imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megérkezett és letölthető az iOS 9!


Ez a nap is elérkezett, itt az iOS 9. Ahogyan azt az Apple megígérte a szeptemberi iPhone 6s bemutatón, mostantól mindenki számára elérhető a legújabb mobil operációs rendszerük, az iOS 9. Nézzük mik az újdonságok amik miatt szeretni fogjuk az új iOS-t.

Az iOS 9 újításait minden nap áldani fogod. Legalábbis az Apple szerint. Ez talán egy pici túlzás, de tény, hogy rengeteg új és hasznos apró funkciót pakoltak bele az iOS 9-be. Sajnos van egy pár újdonság amit hazánkból egyelőre még nem használhatunk, ennek ellenére az iOS 9-ben tényleg sok hasznos segítséget kapunk a mindennapos használat során. Nézzük mik a legfontosabb újdonságok.

Sebesség és üzemidő

A rendszer mélyebb szintű fejlesztései gyorsabb reakcióidőt, egyszerűbb frissíthetőséget, jobb akkumulátor-üzemidőt és szigorúbb adatbiztonságot eredményeznek. Az iOS 9-et szinte teljesen újraírták, és a Metal technológiának köszönhetően sokkal gyorsabb működést kapunk. Gyorsult a görgetés, és az animációk sebessége is, de az e-mailek, az üzenetek, a weboldalak és a PDF-ek is gyorsabban töltődnek be.

ikonok

Az iOS 9 optimalizálásának köszönhetően megnő az üzemidő is. Nagyjából 5-10 százalékkal tovább bírja majd az iPhone-unk vagy az iPadünk mint iOS 8 alatt. Ezt egyrészt a rendszer optimalizációjával érte el az Apple, de olyan apróságok is sokat segítenek, mint például az, hogy a készülékünk érzékeli, hogy fejjel lefelé raktuk le az asztalra, a rendszer ilyenkor akkor sem kapcsolja be a kijelzőt ha bejövő hívásunk vagy üzenetünk érkezik. Még egy fontos lehetőség érkezett, ez pedig a kis fogyasztású üzemmód. Ha 20 százalék alá csökken a töltöttség, az iOS 9 automatikusan felajánlja, a kis fogyasztású üzemmód aktiválását. Természetesen ezt mi is bármikor bekapcsolhatjuk. Ha ez az üzemmód aktív, a készülék minden olyan energiapazarló funkciót kikapcsol, ami nem feltétlenül fontos a készülék működésének szempontjából, így értékes órákat nyerhetünk ha nem vagyunk töltő közelében.

A frissítések mérete is jelentősen csökkent. Egy-egy korábbi iOS frissítés, akár 4-5 GB-nyi helyet is igényelt, az iOS 9 esetében elegendő 1,3 GB-ot letöltenünk. Ez egyrészt gyorsabb frissítést tesz lehetővé, másrészt sokat segíthet azoknak, akik folyamatosan helyszűkével küzdenek a készülékükön.

Jegyzetek

Hatalmasat fejlődött a Jegyzetek alkalmazás. Mostantól lehetőségünk van ellenőrzőlistákat készíteni például bevásárláshoz, vagy a napi teendőinkhez. Könnyedén beszúrhatunk a jegyzetekbe képeket is, térképet, vagy akár URL címeket is.

jegyzetek

Természetesen az elkészített jegyzetek automatikusan szinkronizálódnak az összes eszközünkkel az iCloud segítségével. Van még egy hasznos újítás a Jegyzetekben. Mostantól, a legtöbb alkalmazásból könnyedén készíthetünk jegyzeteket. A Safari, a Térképek és más alkalmazásokban a Megosztás gombra koppintva mellékleteket – térképeket, URL-címeket, Pages-dokumentumokat és egyéb tartalmakat – menthetünk le új vagy korábbi jegyzeteinkbe. Végül a legfontosabb újdonság: akár rajzolhatunk is a jegyzeteinkbe. A többféle rajzeszközből kiválaszthatjuk a megfelelő ecsetstílust és színt, a virtuális vonalzó pedig egyenesben tartja a dolgokat.

