imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Játékkonzol lesz az Apple TV-ből?


Az új Apple TV legnagyobb újdonsága a Siri és az új távirányító mellett az App Store. Hegyekben tölthetjük majd le a játékokat, de vajon elég lesz-e ez, hogy népszerű játékkonzol legyen az Apple TV-ből?

Amikor pár napja teszteltük az Apple TV-t, nem a Sirivel és a filmekkel foglalkoztunk sokat, hanem a játékokkal. Bárki aki az irodában kipróbálta az Apple TV-t, végül valamilyen játéknál kötött ki. Bevallom én is alig bírtam elszabadulni a Crossy Road nyomkodásától, Red pedig a Shadowmatic-ben pakolgatta hosszasan az árnyékokat.

Tény, hogy teljesen más volt ezekkel a régi kedvenc játékokkal 55 hüvelykes tévén játszani, szemben az iPhone vagy az iPad relatív kis kijelzőjéhez képest. Nem véletlenül beszélnek arról sokan, hogy az Apple TV egy új játékkonzol lehet, de biztosan így lesz?

Szerintem nem, de ez szigorúan magánvélemény. Red szerint például simán el fog terjedni az új Apple TV, mert szerinte az átlagos játékosnak bőven elegendő az amit az új Apple TV nyújt. Az első héten több mint 100 darab Apple TV-t adtunk el az iSTYLE-ban, ez is Laci véleményét erősíti, tekintve, hogy mindketten azt gondoltunk, hogy nagyjából 20, de maximum 50 darab Apple TV kel majd el az értékesítés megkezdése utáni első héten. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy az Apple TV még nagyon nagyon messze van attól, hogy játékkonzolként tekinthessünk rá.

tvgames

A játékipar közel sem egyszerű. Ott van a PS4, az Xbox ONE, a Wii U, nem beszélve a marokkonzolok népes piacáról, illetve a PC-s játékokról. A marokkonzolokat tegyük félre, hiszen az Apple TV nem hordozható, és a PC-ket is hagyjuk most. A PS4, Xbox ONE és a Wii U eladási számai az alábbiak szerint alakult 2015 nyár végéig:

PS 4: 25 millió db
Xbox ONE: 14 millió db
Wii U: 10 millió db

A fenti számok mellé érdemes odarakni összehasonlításképp, hogy az Apple TV-ből eddig összesen mennyit adtak el. Mindössze 25 millió darab kelt el, de 2009 óta összesen. Sony PS3-ból 84 millió darabot, Xbox 360-ból 84 millió darabot Nintendo Wii-ből pedig több mint 101 millió darabot vásároltak.

Összesen tehát 318 millió játékkonzolról beszélünk amit az utóbbi 9 évben értékesítettek, ez éves szintre leosztva nagyjából 35 millió darabot jelent, ekkora évente a konzolpiac. Ha az új Apple TV sikeres lesz, az Apple simán eladhat évi 10 millió darabot belőle, ezzel egy csapásra megszerezhetné a piac egyharmadát. Tegyük hozzá, hogy az Apple egy fakockából is el tud adni 10 millió darabot, tehát lehet, hogy még keveset is mondtam.

A fentiek alapján tételezzük fel, hogy az emberek milliószámra veszik majd az Apple TV-t. Csakhogy ez még nem elég. Kellenének exkluzív játékok, ebben pedig egyelőre az Apple nagyjából a nullához konvergál.

Halo, Final Fantasy, Metal Gear solid, Warcraft, Forza, Gran Turismo, Super Mario, Mario Kart, Zelda, hogy csak pár nagy nevet említsek. Mikor lesznek ezek a játékok Apple TV-re? Nos a válasz: soha, legalábbis a következő pár évben biztosan ne várjunk ilyesmit. Tehát aki igazán komoly játékokra vágyik, az kénytelen megvásárolni egy Nintento vagy Sony esetleg Microsoft konzolt. Ha pedig van egy ilyen konzolunk, azon ugyanazok az egyszerű játékok is játszhatóak amiket az Apple TV-n megtalálunk. Azt már csak halkan említem meg, hogy az egyéb multimédiás cuccokat is megkapjuk akár egy Xbox ONE-on. Xboxon is például ott vannak a filmek, zenék, Netflix, hangvezérlés, meg nagyjából minden ami az Apple TV-n is megtalálható.

Games-Xbox_One-Kinect-0e840

Márpedig az Apple TV-re nem várhatóak nagy játéknevek, legalábbis a következő években biztosan nem. Már csak azért sem, mert az Apple TV hardvere igencsak elmarad a jelenlegi konzolgenerációjáétól. Persze az Apple-nek megvan a lehetősége, hogy évente vagy kétévente frissíti a kis fekete dobozkát, de a konzoloknak pont az a lényege, hogy hosszú évekre elegendő a teljesítményük, és a fejlesztők is adott teljesítménnyel gazdálkodhatnak éveken keresztül, míg készítik a játékokat.

controllers

Oké, de az Apple TV sokkal olcsóbb mondhatná a kedves olvasó. Ez igaz is, de ne felejtsük el, hogy bár az új távirányító nagyon jól sikerült, nem árt beszerezni egy rendes kontrollert, ha tényleg sokat szeretnénk játszani az Apple TV-n. Nem árt a 64 GB-os Apple TV, mellé egy kontroller, máris 100 000 forintnál tartunk. Mennyibe kerül egy Xbox ONE? 130 000 forint. Egy PS4? 117 900 forint. Wii U? 69 000 forint. A kérdés továbbra is adott: Ha van van már egy konzolom (van) miért akarnék mellé egy Apple TV-t? Vagy miért ne egy Xboxot vagy PS4-et vegyek Apple TV helyett? Vagy esetleg egy jó kis Nintendót? Esetemben a válasz elég egyértelmű. Mivel Xboxom már van, tökéletesen felesleges számomra egy Apple TV.

controller

Hogy mit hoz a jövő, még talán korai megítélni, de az biztos, hogy nem lesz egyszerű dolga az Apple-nek, legalábbis ha komolyan gondolja a játékkonzol dolgot. Az is biztos, hogy az Apple TV már nem hobbi projektje az Apple-nek, de még sokat kell dolgozniuk rajta. Ha egyszerűen akarnék fogalmazni, az a legnagyobb baj az Apple TV-vel, hogy ez az eszköz nem a konzolok iPhone-ja. Az iPhone jött látott és győzött, az Apple TV pedig csak jött, de egyelőre nem látni benne a mindent elsöprő erőt. Persze ez csak a játékkonzol vonalra értendő, hiszen a korai eladási számok is azt bizonyítják, hogy az Apple TV sikeres termék lehet, mert egy jó kis kiegészítő a rengeteg iPhone tulajdonos nappalijába.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!