imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Itt az iOS 10 és a macOS Sierra nyilvános bétája


Az Apple új, ősszel megjelenő operációs rendszereit már a WWDC óta tesztelhetik a fejlesztők, most pedig a kíváncsi és kísérletező szellemű felhasználók is kipróbálhatják az újdonságokat – megérkezett ugyanis az első nyilvános béta.

Mindenek előtt érdemes azzal kezdeni, hogy ezek a szoftverek jelenleg korai tesztverziók, vagyis napi használatra szánt eszközökre nem feltétlenül érdemes telepíteni őket, és a folyamat előtt mindenképp készítsünk biztonsági mentést az adatainkról. Ha ezen túl vagyunk, akkor irány az Apple weboldala, ahol regisztrálhatunk a bétaprogramba, ha tavaly nem tettük volna meg.

iOS 10

Ha ezzel megvagyunk, akkor a macOS esetében egy kis telepítőt kell lefuttatnunk, iOS-re pedig egy profilt kell telepítenünk. Ezek után mindkét rendszer esetében az App Store-ból érhetjük el a nyilvános bétaverziókat. Ezek nagyjából megegyeznek a nemrég megjelent második fejlesztői bétával.

Mik a legfontosabb újdonságok? A macOS Sierra esetében valószínűleg a Sirit érdemes első helyre sorolni. Az iPhone-on és iPaden megismert digitális asszisztenst a Macünkön a Cmd+Szóköz hosszabb lenyomásával hívhatjuk elő (eleinte ez Fn+Szóköz volt), innen ugyanúgy a jól megszokott módon használhatjuk – a hazai limitációkkal együtt. A Continuity most már a vágólapot is képes megosztani iOS és macOS között, a Fotók alkalmazásban könnyebben találhatjuk meg a képeinket, és egy új, Emlékek névre keresztelt funkciót is kapunk. Az iCloud Drive-ba szinkronizálhatjuk az Íróasztalt, ami azt jelenti, hogy több Mac esetén is mindig ugyanazokat a fájlokat láthatjuk. Megújult az Üzenetek, valamint spórolhatunk a tárhelyünkkel a Tárhely-optimalizálás funkció segítségével. A macOS Sierra az alábbi Macekkel kompatibilis:

macOS Sierra kompatibilitás

Az iOS 10 nem csak belül, de kívül is jelentősen megváltozott. Legfontosabb újdonságai közé tartozik az igencsak kibővített Üzenetek alkalmazás, a lezárt képernyőről elérhető widgetek, a HomeKites eszközöket kezelő új Otthon app és a kibővített 3D Touch-funkciók. Természetesen itt is megkapjuk a Fotók új keresési lehetőségeit, valamint az Emlékek funkciót. Az iOS 10 (és így természetesen a nyilvános béta) az alábbi készülékekkel kompatibilis:

iOS 10 kompatibilitás

A tapasztalataink alapján a fejlesztői béták meglehetősen stabilak voltak, persze főleg az iOS esetében azért előfordulnak hibák. Éppen ezért – ahogyan az Apple is ajánlja – mindenképp erősen gondolkozzunk el, ha napi használatban lévő készülékekre akarjuk telepíteni a bétákat. A macOS Sierra és az iOS 10 végleges verziójának megjelenése idén ősszel várható, addig is a korábbi tapasztalatok alapján rendszeresen frissülnek majd a béták.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!