kitchen

Apple Maps

Az Apple Maps Transit hivatalosan is elindult, ráadásul Siri integrációval, de ez sajnos hazánkban még nem lesz elérhető. A világ néhány nagyvárosában az új Tranzit nézetben a megállókat és a vonalhálózatot is láthatjuk a térképen. Útvonaltervezéskor A-ból B-be az utazás minden lépését részletesen megjeleníthetjük az alkalmazásban. Annak ellenére, hogy ez a funkció egyelőre még nem érhető el itthon, külföldi utazások alkalmával igen hasznos lehet. Ugyancsak nem működik itthon, de a támogatott nagyvárosokban, az Apple Maps a helyzetünktől függően különböző listákat kapunk a legnépszerűbb helyekről. Vásárlás, szórakozás, Étel Ital, minden egy helyen, egy listában.

maps

Siri

A kereső mostantól előre betöltött találatokkal vár. Az iOS 9 sok más téren is okosabb lett – úgy is el tud látni javaslatokkal, hogy kérnünk sem kell. A keresőképernyőre a rendszer előre betölti a kontaktokat, appokat, közeli helyeket és további hasznos információkat. Más téren is proaktívan működik, így sok apróságot tesz még egyszerűbbé, de sajnos ezek közül sem minden működik Magyarországon. Ha iOS 8-ban jobbra húztuk a főképernyőt, nem történt semmi. Az iOS 9-ben egy keresési felületet láthatunk, azokkal a kontaktjainkkal akikkel a legtöbbet beszélünk telefonon, vagy üzenetekben, vagy esetleg találkozónk lesz a közeljövőben. Ugyanitt alkalmazásokat is javasol a rendszer, a napi rutinjaink és szokásaink alapján. Természetesen ahhoz, hogy releváns ajánlatokat kapjunk, szüksége van a rendszernek pár napnyi tanulási időre, de idővel a készülékünk tudni fogja, hogy a reggelünket milyen alkalmazással indítjuk, ennek megfelelően javasol majd appokat.

siri

Az iOS 9 az alapján, hogy mely alkalmazásokat használjuk a legtöbbet, és mikor, intelligens javaslatokat ad a következő műveleteinkhez – még mielőtt külön kérnénk őket. Például ha bedugjuk a fülhallgatót az iPhone-ba, az iOS 9 felismeri, hogy talán a korábban megkezdett podcastot szeretnénk befejezni. Vagy ha az autóban aktiváljuk a Bluetooth-kapcsolatot, a kedvenc lejátszási listánkat kapjuk javaslatként a hazaútra. Talán a leghasznosabb funkció, amikor egy ismeretlen számról érkezik bejövő hívás, az iOS 9 kitalálja ki a lehetséges hívó fél, amennyiben a bejövő telefonszám már szerepelt egy emailben.

Android – iOS

Az iOS 9 lehetőséget biztosít, hogy egyszerűen és gyorsan költözzünk át Androidról. Töltsd le a Move to iOS alkalmazást, és egyszerűen, vezeték nélküli kapcsolaton keresztül válthatsz Androidos készülékedről új iOS-eszközödre. Az alkalmazás biztonságban átmásolja a kontaktokat, az üzenetek előzményeit, a készülékkel készített fotókat és videókat, az internetes könyvjelzőket, az e-mail fiókokat, a naptárakat, a háttérképet, a jogkezelésmentes számokat és könyveket. Még az alkalmazáskönyvtáradat is segít újraépíteni. Azok az ingyenes alkalmazások, amiket eddig használtál – például a Facebook és a Twitter –, letöltési javaslatként megjelennek az App Store-ban. A fizetős appok pedig bekerülnek a kívánságlistádba az iTunesban.

android

iPad multitask

A fent felsorolt újdonságok minden iOS eszözön elérhetőek, de iPaden kapunk még két fontos újítást, mégpedig az új osztott képernyős elrendezést, és a megújult billentyűzetet. A Slide Over használatával, egyszerűen behúzhatunk a képernyőre egy másik alkalmazást. Tehát ha például böngészünk az interneten, egyetlen mozdulattal behúzhatjuk az üzeneteinket, vagy bármilyen más alkalmazást. Ha megnéztük amit akartunk, egyetlen söpréssel eltüntethetjük ezeket a kijelzőről.

