imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Januártól áremelés várható az App Store-ban


Egy rossz hír az év végére: január 1-től drágábbak lesznek az App Store-ból vásárolt digitális tartalmak. Ez érinti az iOS alkalmazásokat és az OS X-re írt fizetős alkalmazásokat, valamint a zenéket, filmeket és könyveket is.

A jó hír, hogy az ingyenes alkalmazások továbbra is ingyenesek maradnak, de sajnos a fizetős alkalmazások ára mind megemelkedik majd, egy új EU-s szabályozás miatt. Az Apple az alábbi levelet küldte ki a fejlesztőknek:

2015. január 1-től, az alkalmazások értékesítésénél alkalmazott általános forgalmi adó (ÁFA) kulcsok változnak az Európai Unió minden országában. Az alkalmazott ÁFA kulcs a vásárló lakóhelye lesz, a mostani egységes helyett. A fejlesztők jutalékát az ÁFA levonása után maradó összegből (nettó összeg) számoljuk ki.

Eddig az Apple egységes áron értékesítette az App Store-ban az alkalmazásokat, ugyanis egységes ÁFA-t számoltak fel minden országban. Eddig az Apple luxemburgi forgalmi adóval kalkulálta az árakat, ahol csak 15 százalék az ÁFA. Egy új uniós rendelet miatt azonban januártól, az adott országban érvényes áfával kell értékesíteni a termékeket, jelen esetben az App Store-ban megvásárolható alkalmazásokat, zenéket, filmeket, és könyveket. Mivel Magyarországon 27% az áfa, 10-12 százalékos áremelés várható. Ez azt jelenti, hogy az eddigi 0,89 eurós alkalmazások pont 1 euróba kerülnek majd, cserébe viszont januártól Magyarországra folyik majd be az App Store bevételekből származó forgalmi adó, nem pedig Luxemburgba.

A fenti áremelés egyébként nem csak az Apple esetében lesz érezhető, hiszen mivel egy uniós szabályozásról van szó, a fentiek vonatkoznak minden Európában forgalmazó cégre. Így például a Google, a Microsoft, Skype, Dropbox, UPC is kénytelen lesz megemelni a legtöbb európai országban a digitális termékeik vagy szolgáltatásaik árát.

Megjegyzés: az áremelkedésnek nem örülünk, de mindenképp igazságosnak tartjuk ezt a rendelkezést, hiszen ezzel a rendelkezéssel végre abba az országba kerül az általános forgalmi adó, amelyik országban keletkezett a forgalom.

FIGYELEM!

A fentiek kizárólag az App Store-ra vonatkoznak, tehát a Mac, iPhone, iPad, és az Apple kiegészítők ára nem emelkedik majd, hiszen ezeket eddig is 27 százalékos áfával értékesítette mind az Apple online boltja, mind az Apple Premium Resellerek, de említhetnék a mobilszolgáltatókat is, és a hipermarketeket is.

Fontosnak tartottam ezt kiemelni, mert tapasztalatunk szerint, sokan keverik az App Store és az Apple Store fogalmakat, igen sokan például az iSTYLE üzleteket is App Store-nak hívják.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!