imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iTunes 12: mi változik?


Az OS X Yosemite negyedik fejlesztői bétájával, majd a publikus bétával megérkező – szerintem – egyik legnagyobb újítás az iTunes 12 bemutatkozása. Az Apple valamiért szereti folyamatosan és rendszeresen elég nagy mértékben átalakítani az iTunest, nincs ez másképp a 12-es verzió esetén sem. Nézzük meg, mi változott!

Az első ami szembeötlik, az az ikon változása. A jól megszokott kékes iTunes ikon helyett megkaptuk az iOS 7-ben bemutatkozó rózsaszínes-pirosas színvilágot, illetve a hangjegy is megváltozott az iOS-ben megismertre, azzal a különbséggel, hogy nem annyira „flat”, jobban illeszkedik a Yosemite ikonjai közé.

Az iTunes ikonjának utolsó négy generációja
Az iTunes ikonjának utolsó négy generációja

Sokkal könnyebben hozzáférhetünk mostantól az iTunes-fiókunkhoz is, a felső sávban a kereső és a középső infó-rész között kapott helyet ez a funkció. Innen egy gombnyomással megnézhetjük a fiókunk információit, a kezelhetjük kívánságlistánkat és használhatjuk fel az esetleges redeem-kódjainkat. Itt tudunk ki- és bejelentkezni is. Úgyhogy nem kell átkapcsolnunk az iTunes Store nézetbe ehhez. Itunes 12 Már csak azért sem, mert a Store nézet mint olyan megszűnt. Cserébe sokkal jobban integrálták a saját tartalmaink közé. Már nem egy külön kapcsolóval tudunk átváltani az áruházba, hanem minden különböző tartalmi nézetben (filmek, zenék, alkalmazások) az utolsó „csoportosító lehetőség” az iTunes Store lett. Elsőre nagyon furcsa volt, valószínűleg szokni kell, de ha belegondolok, logikus lépés. Az iBooks Store-t én egyáltalán nem találtam meg, csak az iBooksból érhető el ahogy nézem. iTunes 12 Ha már a középső info-ablakról volt szó, ez is átalakult. Minthogy az egész alkalmazás sokkal flatebb lett, ez a rész is ebbe az irányba mozdult. Nekem valahogy furcsa, kicsit zsúfolt benyomást kelt, főleg a shuffle és repeat funkciók gombja van nagyon összenyomorítva az éppen lejátszott számból már eltelt idővel. Remélem ezen azért finomítanak még. Ettől balra csak dizájnbeli különbségek vannak, illetve ha az Alt gombot lenyomjuk, a visszaléptetés helyett a Genius lehetőséget kapjuk meg, nem rémlik, hogy ez korábban így lett volna. iTunes 12 Az Altot pedig azért nyomtam le, mert az iTunes 11-ben az Alt+Cmd+S billentyűkombinációval lehetett előhozni az oldalsávot. Amióta alapértelmezésben eltüntette az Apple, azóta én sem használtam, most viszont ahogy nézem teljes egészében kivették a programból, sehogy sem lehet visszacsalogatni. Egyedül a lejátszási listáknál láthatunk oldalsávot. A baloldali médiaválasztó legördülő menü is átalakult, helyét ikonok vették át. A legfontosabb dolgokat így egy kattintással elérhetjük (zenék, filmek, tévéműsorok, iTunes U, hangoskönyvek, alkalmazások), ide került a csatlakoztatott iPadek, iPhone-ok és iPodok ikonja is, illetve kapunk egy „…” ikont, ahol a kevésbé fontos dolgaink látszódnak. Egyébként ez a rész testreszabható, mi dönthetjük el, mi kerüljön ki ikonba, és mit nem akarunk folyamatosan látni. iTunes 12 Más lényegi változást egyelőre nem fedeztem fel. Picit persze mindenhol csiszoltak a dizájnon. Például eddig is nagyon szép volt, ahogy egy sávba lenyílt a kiválasztott album, és a megjelenítéshez a borítón előforduló színeket használta az iTunes, ez most tovább finomították, kicsit színátmenetes lett a sáv (talán az albumborítót mossa el nagyon durván), jobban illeszkedik a Yosemite világába. iTunes 12 A későbbiekben egyébként várható egy iSTYLE TV epizód is, amiben Anna és Bence fogják megmutatni, mit érdemes tudni a legújabb iTunesról.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!