imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Itt az új Apple TV


A „Hey Siri, give us a hint” nevezetű eseményen ahogy várható volt az Apple TV kisebb ráncfelvarrás helyett egész komoly funkcióbővítést kapott. Erősebb hardver, érintés-, és mozgásérzékelő távirányító, újratervezett felhasználói felület és a felhasználói élményt alapjaiban megváltoztató applikációk adnak okot arra, hogy lecseréld a már évek óta a TV alatt porosodó média boxod.

A médiadobozt az Apple utoljára 2013 márciusában frissítette, amikor a kis készülék 1080p minőségű videó támogatást kapott. Az utóbbi időkben viszont nem sok figyelmet fordítottak rá az idei Spring forward esemény kivételével, mikor is az ár csökkentésével próbálták versenyben tartani a konkurens termékekkel szemben. Ez azonban kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a több éves termék eladásait említésre méltó mértékben fellendítse. Tim Cookot több alkalommal hallhattuk az elmúlt években arról nyilatkozni, hogy szeretne komoly változást látni a nappaliban, aminek következtében többször is beindult a pletyka áradat egy, az Apple által gyártott nagy képernyős TV készülékről, illetve egy televíziós szolgáltatás indításáról.

hero_large

Ha a szolgáltatódnál nem is kell azonnali hatállyal felmondani a szerződésed, de abban biztos lehetsz, hogy az új készülék mellett ritkábban fogod unalmadban váltogatni a csatornákat. Annál is inkább, mert az új kezelőfelület applikációk hadát tárja eléd. A kérdés már csak az, hogy mit hoznak ki a fejlesztők az új tvOS által nyújtott lehetőségekből.

A távirányító is teljes átalakuláson esett át, a gombok fölött egy nagy, érintésérzékeny felületet találhatunk, amely navigáción kívül az applikációkkal való interakciót is szolgálja. Segítségével több játékos is részt vehet egyszerre ugyan abban a játékban, hiszen a Bluetooth 4.0 technológiával akár több távirányítót is csatlakoztathatunk egy Apple TV-hez. A távirányítóban rejlő gyorsulásmérőnek és giroszkópnak köszönhetően pedig a játékélmény igazán interaktívvá válhat.

Az Apple TV már nem csak egyszerű médiaközpont, hanem egy játékkonzol is egyben. A   kontroller pedig a távirányító.
Az Apple TV már nem csak egyszerű médiaközpont, hanem egy játékkonzol is egyben. A kontroller pedig a távirányító.

Az új felületen a Siri-vel való kommunikációra igen nagy hangsúlyt fektettek, azonban számunkra ez sajnos kis jelentőséggel bír itt Magyarországon. Akik jól beszélnek angolul, azok számára a mindenesetre az asszisztens jelentősen leegyszerűsíti a filmválasztást, hiszen mindössze közölnünk kell a készülékkel, hogy mihez van épp kedvünk, és ehhez még a pattogatott kukoricát sem kell letenni a kézből.

Az applikációk futtatásához természetesen erősebb processzorra is szüksége van a készüléknek, így a teljesítményről az új házban 64 bites A8 csip gondoskodik majd.

Az iMagazin szerkesztőségében megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy jó-e nekünk, ha televízió adás nézése helyett távirányítóval vezényelt applikációkkal játszhatunk, vagy éppen ruhaneműt vásárolhatunk TV készülékünkön. Szerintem viszont nem úgy kéne gondolnunk az Apple TV-re, ami kiváltja a meglévő televízió szolgáltatást, inkább csak kiegészíti azt további lehetőségekkel.

siri_remote_large

Az új Apple TV nettó 149 (32 GB) és nettó 199 (64 GB) dolláros áron kerül a polcokra Amerikában október végén, arról azonban, hogy nálunk mikor lesz kapható egyelőre még nincs információnk, mint ahogy a hivatalos árakról sem. Én nagy esélyt látok arra, hogy ezzel a készülékkel az egekbe szaladnak majd az Apple TV eladási számai, hiszen rengetegen évek óta vártak már erre a frissítésre. Egy szó mint száz, valószínűleg sok karácsonyfa alatt bújik majd meg a kis fekete médiabox.

Amiről viszont nem esett szó az esemény folyamán, az a HomeKit integráció. Őszintén szólva én elhittem a szóbeszédet az elmúlt hetekben, és azt reméltem ma egy olyan készüléket kapunk, amely nem csak azt reformálja meg, ahogyan az estéidet töltöd a kanapén ülve. Egy olyan Apple TV-t vártam, ami az egész otthon irányítására képes okoseszközeid irányításával és összehangolásával a lakásban. De még nem adtam fel a reményt, hiszen akár egy szoftveres frissítés is elég lehet ahhoz, hogy a kis doboz otthonod központjává váljon.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!