imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Itt az iOS 11 publikus bétája iPhone-ra és iPadre


Az Apple új, ősszel megjelenő operációs rendszereit már a WWDC óta tesztelhetik a fejlesztők, most pedig a kíváncsi és kísérletező szellemű felhasználók is kipróbálhatják az újdonságokat – megérkezett ugyanis az első nyilvános béta.

Mindenekelőtt érdemes azzal kezdeni, hogy ezek a szoftverek jelenleg korai tesztverziók, vagyis napi használatra szánt eszközökre nem feltétlenül érdemes telepíteni őket. Emellett mielőtt nekilátnánk a folyamatnak, előtte mindenképp készítsünk biztonsági mentést az adatainkról. Ha ezen túlvagyunk, akkor irány az Apple weboldala, ahol regisztrálhatunk a bétaprogramba, már ha tavaly ezt nem tettük volna meg.

Ha ezzel megvagyunk, akkor a macOS esetében egy kis telepítőt kell lefuttatnunk, iOS-re pedig egy profilt kell telepítenünk. Ezek után mindkét rendszer esetében az App Store-ból érhetjük el a nyilvános bétaverziókat.

iOS 11

Az iOS 11 kívül, belül jelentősebb változásokon ment át. Csak a legfontosabbakat kiemelve: az Üzenetek végre szinkronizálódnak az iCloudba; a Siri a szokásos okosodáson felül tett egy nagy lépést a természetesebb hangzás felé; és a Control Center is egy teljesen új, funkcionálisabb kinézetet kapott, az App Store-ral egyetemben.

A frissítés egyértelmű nyertesei az iPadek lettek, hiszen a táblagépek rendszere nagyot lépett az asztalihoz funkciók irányába. Továbbá bemutatták az ARKitet, ami nagyon úgy néz ki, hogy slágertéma lesz a jövőben. Ha a többi részletet is szeretnétek megtudni, olvassátok el a bemutató után írt cikkünket, vagy nézzétek meg azt a 17 apróságot, ami nem hangzott el a keynote-on, pedig említésre érdemes.

Bár a nyilvános béták már egészen stabilak szoktak lenni, azért bőven előfordulnak hibák. Éppen ezért – ahogyan az Apple is ajánlja – mindenképp erősen gondolkozzunk el, ha napi használatban lévő készülékekre akarjuk telepíteni a bétákat. A macOS High Sierra és az iOS 11 végleges verziójának megjelenése idén ősszel várható, addig is a korábbi tapasztalatok alapján rendszeresen frissülnek majd a béták.

macOS High Sierra

A macOS High Sierra legfontosabb újításai a motorháztető alatt történtek. Végre az asztali rendszereken is átveszi a HFS helyét az Apple File System, ami rengeteg előnnyel fog járni – ezekről ebben a cikkben írtunk részletesen. Ezen felül érkezik még a Metal második verziója, aminek köszönhetően az animációk jelentősen gyorsabbak és aksikímélőbbek lesznek, illetve a külső videókártyák is támogatottságot élveznek majd.

Ezeken kívül inkább olyan apróságokra érdemes számítani, mint a Fotók alkalmazás új nézetei, okosabb szűrői, javított arcfelismerése, és az automatikusan szinkronizált címkézés, vagy épp a gyorsabb, szebb, okosabb Safari AutoPlay blokkolással, Intelligent Tracking Preventionnel meg hasonlókkal. Részleteket ebben a cikkben olvashattok.

A WWDC minden fejleményét ebben a dossziéban olvashatod. Kis színes rovatunk, a Shuffle, pedig minden nap rengeteg érdekes rövidhírrel vár minket.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!