imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Itt a macOS Mojave, a watchOS 5 és a legújabb tvOS | Apple WWDC 18


Természetesen a WWDC idén sem csak az iOS-ről szólt. A mobil operációs rendszer mellett befutott a legfrisebb macOS, watchOS és tvOS is. Itt vannak a legfontosabb újítások!

macOS Mojave

A hegyekből átvándoroltunk a sivatagba, Mojave lett az elnevezés. Az ötlet onnan jött, hogy az nem csak nappal, de este is szép – ezzel bevezetve a napokban már pletykált Dark Mode-ot. A demó alapján igencsak tetszetősre sikeredett a funkció – csak azt sajnáljuk, hogy iOS-re végül nem csinálták meg. A Dynamic Destop névre keresztelt funkció pedig a nap előrehaladtával változtatja majd a háttérképet világosból sötétre.

Mind tudjuk, hogy az Íróasztal hajlamos elburjánzani a különböző fájloktól. A Mojavével fellélegezhetnek az OCD-sek: egy új, stack névre keresztelt funkció különböző szempontok alapján szépen berendezi kis “csomagokba” a Desktopon látható tartalmakat.

Finder: új nézetet kaptunk a Gallery View személyében, amivel a fotóinkat például lényegesen jobb lesz nézegetni, és a szerkesztő funkciókhoz is könnyebb lesz hozzáférni az oldasó sávnak köszönhetően. A Finder kapott automatizált funkciókat is. Egyetlen gombnyomás segítségével vízjelezhetünk több fájlt és hasonló okosságokat érhetünk el velük. Végre a Quick Lookban is végezhetünk majd alapvető szerkesztéseket. Az iOS-hez hasonlóra vették a képernyőképeket, gyorsabb és könnyebb szerkesztés, stb.

Continuity Camera: egy elég menő kis funkció. Rányomsz például egy képre a macOS-en, a jobb klikkes menüből elindíthatod az iPhone kameráját, a frissen elkészült kép pedig automatikus belevarázsolódik a szerkesztett képbe.

Megérkezett a News alkalmazás Macre is, a Home appal egyetemben, mostantól tehát a Macről is irányíthatjuk majd az okosotthonunkat. Fokoztak a biztonsági lehetőségeken is, illetve bütyköltek a Safarin is pár apróságot, például lekapcsolhatók lesznek a Facebook like gombhoz hasonló, weboldalakba beépülő követésre alkalmas gombok; illetve jelentősen megnehezedett a felhasználók szokásaira épülő adatkereskedelem.

Nagyon vártuk már és végre eljött a pillanat, hogy az Apple újragondolja a Mac App Store-t, ami kezdett már nagyon elanyátlanodni az elmúlt években. Alapjaiban tervezték újra a felületet és a demó alapján azt kell mondjam, jól is néz ki, de persze majd élőben meglátjuk. Ahogy azt sejteni lehetett, a legtöbb újítás közelebb hozta az iOS-es tervéréhez az asztali változtatot – mindenképpen üdvözlendő változtatás. Ja, és lesz Microsoft 360 és Adobe Lightroom is benne hamarosan.

Fejlesztettek az eGPU támogatáson, a gépi tanulásos (Create ML API, Core ML 2) fejlesztői lehetőségeken és a Metalon is úgy általában. Az elmondottak alapján lehetőségek tárháza kínálkozik majd az alkalmazáskészítőknek, reméljük, ki is használják majd őket.

Craig Federighi végül megválaszolt egy fontos kérdést is: határozottan kijelentette, hogy eszük ágában sincs egyesíteni a két rendszert, szeretik a macOS-t úgy ahogy van. DE! Évek óta dolgoznak rajta, hogy a Maces és az iOS alkalmazások közt könnyebb legyen az átjárás és a fejlesztők a lehető legkevesebb erőbefektetéssel át tudják portolni az appjaikat. Lényegében tehát beigazolódott a Project Marzipan, és ahogy azt Gruber már megmondta: 2019-ra várható a bemutatkozás.

watchOS 5

Activity app és fitnesz: kihívások, kitüntetések és egyéb apróbb, moderáltan izgalmas fitneszfunkciók. Természetesen jöttek új trackelhető mozgásmódok, mint például a jóga, vagy a kirándulás. Ami viszont tényleg király, hogy mostantól kaphatunk “pulzusfigyelmeztetést”, aminek köszönhetően edzés közben könnyebben egy megadott intervallumon belül tarthatjuk a percenkénti szívverésünk, aminek alapvető szerepe van a zsírégető edzések során például.

Mostantól az órát arra az emberi kapcsolatok ápolására is használni lehet majd – szól a marketingszöveg. Ez lényegében csak egy Walkie Talkie funkciót jelent, ami akármilyen bárgyún is hangzik, nekem nagyon bejött, már csak a nosztalgia miatt is.

A Siri Watch Face okosodott, többek közt megkapta az iOS 12-nél tárgyalt Shortcutok támogatását is, illetve harmadik féltől származó alkalmazások információit is meg tudja majd jeleníteni. Többé nem kell bemondani a Hey Siri varázs szót: csak a kezedhez emeled az órát és mondod, amit akarsz.

Ezenfelül jöttek interaktív értesítések, kattintható, rendesen olvasható webes tartalmak is. Lett Podcast alkalmazás. Továbbá jön majd még egy rakat funkció, de ezeken csak átszaladtak a bemutató során, a napokban biztosan többet is megtudunk majd, vélhetően nem egetrengetően fontosak.

tvOS

Dolby Atmos támogatás Apple TV 4K-ra és hiper-szuper 4K-s, HDR tartalmak körül pörögött az előadás. A könyvtárak maguktól frissülnek majd az újdonságokkal ősszel az a támogatott filmeknél. Valamennyit okosodott az TV app is, de csak elég rizsa funkciókkal; megállapodások különböző külföldi kábeltévészolgáltatókkal; egyszerűbb bejelentkezés a szolgáltatásokba (Zero Sign-on); és egy képernyőkímélő (Aerial) a Nemzetközi Űrállomás képével (ez a legmenőbb bejelentés). Nem különösebben rágtuk le a körmünk, de azért elégedetlenek sem vagyunk.

Ahogy azt megszokhattuk, a nyilvánosság ősszel kapja majd meg a frissítéseket, a fejlesztők viszont már a Keynote után nem sokkal tölthetik is az első bétákat. Nektek hogy tetszettek az újítások?

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!