imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Japán újabb őrülete váltaná fel az okostelefonokat?


Az Apple forradalmi újítást mutatott be 2007-ben, amikor is bemutatta az első iPhone-t. A japánoktól már sok örült elképzelést láttunk, és habár szeretném azt írni, hogy ez mindenen túlszárnyal, de sajnos nem. Lényeg a lényeg, hogy a japánok teljesen újragondolták az okostelefonokról alkotott képet, és megalkották, a RoBoHon kísérleti eszközt. Ez tulajdonképpen egy teljesen intelligens, mozgásra és egyszerűbb mozdulatok elvégzésére, kommunikációra és bizonyos mértékig egyéni gondolkodásra képes robot, amely mind társként, mind a személyi asszisztensünkként szolgálhatna. Ja és persze ki ne hagyjam, telefonálni is lehet vele.

Persze nem kell egyből arra gondolni, hogy most hirtelen minden okostelefon-gyártó ebbe az irányba halad majd tovább. Még akkor sem, ha Siri kifejezetten örülne neki, ha a cupertinoi mérnökök ellátnák kézzel, lábbal és egy fejjel is (annak ellenére, hogy szerinte ő most jól érzi így virtuális létében magát). Viccet félretéve, tényleg érdekes fejlesztés egy mozgó humanoid robot készítése, amely okostelefon funkciókkal rendelkezik. Talán leggyorsabban a videó megtekintésével lehet megismerni a koncepciót. Érdemes megfigyelni, hogy már jelenleg is mennyi funkciót lát el az iPhone-unk, a videóban látottakból. A hang japán, tehát érdemes lehet bekapcsolni már a felvétel elején az angol feliratot.

Azt tudjuk a japánokról, hogy imádják a robotikát, és éppen ezért a világon ott fejlődik a leggyorsabban az informatikán ezen ága. Ugyanakkor az is kérdéses lehet, hogy egy ha rosszabb lelkiállapotban vagyunk, mint a videóban látható lány is, biztosan egy robotban szeretnénk-e empátiára lelni? Azt viszont aláírom, hogy egy okostelefonba épített projektor még akár hasznos is lehet bizonyos embereknek. Nem mintha a képernyő megosztásának nem lenne már most is számtalan alternatívája.

robohon003-780x469

A kialakításról pedig nem is érdemes még szót ejteni sem. Egyszerűen nem tudnám elképzelni, hogy lenne ember, aki egy zsebrobottal mászkálna mindenhova. Talán a videóból is látszik, hogy a robot hátulján lévő érintőképernyővel is tudjuk irányítani, ilyenkor semmiben nem tér el egy átlagos okostelefontól. Éppen ezért is gondoltam arra, hogy ez az egész ötlet miért nem csak egy egyszerű toknak indult, amely kezeli a telefont egy csatlakozón keresztül. Így ha valaki tényleg ilyesmire vágyik, az használhatná otthon a telefonját robottestben otthon, de rendes telefonként is.

Én is pont így néznék erre a valamire.
Én is pont így néznék erre a valamire.

Az egész projektben a legszörnyűbb, hogy jövőre már kapható lesz. Igaz az árát még nem közöltek a tervezők. Jobban belegondolva, nincs is ezzel az elképzeléssel semmi probléma, ha ezt nem egy okostelefonként, hanem egy mesterséges intelligenciával rendelkező mechanizált asszisztensnek akarnák eladni. Így már csak a kíváncsiság is mozgatná az embereket. Az egyelőre egyébként még nem derült ki, hogy a szigetországon kívül is fogja-e forgalmazni a cég.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!