imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ive: “… a kérdés: melyik szerdán?”


Jony Ive egy díjátadón tartott beszédében részletesebben beszélt az Apple termék iránt kialakult kapcsolatáról, az alkotásról, a végén pedig Steve Jobs gondolataival búcsúzott.

A Cambridge Union Society 2017-ben kereste meg Stephen Hawkingot azzal a céllal, hogy Fellowhips díjat szeretnének a nevében létrehozni, elismervén Cambridge, az akadémia és a mozgássérült jogok terén végzett közreműködését. Tavaly az előadást maga Hawking tartotta, ez volt életének egyik utolsó nyilvános szereplése.

A díjat a STEM (tudomány, technológia, mérnöki és matematika) területek kiemelkedő alakjai kaphatják meg. 2018 szeptemberében az első díjazottat Charles Connor, a Cambridge Union Society elnöke jelentette be. Sir Johnathan Ive, az Apple vezető designere most a Cambridge Egyetemen tartott elődást. A kedvenc idézeteinket szedtük össze belőle nektek, de aki többre kíváncsi az Independent cikkében angol nyelven olvashat bővebben is – sajnos videót nem találtunk az eseményről.

Az első élményeiről is beszélt a Mac-kel, ami végül ahhoz vezetett, hogy 1992-ben csatlakozott az Apple csapatához:

1988-ban két dolgot tanultam meg a Mac használata közben. Az első, hogy valóban tudtam használni. Imádtam dolgozni vele, és egy nagyon erős eszközömmé vált, ami segített a tervezésben és alkotásban. Másodsorban, és azt hiszem bizonyos szinten ez kicsit ciki is, mivel ez már a design tanulnámanyaim 4 évének végén történt, rájöttem, hogy az reprezentál téged, amit alkotsz.

Emléket állít az értékeidről és a megszállottságodról. Macet használva éreztem a tiszta és közvetlen kapcsolatot az emberekkel, akik megalkották a Macintosh-t. Életemben először éreztem magam meghatva az egyértelmű emberségtől és odafigyeléstől a szükségszerű funkcionálitás mögött.

Ive egyébként továbbra is rendkívül szeret alkotni:

Továbbra is teljesen elbűvöl és magával ragad a kereatív folyamat. Imádom a kiszámíthatatlanságot és a meglepetéseket. Az egész teljességgel félelmetes és bizonytalan. De imádom azt, hogy hétfőn nincs semmi. Nincsen ötlet, nincsen beszélgetés, a szoba csöndes és biztosan nincs egy rajz sem. A prototípus még csak a jövő zenéje. Hétfőn még nincs semmi, de aztán szerdán már van. Az mindegy, hogy mennyire csak egy részlet vagy mennyire kísérleti. Már csak egy kérdés maradt: melyik szerdán?

Arról is külön szót ejtett, hogy milyen alapvető ellentmondás van a kíváncsiság és a megoldásra fókuszálás között:

Őszintén szólva nem tudok két munkamódszert, kétfajta állapotot ami ennél ellentétesebb. Egyfelől folyamatosan kérdéseket kell feltenned, imádni a meglepetéseket, érdeklődéssel telinek kell lenned. Ugyanakkor elképesztően motiváltnak is és teljességgel fókuszáltnak, hogy képes legyél látszólag leküzdhetetlen problémákon is túllendülni, mégha a megoldás eddig példanélküli is. Még akkor is, ha ironikus vagy már a teljesen abszurd felé sodródik.

A végére pedig saját szavai helyett egy Steve Jobs idézettel búcsúzott, amit kb. 10 éve mondott közeli barátja és munkatársa:

Többféleképpen lehetünk emberek. Sokan sokféleképp fejezik ki a nagyrabecsülésüket. Az egyik módja, ahogyan szerintem az ember kifejezheti a mély elismerését az emberiség felé, hogy alkot valami csodálatosat és megosztja másokkal. Sohasem fogod megismerni ezeket az embereket, nem fogsz velük kezet. Sohasem ismered meg a történetüket vagy osztod meg velük a sajátod, de mégis, valahogy a készítés közben továbbítódik valami a törődésből és szeretetből. És ez egy módja annak, hogy kifejezzük mély elismerésünket embertársaink felé.

Forrás: Independent

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!