsük iOS készülékeinket ismeretlen töltőegységekkel.

Ha betartjuk ezeket az egyébként is hasznos biztonsági előírásokat, nincs valós okunk az aggodalomra. Várhatóan az elkövetkezendő napok egyik meghatározó témája lesz a WireLurk vírus, természetesen amint friss információ elérhető, jelentkezünk!

A Palo Alto Networks teljes jelentése innen tölthető le. 

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!