Amennyiben iPad Air 2, vagy iPad mini 4 készülékünk van, lehetőségünk van egyszerre két megnyitott alkalmazás aktív használatára is. Gyakorlatilag tetszés szerint méretezve nyithatunk meg két alkalmazást a kijelzőn, és mindkettőt használhatjuk. Például egy hotel keresése közben, a térképen megnézhetjük a környéket a térkép appban.

multi

iPad Kép a képben

FaceTime vagy Youtube videózás közben elég megnyomni a Főgombot, és a videóablak kisméretűre zsugorodva visszavonul a kijelző egyik sarkába. Ha megnyitunk egy újabb alkalmazást – a videó lejátszása folytatódni fog a másik app használata közben is. Így a kedvenc filmünket nézve is válaszolhatunk egy bejövő e-mailre.

iPad QuickType

Jelentősen fejlődött a beépített virtuális billentyűzet is iPaden. Helyet kapott pár új gomb, melyeknek nagy hasznát vehetjük majd. Félkövér, dőlt és aláhúzott formázás, másolás és beillesztés, mostantól egyetlen koppintással elérhető. Még egy apróság ami elsőre szokatlan lesz: Amennyiben nincs benyomva a shift gomb, a billentyűkön kisbetűket fogunk látni. Ha megnyomjuk a shift gombot akkor pedig nagybetűket. Elsőre ez sokaknak furcsa lesz, de tapasztalatból mondhatjuk, hogy hamar megszokható, és azonnal egyértelműen látjuk, hogy kis vagy nagybetű lesz-e a következő leütött betű.

quicktype

 

Apróságok

Mostantól a Fotók alkalmazásban külön mappákba kerülnek a képernyőfotók – mi elég sok ilyet csinálunk egy-egy tipp vagy hír írásakor, és engem személy szerint nagyon zavart, hogy elárasztják a fotóimat. Külön mappája lesz mostantól a szelfiknek is.

iPaden a mappákban mostantól nem 3×3, hanem 4×4 alkalmazás jelenik meg, ami teljesen logikus, hiszen sokkal nagyobb hasznos kijelzőterületünk van egy iPhone-hoz képest. (iOS 6-ban sem 3×3 volt ez a szám.)

A Mail alkalmazás teljes körűen kezeli a mellékleteket. Végre tudunk csatolni tetszőleges kiterjesztésű fájlt az e-mailjeinkhez. Ehhez nem is kell más, minthogy a fájlt vagy iCloud Drive-ban, vagy bármilyen másik felhőszolgáltatásban tároljuk. Új e-mail írásakor nyomjunk hosszan a beviteli részre, majd válasszuk a „Melléklet csatolása” lehetőséget. Itt ki kell jelölni, hogy melyik felhőszolgáltatásból szeretnénk a fájlt kiválasztani, majd utána tudjuk csatolni azt. A Safariban egyébként már weboldalakra is tölthetünk fel egy felhőszolgáltatás segítségével.

Diagramok az Egészség alkalmazásban. Ezentúl, ha szeretnénk látni grafikont arról, hogy mennyit sétálunk egy átlagos nap, nem kell mást tennünk, mint megnyitni az Egészség alkalmazást, kikapcsolni az Álló nézet rögzítését és elforgatnunk a telefont. Pár másodpercen belül kirajzolódik a grafikon, amin tisztán látszani fog minden adat. Így lehetőségünk van a régebbi adatokat is egyszerűen megtekinteni. Természetesen nem csak a lépéseket nézhetjük meg, hanem minden más grafikont is.

Hívás a Spotlightból. Jó hír lehet ez a felfedezett funkció azoknak, akik szerint az iOS 9 új alkalmazásváltóból hiányzanak a chathead szerű kontaktok. Ha most ugyanis rákeresünk valakire a Spotlightban, akkor a neve mellé helyezett ikonok segítségével hívhatjuk fel, küldhetünk üzenetet neki vagy kereshetjük Facetime-on.

ios9_1

 

Bár a frissítés nem jár adatvesztéssel, azért tegyük meg magunknak azt a szívességet, hogy nem bízzuk magunkat a véletlenre, és készítünk egy biztonsági mentést az iPhone-unk vagy iPadünk tartalmáról.

Frissíteni a Beállítások > Általános > Szoftverfrissítés menüpontban tudtok, előtte azonban – ha még nem tettétek meg – érdemes elolvasni a frissítés előkészületeiről szóló írásunkat.
Az iOS 9-et az alábbi készülékek támogatják: iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPod touch 5. generáció, iPad 2, Retina kijelzős (4. és 3. generációs) iPad, iPad Air, iPad Air 2, iPad Pro, iPad mini, iPad mini 4 és Retina kijelzős iPad mini.

ios9kompatibilitasuj

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!