imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Izgalmas Apple-titkokra derült fény a Samsung-per kapcsán


Ha mást nem is, de azt mindenképpen megköszönhetjük a Samsungnak, hogy bepillantást nyerhetünk az Apple legszigorúbban őrzött titkaiba, és olyan prototípusokat láthatunk amiket még sosem.

Nemrég zárult le egy újabb fejezet az évekkel ezelőtt elkezdődött Apple kontra Samsung szabadalmi perben: a bíróság most 548 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a Samsungot.

A büntetésnél – ami jóval alacsonyabb összeg lett az eredeti több mint 1 milliárd dollárnál – sokkal izgalmasabb azonban az, hogy a per során betekintést nyerhettünk néhányba az Apple legféltettebb, szigorúan őrzött titkai közül, hiszen bizonyítékként használták fel azokat a jogi procedúra során. Ezek között találhatunk korábban soha nem látott képeket különböző iPhone-prototípusokról, de az Apple napi működésébe is betekintést nyerhetünk.

A per egyik legérdekesebb aspektusa, hogy az Apple a bizonyítási eljárás során bemutatta, milyen különböző tervek léteztek korábban (2007 előtt) az első iPhone-ra. Ezek bizonyos elemei végül a későbbi tényleges termékebe is belekerültek, de vannak olyan megoldások amiket (még?) egyáltalán nem láthattunk iPhone-okban. A legérdekesebbeket Yoni Heisler gyűjtötte össze a BGR számára.

Kezdjük mindjárt egy érdekes nyolcszögletű prototípussal, melynek az előlapja már nagyon hasonlít a későbbi iPhone-okra, és tulajdonképpen az oldala is felidézi az első generációs modellt. Végül aztán mégis a „lekerekített téglalap” mellett maradtak, egyébként pont ez volt az egyik olyan szabadalom, ami miatt perbe fogták a Samsungot.

iPhone prototípus

Voltak persze teljesen más jellegű elképzelések is, az alábbi képen például egy alul-felül íves tervet láthatunk. Érdemes megfigyelni készülék oldalát: a gombok az iPhone 4-ről lehetnek ismerősek. Izgalmas még a jack-csatlakozó elhelyezése, ami a készülék oldalára került az ívek miatt. Szerencsére ezt a gyakorlatban nem valósították meg, valószínűleg zsebben elég kényelmetlen lett volna.

iPhone prototípus

A következő terv fekete-fehér megjelenéssel és hasonlóan íves kialakítással operál. A terv nincs túlságosan kidolgozva, se csatlakozókat, se gombokat nem találunk rajta.

iPhone prototípus

Következzen az egyik legkorábbi ismert iPhone-prototípus. A kialakítás nagyon hasonlít a megboldogult iPod minire, a főgombon pedig „MENU” felirat látható. Érdemes egy pillantást vetni a rajta futó operációs rendszerre is: egyrészt, az ikonok közül nem mindegyik lekerekített sarkú négyzet, néhány nagyon hasonlít az alkalmazások OS X-verziójának ikonjára. További izgalmas részlet a térerő kijelzése: ezt a körös megoldást végül az iOS 7-nél kezdte el alkalmazni az Apple.

Korai iPhone-prototípus

Van aztán egy púpos változat is, furcsa mintázattal a hátlapon. A megoldás némileg hasonlít az iPhone 3G-re, de a végleges formaterv szerencsére azért sokat finomodott.

iPhone-prototípus

A következő megoldás picit hasonlít az iPhone 4-re, bár az gombok elég csúnyácskák, és visszaköszön a korábbi ívelt alsó és felső rész. Az iOS (vagyis akkor még iPhone OS) viszont már nagyjából véglegesnek tűnik.

iPhone-prototípus

A dokumentumokból az is kiderül, hogy az Apple a korai időszakban egy elöl-hátul ívelt üveglapokkal borított formában is gondolkozott, a gyártás azonban rendkívül költséges lett volna, és a rendelkezésre álló technológia sem volt elég fejlett. Érdemes megfigyelni a telefon arányait, sokkal hosszúkásabb mint a végleges verzió. Az előlapi csíkok vajon azt mutatják, hogy a kijelző csak a készülék felét foglalta volna el?

