imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Itt van a Donkey Apple Watch-ra!


És az a vicc, hogy ez nem vicc. 36 évvel a játék megjelenését követően tényleg átportolták a miniatűr méretű eszközre.

Mindig nosztalgikus hangulatba kerülünk az ilyen hírek hallatán. Például, amikor a Nintendo bejelenti a Super Mariót iPhone-ra (bár ne tette volna) vagy amikor valaki a Touch Baron végzi el a Doom próbát. Ha valamilyen technikai eszköz nem állja ki ezt a próbát, akkor annak a fejlesztője igencsak megvető pillantásokra számíthat az informatikai világ nagyjaitól. Éppen ezért, ha nem is játszottál vele, biztosan hallottál már róla, a Donkey viszont kevésbé közismert, ezért segítünk egy kicsit.

cover31-746x419

A Donkey-t (ismertebb nevén Donkey.bas) eredetileg Bill Gates alkotta meg Neil Konzen segítségével. Ez 1981-ben történt, amikor cégük a Microsoft Corporation már 6 éve működött. Eredetileg nem játékot akartak készíteni, hanem egy operációs rendszeren dolgoztak, ami később DOS néven jelent meg. A játék ahhoz kellett, hogy be tudják mutatni a BASIC programozási nyelvet, ami a DOS alapját képezte.

Tulajdonképpen én csináltam és Neil, hajnal négykor ültünk az IBM PC prototípusa felett egy pici szobában. Az IBM ragaszkodott hozzá, hogy mindent tartsunk becsukva, kulcsra zárva. Szóval az egész fejlesztést ebben a lyukban végeztük, ahol volt vagy 100 fok. Egész éjjel programoztunk azért, hogy megmutassuk mire képes a BASIC a DOS-ban.

– Mondta Bill Gates egy 2001-es interjújában.

Ezt az igazán klasszikus, de végtelenül frusztráló PC játékot kódolta át Johnny Ixe először iPhone-ra, majd most Apple Watch-ra is. Lássuk mit ír róla az App Store-ban:

Az 1981-es klasszikus DOS játék átdolgozása Apple Watchra és iPhone-ra. Hihetetlenül egyszerű, viszont frusztrálóan nehéz. Egyszerű egyfordulatos játékkontrolt tartalmaz: csak forgatnod kell a digitális koronát az Apple Watch-odon az autó vezetéséhez. Emellett a játék teljes mértékben támogatja a CGA-t, így szépséges négy színben is elérhető watchOS-re. Extra funkciók: PC hangszóró támogatás. Retro kocka menőség!

screen696x696-1

Persze az gondot okozhat innentől, hogy az igazi programozó-guruk vélhetően alváshiánnyal fognak küzdeni az elkövetkezendő pár hétben, hogy azért is kimaxolják ezt a néha már-már vérlázító játékot. De elképesztő menő dolog, hogy  akárki a karján hordhat egy szeletnyi történelmet, még ha maga a játék nem is éppen egy mestermű. Mindössze 1 euró az ára, ennyit simán megér annak, akit valamennyire is lázba tudtunk hozni. A játékot itt tudjátok letölteni.

Forrás: Cult of Mac

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!