imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Jailbreakelné az orosz kormány az iPhone-okat


Legalábbis egy név nélküli forrás szerint. Az orosz parlament egy Apple-ellenes törvényt hozott, amivel saját appokat kényszerítenének az Apple ökoszisztémájába.

Oroszországban november eleje óta életbe lépet a szuverén orosz internet törvénye, vagyis egy lehetőség, hogy a kormány bármikor korlátozhatja vagy akár le is kapcsolhatja a net egy részét vagy egészét biztonsági okokra hivatkozva. A következő lépés a sorban az eszközök felett is átvenni az uralmat. És itt jön képbe az úgynevezett Apple-ellenes törvény.

Amit a parlament ugyanis szélsebesen elfogadott, majd hétfőn Putyin is aláírta. A tervezetet szerint az orosz kormány kötelezni fogja az okostelefon gyártókat arra, hogy általuk meghatározott applikációkat kelljen előre telepíteniük az Oroszországban forgalmazott készülékeikre. Támogatói szerint ez a törvény egyszerre védi meg az orosz felhasználókat és az orosz technológiai vállalatokat az indokolatlan nyugati előny ellen.

Az Apple-nek természetesen nem tetszik, hogy olyan külsős appokat kényszerítenének az ökoszisztémába, amik kívül esnek az App Store ellenőrzésén. Az egyik forrás odáig ment, hogy a jailbreakeléshez hasonlította, és komoly biztonsági kockázatnak minősítette, amit nem engedhet meg magának a vállalat.

Még a törvény elfogadása előtt az Apple azon az állásponton volt, hogy amennyiben nem árulhat előtelepített appok nélküli iPhone-okat, akkor akár ki is vonulhat az orosz piacról. Most komoly döntés előtt áll, hiszen Oroszország azért továbbra is a világ legnagyobb piacai közé tartozik, és Luca Maestriék biztosan gyengébb eredményekről számolhatnának be a egyedéves befektetői hívásokban egy kivonulás után.

Ha viszont ilyen feltételekkel is maradnak, akkor jelentősen csökkenhet az Apple brand hitelessége az adatbiztonság védelme terén. Egyrészt ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy az USA és az oroszok között az elmúlt 50 évben nem volt felhőtlen a viszony, és valószínűleg az amerikai felhasználóknál se lenne pirospontos PR lépés. Ráadásul, ha most engednek nekik, meddig mehetnek el vajon például Kínában?

Nyilván nem jelenthetjük ki, hogy ezek az appok az orosz kormány céljait szolgálják, vagy egyértelműen biztonsági kockázatot jelentenek, hiszen egyelőre nem ismerjük őket, véleményt meg nem szeretnénk látatlanban tények nélkül írni. De, külső szemlélőként azért azt gondolhatjuk, hogy a vásárló érdekeit igazából az szolgálja, ha maga dönthet arról, hogy milyen appok kerülnek a készülékére. Ha például meglenne az opció orosz appokkal vagy azok nélküli vásárlásra, akkor dönthetnének maguk a vásárlók, nem?

Mindenesetre a következő időszak rendkívül érdekes lesz a tech világban és a politikában egyaránt. A törvény elvileg júliusban lép majd hatályba, így a következő félévben még kitalálhatják Tim Cookék, hogy hogyan döntenek és azt hogyan fogják kommunikálni. Én mindenesetre biztosan figyelni fogom majd az összes kommunikációt a témában, mert ez akár az internet jövőjét nagy mértékben befolyásoló döntés is lehet.

Forrás: The Moscow Times

Nagyon szívesen olvassuk a ti véleményeteket is a témában, de szeretnénk, ha kulturált mederben folyna a beszélgetés. Kérlek, vegyétek figyelembe, hogy mi nem politikai oldal vagyunk, és nem is független, így az erősebb hangvételű vagy személyeskedő kommentek eltávolításra kerülnek!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!