imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Izgalmas újdonságokkal érkezik az iOS 9.3


Tegnap este komoly bétadömping volt, az Apple gyakorlatilag az összes operációs rendszeréből kiadta a következő nagy frissítés bétaverzióját. Így a fejlesztők tesztelhetik az iOS 9.3-at, a watchOS 2.2-t, a tvOS 9.2-t és az OS X El Capitan 10.11.4-et.

A megszokottól eltérően az iOS 9.3-ról egy kis előzetes is felkerült az Apple oldalára, ami azt jelzi, hogy jelentős változások várhatóak a mobil operációs rendszer következő verziójában. Gyorsan összefoglaljuk a legfontosabbakat.

Valószínűleg sokan vannak azok, akik lefekvés előtt még egy kicsit nyomogatják az iPhone-jukat vagy az iPadjüket, híreket böngésznek, utoljára átfutják a közösségi szolgáltatásokat és hasonlók. Nekik jó hír a Night Shift mód érkezése. Különböző kutatások kimutatták, hogy káros hatással van az alvásra ha lefekvés előtt sok kék fénynek vagyunk kitéve, márpedig a kijelzők elsősorban ebben a tartományban bocsátják ki a fényt. A Night Shift a földrajzi helyzetünk alapján tudja majd, hogy mikor érkezik el a naplemente, és automatikusan melegebb tónusúra állítja a kijelzőt, ezzel segítve a lefekvéshez készülődést – reggel pedig visszaáll minden az eredeti kerékvágásba. A megoldás hasonló az Apple által eltávolított f.luxhoz, ami sajnos az App Store szabályzatának megszegésével nyújtotta ugyanezt. Macre viszont továbbra is elérhető.

iOS 9.3 Night Shift

Olyanokkal is gyakran találkozni, akik érzékeny adatokat tartanak a gyári Jegyzetek alkalmazásban, például PIN-kódokat, ami csak egy aprócska fokkal jobb megoldás annál, mintha a bankkártyánkra írnánk rá azt. Számukra lehet hasznos, hogy az iOS 9.3-ban külön jelszóval illetve Touch ID-vel védhetünk egyes jegyzeteket, vagyis ezekhez nem férhetnek hozzá illetéktelenek még akkor sem, ha feloldva jutnak hozzá az iPhone-unkhoz vagy iPadünkhöz. A jegyzeteket pedig ezentúl rendezhetjük a létrehozás dátuma, az utolsó módosítás dátuma illetve ábécésorrend szerint is.

iOS 9.3 Notes

Apróbb újítások érkeznek a News appba is, amellett, hogy valószínűleg egy használható analitikát is beépít az Apple, ha már elsőre nem sikerült. A For You szekcióban nekünk válogatott híreket láthatunk majd, a videókat egyből le tudjuk játszani a hírfolyamból, valamint iPhone-ra is megérkezik a várva-várt vízszintes nézet. A hírek frissítése pedig az Apple ígérete alapján sokkal gyorsabb lesz majd.

iOS 9.3 News

Ami az Egészség alkalmazást illeti, mostantól az Apple Watch által használt körök is megjelennek az appban (egészen érdekes, hogy eddig ez miért nem volt így), igaz picit más formában. A különböző kategóriákon belül az iOS 9.3-ban megnyithatunk majd egy panelt, ami olyan külső fejlesztésű alkalmazásokat ajánl, amelyek képesek adatokkal megtölteni az adott kategóriát, sokkal egyszerűbbé téve ezáltal a keresgélést.

iOS 9.3 Health

A CarPlay megkapja az Apple Music-ból megismert New és For You kategóriákat, vagyis a kompatibilis autónkban sem kell lemondanunk az új zenék felfedezésének élményéről. (Ehhez kapcsolódik, hogy az Apple végre közzétett egy pontos listát is a CarPlay-t támogató típusokról.) Az Apple Maps Nearby funkciójának köszönhetően láthatjuk majd a közeli benzinkutakat, kávézókat, parkolókat, egyebeket is – kérdés, hogy itthon ez mennyire működik majd.

iOS 9.3 CarPlay

A legjelentősebb változások azonban az oktatás területére érkeznek, ami jelzi, hogy az Apple komolyan gondolja, hogy az iPadnek nagy jövője lehet az iskolákban. Először is, megérkezik a felhasználókezelés az iOS-be, igaz, csak a központilag menedzselt iskolai iPadek esetében. A diákok a saját profiljukba bejelentkezve a saját beállításaikat és adataikat látják, ráadásul ez hálózaton történik, ezért bármely iskolai iPadre beléphetnek. Az iPadeket a tanárok az új Classroom app segítségével menedzselhetik, a Screen View-val láthatjuk, mi történik éppen az adott iPad kijelzőjén, alkalmazásokat indíthatnak el, jelszókat törölhetnek, vagy kitükrözhetik egy-egy iPad képét egy Apple TV-re AirPlay-en. Az Apple School Manager segítségével pedig az iskolák szuperegyszerűen menedzselhetik az összes Apple-készüléket. Ehhez kapcsolódik az újfajta, Managed Apple ID-ik megjelenése is, amit az iskolák könnyedén létrehozhatnak a tanulók számára.

iOS 9.3 Education

További apróságok is várhatóak az iOS 9.3-ban a 3D Touch funkcióknál a gyári alkalmazások esetében. Az Egészség alkalmazásból egy erősebb érintéssel előhívhatjuk a Medical ID-t és a Dashboardot, az Időjárásban pedig megnézhetjük a pillanatnyi helyzetünkhöz, vagy a leggyakrabban böngészett helyekhez kapcsolódó előrejelzést, de új várost is hozzáadhatunk. Az App Store ikonján elérhető 3D Touch-funkciók között végre megjelenik az „Update All” lehetőség, vagyis azonnal letölthetjük az összes elérhető frissítést. A Részvények app ikonján gyorsan indíthatunk keresést, az Iránytű esetében pedig a vízszintmérést is egyből elérhetjük. A Beállítások app ikonja is kap 3D Touch-opciókat, gyorsan beléphetünk a háttérképválasztáshoz, az akkumulátor, Wi-Fi és Bluetooth beállításaihoz.

iOS 9.3 3D Touch

Ami az Apple TV-t illeti, a tvOS 9.2 első bétájában megjelentek a korábban már kiszúrt mappák, és végre párosíthatunk Bluetooth-billentyűzeteket a készülékhez. Ha az appikonok mozgatása közben megnyomjuk a play/pause gombot, akkor gyorsan létrehozhatunk egy új mappát, vagy egy meglévőbe dobhatjuk az alkalmazást. Átalakult a multitasking megjelenése is, a tvOS 9.2-ben sokkal jobban fog hasonlítani az iOS 9-ben megjelent megoldáshoz. A következő verzióval a fentieken kívül megérkezik a Podcasts alkalmazás is.

tvOS 9.2

Ami az OS X El Capitan 10.11.4-et illeti, látható újításokat egyelőre nem fedezett fel senki a bétában, a watchOS 2.2 pedig egy új funkciót hoz magával: az iOS 9.3-mal párban több Apple Watch-ot is összepárosíthatunk egyetlen telefonnal, aminek leginkább a fejlesztők örülhetnek majd.

Az új szoftverek megjelenésének pontos dátumáról egyelőre nem nyilatkozott az Apple, de annak tükrében, hogy még korábbi bétaverziók is léteznek, valamint ezekből az első bétánál járunk, akár heteket-hónapokat is várnunk kellhet – annyira nem lenne meglepő, ha tényleg egy tavaszi Apple-eseményre időzítenék a megjelenéseket.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!