Íves iPhone-prototípus

A prototípusokról készült képek mellett az operációs rendszer fejlesztésének korai időszakába is bepillantást nyerhetünk az anyagokból. A csapatot Scott Forstall vezette, akinek Steve Jobs engedélyezte, hogy bárkit, bármely más részlegről azonnal áthelyezhessen ide, viszont a cégen kívülről tilos volt toboroznia. Persze a belső toborzás sem volt egyszerű, főleg, hogy Forstall nem mondhatta el, hogy pontosan mire is keres embert. Csupán annyit mondott a jelölteknek:

Ha úgy döntesz, hogy csatlakozol, nagyon keményen kell dolgoznod, éveken át le kell mondanod a hétvégékről és az éjszakákról. Ha elfogadod ezt a feladatot, keményebben kell dolgoznod mint bármikor eddigi életed során.

Az iPhone fejlesztése a „Project Purple” kódnevet kapta, és egy különálló épületet szemeltek ki főhadiszállásra. Forstall a tanúvallomása során elmondta, hogy ez leginkább egy kollégiumra emlékeztetett, mivel folyamatosan emberek voltak ott, és pizzaszag terjengett. A biztonsági intézkedések példátlanok voltak, az egész hely tele volt kamerákkal és beléptetőrendszerekkel. Ahhoz, hogy a főbb területekre bejusson, egy-egy alkalmazottnak akár ötször-hatszor is át kellett haladnia a kártyájával különböző biztonsági ajtókon.

Hasonlóval még viccelődött is az Apple annak idején, előszőr egy iPhone 3G-reklámban:

Majd az iPhone 3Gs-nél újra:

Az egyik falra állítólag egy Harcosok klubja plakátot ragasztottak a dolgozók, mivel a Project Puprle első szabálya az volt, hogy tilos beszélni a Project Purple-ről. Forstall azt is elmondta, hogy az eredeti iOS megalkotása „monumentális” munka volt, és ő maga éveket áldozott rá az életéből. A duplakoppintásos nagyítást ő maga javasolta, miután rájött, hogy nagyon fárasztó folyamatosan csippentéssel nagyítgatni a weboldalakon. 2012-ben az iPhone-csapatban 2000 ember dolgozott.

Henri Lamiraux, az iOS egyik vezető fejlesztője azt is elmondta, hogy a rendszer forráskódját is hétpecsétes titokként kezelik, a fizikai hozzáférés csupán néhány alkalmazottnak biztosított, és általában nekik is csak egyes részekhez, melyekre feltétlenül szükségük van a munkájukhoz. Mindegyikük számára a vezetés külön-külön engedélyezi a hozzáférést.

Természetesen a pernek nem csak szoftveres vetülete van. A hardveres témakörben az Apple ipari formatervező csapatának egy régi tagja, Christopher Stringer tanúskodott. Ebből kiderül, hogy az iPhone fejlesztésének idején az Apple formatervező-csapatának „16 mániákus tagja volt, egyetlen közös céllal: elképzelni olyan termékeket, melyek korábban nem léteztek, majd megvalósítani azokat.”

Az Apple dizájnstúdiója. | Kép forrása: Apple
Az Apple dizájnstúdiója. | Kép forrása: Apple

A csapat tagjai általában egy nagy asztalt álltak körbe, itt osztották meg egymással a vázlataikat és az ötleteiket. A visszajelzések Stringer szerint gyakran „brutálisan őszinték” voltak. A tervezési folyamat során többször előfordult, hogy egy-egy elemet akár 50 különböző módon is megterveztek és megépítettek. A tervezőcsapat szoros együttműködésben dolgozott a műszaki csapattal, akik az egyes ötletek megvalósíthatóságáról adtak visszajelzést, valamint például arról is, hogy egy-egy formaterv hogy teljesítene leejtéskor.

A dokumentumokban korai iPad-prototípusokat is láthatunk – azt már korábbról tudjuk, hogy az iPaden előbb kezdtek el dolgozni az Apple-nél, mint az iPhone-on. Ezeken a prototípusokon például még iPodnak hívják a készüléket, és a legtöbbön egy kihajtható/kivehető állványszerűség is látható.

iPad-prototípus iPad-prototípus iPad-prototípus

A peranyagban vannak a Samsung számára hízelgő részletek is. Kiderült például, hogy az Apple-nél komolyan aggódtak a konkurencia „The next big thing is already here” elnevezésű reklámkampánya miatt, amivel a Samsung Galaxy S3 modellt népszerűsítették – kifigurázva például azokat az Apple-felhasználókat, akik sorba állnak a legújabb iPhone-ért. Phil Schillernek nagyon nem tetszettek a reklámok, olyannyira, hogy még azt is javasolta Tim Cooknak, hogy váltsanak ügynökséget. 2013-ban az alábbi levelet küldte a TBWA\CHIAT\DAY-nek (ők csinálják az Apple-reklámok nagy részét):

Ez elég jó, és sajnos úgy érzem, hogy »ezek a srácok ráéreztek« (mint amikor egy sportoló nem tud hibázni, mert olyan tudatállapotban van), mi pedig nem tudunk egy versenyképes rövid összefoglalót adni az iPhone-ról. Drasztikus változásra van szükség. Gyorsan.

