imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megérkezett a Photos alkalmazás a 10.10.3 bétával


Pont múlt hét végén elmélkedtünk arról, hogy vajon hol a fenében lehet a tavalyi WWDC-n beígért Photos alkalmazás Macre, ami az iPhoto és az Aperture együttes kiváltására hivatott. Kicsit meg is ijedtünk főleg, hogy az Apple még a weboldalról is eltüntette az alkalmazást.

Az izgalmaknak azonban vége, ugyanis ma este megérkezett az OS X Yosemite 10.10.3 béta, és vele együtt a régóta vágyott Photos alkalmazás első fejlesztői bétája is. Gyorsan be is izzítottuk a bétában résztvevő gépeinket és letöltöttük a legújabb frissítést, hogy kipróbálhassuk az új alkalmazást. A Photos tehát egyelőre csak azok számára érhető el, akik részt vesznek az Apple fejlesztői bétaprogramjában. A végeges változatot valamikor tavaszra ígéri a cég.

Photos

Külalakra az új Photos app lényegesen eltér mindattól, amit az iPhotóban vagy akár az Aperture-ben megszokhattunk, viszont passzol a Yosemite-vel érkező új flat dizájnvonalba. Az ablak tetején egy vékony sávban találhatók a különböző kezelőeszközök, alatta pedig katonás rendben a fotóink. A fotók megjelenítése nagyban hasonlít arra, amit az iOS-ben megismerhettünk, vagyis kifelé nagyítva a gyűjteményeinket láthatjuk egyre kisebb képekkel.

Végre kicsit több értelme lett az iCloud Photos szolgáltatásnak is, ugyanis a Shared fülre kattintva a velünk és általunk megosztott fotóalbumokat böngészhetjük, és az iOS-hez hasonlóan kommentálhatjuk a képeket. Valljuk be, így nagyobb képernyőn azért ez sokkal használhatóbb funkciónak tűnik. Természetesen a Macünkön lévő képeket is felszinkronizálhatjuk az iCloudba, így például az iPhone-unkon és az iPadünkön is elérhetjük azokat.

Photos

De nézzük gyorsan a szerkesztési funkciókat, hisz mi főleg ezek miatt féltünk egy kicsit az Aperture fejlesztésének leállításától, és a Photos apptól. Nos, azt kell mondjam, sajnos nem váltja ki 100%-ban az Aperture-t. Annál viszont jobb így első ránézésre, mint amire számítottunk. Az alapműveletek elvégezhetők vele, és általában már ezzel is hatalmas javulást érhetünk el a fotóink esetében. Az Instagram-generáció számára fontos információ: igen, vannak előre beépített filterek is.

Photos

Természetesen állíthatjuk az expozíciót, van Shadows and Highlights, fényerő és kontraszt is, de ez nem nagy szám, a legtöbb fotónézegető alkalmazás tudja ezeket a funkciókat. Állíthatjuk a színtelítettséget és a kontrasztot, és ha fekete-fehér képeket csinálnánk, finomhangolhatjuk ezek megjelenését is. Természetesen van Levels csúszkánk és fehéregyensúlyt is állíthatunk, valamint szerencsére megmaradt a Definition, ami többek között a kontúrok kontrasztjával játszik a még látványosabb hatás érdekében. Vignette pedig minden fotóra kell, ezt még Handras tanította nekem évekkel ezelőtt, és igaza volt. Ezen kívül az apróbb hibákat, porszemeket is leretusálhatjuk a Retouch funkcióval. A módosításokat egyébként bármikor visszavonhatjuk, így visszakapva az eredeti fotót. A szomorú végkövetkeztetés azonban:

A Photos app nem váltja ki az Aperture-t. Az iPhotónál viszont sokkal-sokkal jobb.

Photos

Hobbifotósoknak és azoknak, akik a nyaralásokon készült képeket szeretnék feljavítani, gyors, egyszerű, látványos, tulajdonképpen tökéletes megoldás. Profi fotósok pedig vagy kihúzzák az Aperture-rel, amíg lehet, vagy kénytelenek lesznek más szoftver után nézni. Legnagyobb megdöbbenésemre eltűnt például a csillagozós rendszer, amit gyakorlatilag rendszerezésre használtam korábban az Aperture-ben. Szerencsére még megtalálhatjuk a fotóinkat a csillagok alapján, de az újakat már nem csillagozhatjuk be.

Nincs annyi exportálási lehetőségünk, mint korábban, illetve gyakorlatilag eltűnt a különböző verziók kezelése, bár a szerkesztés továbbra is nem-destruktív, vagyis bármikor visszatérhetünk az eredeti képhez. Első indításkor egyébként a Photos app megkérdezi, melyik korábbi Library-t szeretnénk használni, így – képmennyiségtől függően – pár perc alatt gond nélkül áthozhatjuk az összes Aperture-ben tárolt képünket.

Photos
Röviden ez volna az új Photos app lényege. Hamarosan egy részletes videós bemutatóval is készülünk, hogy azoknak is meg tudjuk mutatni az alkalmazást, akik nem szeretnének béta OS X Yosemite rendszert a gépükre, de kíváncsiak, hogy milyen lesz az új Photos app!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!