imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Itt a húsvét, keressünk Easter Eggeket!


Míg a felnőttek önfeledten pálinkázgatnak, a gyerekek hagyományos csokitojást keresnek a kertben húsvétkor. Nem szeretnénk megtörni ezt a szép szokást, de mivel pálinkával nem szolgálhatunk, mutatunk helyette pár elrejtett “húsvéti tojást” az Apple rendszeriben. Jó szórakozást!

A szoftverkészítők unalmas óráikban nemcsak bugokat és sebezhetőségeket szoktak elrejteni a rendszerekben, hanem vicces utalásokat, poénokat is. Ezeket szokás összefoglaló néven Easter Eggnek, azaz húsvéti tojásnak nevezni. Természetesen az Apple rendszereiben is akad pár ilyen jellegű meglepetés, most pedig megmutatjuk pár lelőhelyét. Javarészük a Mac Termináljában található, de mutatunk majd egy titkos iOS-es emojit és egy beszólást is!

Gyűrűk Ura, röviden

Ki ne ismerné J. R. R. Tolkien híres trilógiáját, és az abból készült filmadaptációt. Mind a regényeknek, mind a filmeknek komoly rajongói bázisa van, és úgy tűnik, az Apple-ön belül is akad pár fan.

Elég monumentális történetről van szó, rengeteg szereplővel és helyszínnel, így elég könnyű összekeverni a szálakat. Semmi gond, nem kell újraolvasnod/nézned az egészet, az Apple szépen összefoglalja neked a történet legfontosabb eseményeit.

Üsd fel a Terminált, majd írd be a következő kódot:

cat /usr/share/calendar/calendar.lotr

Tadaam, máris szépen pontokba szedve olvashatod a legfőbb események listáját, Smaug haláláig bezárólag.

Old School játékok

Na is tedd el messzire a Terminalt, rögtön jön a következő easter egg, ezúttal old-school játékok formájában.

  • Írd be az emacs parancsot
  • Nyomd le egyszerre az Esc és az X billentyűket
  • Írd be a tetris / pong / snake szavak valamelyikét, attól függően, hogy melyik régi játékkal szeretnél játszani.
  • Élvezd a nosztalgiát!

Kék Halál

Ez csak egy egyszerű kis 10/10 beszólás, de tuti hogy korábban nem figyeltél még fel rá. Az Apple és a Microsoft köztudottan szeretnek rivalizálni egymással. A csatározás pedig nem csak vicces rapvideókban, hanem a macOS-en belül is tetten érhető. Ha a Mac valamilyen PC-t érzékel a megosztott hálózaton, akkor azt egy gunyoros ikonnal jelzi.

A képecske ugyanis egy olyan gépet mutat, aminek kijelzőjén a híres-neves Windows betegség, az úgynevezett „kék halál“ színei köszönnek vissza.

Live Long and Prosper ????

Star Trek rajongó vagy? Mindenkit a vulkániak hivatalos köszönésével üdvözölsz? Van egy jó hírünk: az iOS 8.3 óta megtalálható a rendszerben egy titkos ???? emoji, amely használatához egy kis trükközésre van szükség.

  • Másoljátok ki innen a szövegből az emojit: ????
  • Menjetek a Beállítások > Általános > Billentyűzet > Csereszöveg menüpontjába
  • Nyomjatok rá a jobb felső sarokban látható + jelre
  • Majd a kifejezés részbe másoljátok be az emojit, a Billentyűparancs részbe meg egy tetszőleges parancsot, amivel majd elő tudjátok hívni a szimbólumot, pl: vulcan
  • Ezután csak be kell írnod a parancsot egy tetszőleges szövegdobozba és a rendszer máris beilleszti neked a ???? jelet.

Ennyi volt az idei húsvéti különkiadás, mindenkinek Hosszú és eredményes életet! ????, illetve zökkenőmentes regenerálódást kívánunk, ha esetleg pálinkázás is volt a tojáskeresés mellé.

Forrás: MentalFloss

Tavalyi gyűjtésünket is érdemes átnyálazni, ha nagyon belejöttél a húsvéti tojások keresgélésébe.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!