Steve Jobs többször hangoztatta azt, hogy az Apple még azelőtt akarja kitalálni, hogy mire van szüksége az embereknek, mielőtt nekik ez egyáltalán eszükbe jutna, így nem nagyon foglalkoznak a piackutatásokkal. Ennek ellenére havonta végeztek végeztek ilyeneket az iPhone-nal kapcsolatban – derült ki Greg „Joz” Joswiak tanúvallomásából, aki az iOS marketingjéért felelős alelnök volt.

A felmérésekből országokra lebontva kiderült, hogy miért vásárolják meg az emberek az iPhone-t miért részesítik előnyben a konkurencia termékeivel szemben, valamint hogy mennyire elégedettek az iPhone különböző aspektusaival. A piackutatások minden részletre kiterjedtek, és rendkívül alaposak voltak. Az eredményeket azonban cégen belül is csak egy nagyon szűk körrel osztották meg, és Joswiak döntött arról, hogy kik legyenek ezek a személyek. A felmérésekből például az is kiderült, hogy az iPhone-tulajdonosok 78%-a vásárol tokot a készülékéhez.

Szintén roppant izgalmas a peranyagok közül az az e-mail, amit Steve Jobs írt még 2010 októberében, és a következő időszak terveit tartalmazza – egy megbeszélésen tartandó prezentációk vázlatpontjaiként. Az ő részéből kiderül, hogy 2011 a „szent háború” éve lesz a Google ellen (6 hónappal később perelte be az Apple a Samsungot). Kiemeli, hogy a PC-utáni korszak következik, az iPad-eladások 6 hónap alatt lekörözték a Mac-eladásokat.

Steve Jobs e-mail

Az e-mail egy másik részletében megemlíti a kínai lehetőségeket is. Azóta bevallottan is ez az egyik legfontosabb piac az Apple számára, ami az utóbbi negyedévekben hatalmasat nőtt. Ezután az iPhone-ról és az iPadről esik pár szó. Kiderül, hogy már ekkor tervezték az LTE-képes verziót, valamint Steve megemlíti az iPhone 5 hardverét is, és megkéri Jony Ive-ot, hogy mutasson modelleket vagy rendereket róla. Ezek alapján úgy tűnik, hogy Steve Jobs nagyon is tisztában volt az első nagyobb kijelzős iPhone-nal, annak ellenére, hogy már az iPhone 5 megjelenésekor sokan hangoztatták a jó öreg mantrát, miszerint „Steve Jobs ezt sosem engedte volna”.

Steve Jobs e-mail

Érdekes elképzelés továbbá az „olcsó iPhone”, ami egy iPod touch-on alapult volna, az iPhone 3Gs-t váltandó. Ebből végül nem lett semmi, hacsak nem tekintjük az ötletet az iPhone 5c előszelének. Ami az iPadet illeti, Steve leírta, hogy a stratégia 2011-re az, hogy kihozzák az iPad 2-t, még azelőtt, hogy a konkurencia egyáltalán az első generációs modellt be tudná fogni.

Később az Apple TV-ről is esik pár szó. Steve azt írja, hogy ott kell maradni a nappalikban, és fontos iOS-kiegészítőt kell csinálni az Apple TV-ből – nem éppen úgy hangzik, mint egy hobbiprojekt, nem? Szó esik az előfizetéses rendszerről (a dátum továbbra is 2010!), amiről mostanában is lehetett olvasni híreket, valamint az alkalmazásokról is. Megemlít egy „varázspálca” nevű eszközt is, ami valószínűleg egy újfajta távirányítót takar, ebből alakulhatott ki a jelenlegi Apple TV Remote.

Steve Jobs e-mail

Az Apple kontra Samsung per tehát nem csak a szabadalmakkal kapcsolatos szabályozások fényében lehet érdekes, hanem sok olyan apró részletre is rámutat az Apple mindennapos működésével kapcsolatban, melyekről másképp talán sosem tudhattunk volna.

Forrás és képek: BGR.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!