imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Itt vannak az első Metal játékok


Az iOS 8 kevéssé ismert újdonságai közé tartozik a Metal, egy új grafikus keretrendszer az Apple-től, ami segítségével a fejlesztők az iOS 7-hez képest jobban optimalizált, látványosabb játékokat készíthetnek. Lássuk, melyik játékok használják ki elsőként a Metal adta lehetőségeket.

Az Apple ígérete szerint a Metal keretrendszer segítségével a fejlesztők jobban kihasználhatják a processzorok képességeit, ezáltal szebb és effektekben gazdagabb képi világot hozhatnak létre.

Az App Store-ban külön szekció emeli ki azokat a játékokat, amik az iOS 8 megjelenése után elsőként frissültek a Metal technológiát kihasználó, optimalizált grafikával:

Plunder Pirates (ingyenes)
Beach Buggy Racing (ingyenes)
Epic Zen Garden (ingyenes)
Modern Combat 5: Blackout (5,99 €)
Asphalt 8: Airborne (ingyenes)
Defenders (ingyenes)
Mr. Crab (ingyenes)

A fenti listából kiemelkedik az Epic Zen Garden, amit az iOS 8 bejelentésén is bemutattak az Apple színpadán. Ez az alkalmazás inkább nevezhető egyfajta technológiai bemutatónak, mintsem egy valódi játéknak, de ettől függetlenül mindenkinek érdemes letölteni, mert a látvány elragadó.

Az Epic Zen Garden a fejlesztő miatt is érdekes. Ahogyan a címből sejthető, az Epic Games készítette, méghozzá az Unreal Engine 4 segítségével. A videójátékokban kevésbé jártasaknak talán ismeretlen a név, de ez a platformfüggetlen videójátékok új generációjának egyik meghatározó motorja, többek között PlayStation 4-re, XBOX One-ra és az Oculus Riftre is ezzel készül a kiemelkedő játékok egy jelentős része. Ezentúl iOS készülékekre teljes Metal támogatással is fejleszthetünk vele, ami még egy lépéssel közelebb hozza az Apple készülékeit a klasszikus értelemben vett játékkonzolokhoz.

A listán szereplő többi játék frissítésétől ne várjuk csodákat, inkább csak egy-egy effektet finomhangoltak bennük, ami a legtöbb játékosnak valószínűleg elsőre fel sem tűnik. Ebben nincsen semmi meglepő, egy a Metalhoz hasonló új keretrendszer bevezetesékor teljesen természetes, hogy az első fejlesztések még óvatosan közelítik meg az új technológiát. Nagyjából egy fél év múlva várhatóak az áttörést jelentő játékok, amikor már komolyabb tapasztalattal rendelkeznek a kisebb fejlesztőcégek is a Metal használatát illetően.

Azoknak pedig, akik a legapróbb részletekig szeretnék beleásni magukat az egyes játékok iOS 7 és iOS 8 verziói közti különbségekbe, ajánlom az appspy.com remek összehasonlító videóját:

 

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!