imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Javíts fotóidon a National Geographic tippjeivel!


A National Geographic 130 éves története során számos legendás fotót adott a világnak, így nem csoda, hogy szerkesztői szívükön viselik a fényképészet nemes műfaját. Weboldalukon rendszeresen jelentkeznek fotózási tippekkel, ezúttal egy örökérvényű összeállításukból mazsolázunk.

Cotton Coulson amerikai fotós éveken át volt a National Geographic és a National Geographic Traveler magazinok gárdájának megbecsült tagja, negyvennél is több sorozatot készített e kiadványok számára. 2015-ben egy norvégiai expedíció során vesztette életét, amikor merülés közben rosszul lett a jéghideg vízben. Társainak ugyan még sikerült kórházba szállítaniuk, de végül napokkal később, 63 évesen elhunyt. Néhány évvel korábban azonban összegyűjtött egy halom jótanácsot azoknak, akik iPhone-nal fotóznának.

Jó lenne azt mondani, hogy Coulson tippjei napjainkra már a kollektív bölcsesség részévé váltak, azonban a mezei felhasználók nagy részének máig hasznosak lehetnek még akkor is, ha azóta rengeteget fejlődött a mobilos fotózás.

Használd ki, hogy mindig nálad az iPhone!

Ahogy a jól ismert bölcsesség is tartja: a legjobb kamera az, ami mindig nálad van. Habár a telefonos kamerák lencséinek lehetőségei korlátozottabbak, az iPhone jó eséllyel mindig ott lapul a zsebünkben, ami egy profi eszközről nem mondható el. Az állandó jelenlét révén pedig lehetővé válik a megindítóbb, bensőséges pillanatok rögzítése, ami Coulson szerint már önmagában is csodálatos.

Két kézzel a stabilitásért

Lényegtelen, hogy álló, vagy fekvő módban fotózol, tanácsos mindkét kezedet munkába állítani. Az extra stabilitás ugyan nem helyettesíti az állványt, de még így is jól jöhet a gyenge fényviszonyok között lőtt felvételeknél (pl. beltéri fotók, esti képek).

Az egyszerűség varázsa

Coulson szerint a fotók elkészítésekor célszerű könnyen értelmezhető mintákat alkotni ügyelve arra, hogy a megörökített dolgok mindegyike hozzájáruljon a hangulathoz, amit közvetíteni szeretnél. Az ismétlődő minták olyan ritmust adnak a képnek, amit az emberi szem szívesen követ. Azt sem árt figyelembe venni, hogy a telefonnal készült fotók a legtöbb esetben sosem hagyják el a készülékek képernyőjét, így a relatíve kis méret miatt az egyszerű, letisztult kompozíciók az igazán hatásosak.

A fény a kulcsa mindennek

Egy iPhone-nal lőtt kép minőségét a fényviszonyok befolyásolják a leginkább. E téren rengeteget fejlődött a kamerák szoftveres háttere, így ma már olyan pillanatokról is használható képeket rögzíthetünk, amelyeknél pár éve még elő sem vettük a készüléket. Ennek ellenére csodák nincsenek, így továbbra is érdemes megfontolni Coulson tanácsait: a maximális hatás érdekében a portréknál kerüljük a túl napos környezetet, ami beégéshez, vagy előnytelen árnyékokhoz vezethet. A mobilok apró szenzoraiból szabadtéri használatnál enyhén felhős, ködös időben, no meg árnyékban hozhatjuk ki a legtöbbet. Ez ugyan magától értetődőnek tűnhet, de azt látva, hogy még mindig hányan töltenek fel magukról koromsötét, vagy éppen kiégett képeket, sajnos nem lehet elégszer elismételni.

Vadássz a tükröződésekre!

Coulson kedvenc témái között előkelő helyen álltak a tükröződések. A víztócsákon, ablakokon, fényes tárgyakon visszaverődő látvány megörökítésével könnyen érhetünk el művészi hatást, már amennyiben figyelünk a kompozícióra és pontosan tudjuk, hogy mit akarunk vele érzékeltetni.

Hangsúlyozd a méretarányokat emberekkel, vagy tárgyakkal!

Egyszerű tipp, de egy helyszín méretarányainak valós érzékeltetésére a legtökéletesebb módszer, ha szerepeltetünk rajta egy embert, esetleg egy jellegzetes, felismerhető tárgyat. A dinamikusabb hatás érdekében a fényekkel is játszhatunk kicsit, sziluettek becsempészésével például sokat dobhatunk a látványon.

Tiszta lencse, rendes…kép

A National Geographic fotósa az eredeti tippjében arra szólít fel, hogy figyeljünk az iPhone szárazon tartására. Napjaink víztűrőbb modelljevel kissé rosszul öregedett ez a tanács, ehelyett mondjuk inkább, hogy mindig ellenőrizzük a lencse makulátlanságát! Az internetet elárasztó amatőr fotókból kiindulva sajnos rengeteg ember elfelejti ezt az apróságot, s ujjlenyomattól zsíros felvételekkel szemeteli tele a világhálót. Pro tipp: ezt a tanácsot még akkor is érdemes betartani, ha nem művészkedni akarsz, csak a nagymama bojlerét árulod.

Izgalmas perspektívák nyomában

Coulson nem győzi hangsúlyozni, hogy milyen kifizetődő a hagyományostól elrugaszkodott betekintési szögekkel dolgozni. Mindegy, hogy magasból, mélyből, vagy oldalról, a lényeg, hogy próbáld friss szemszögből megfogni a témát!

Lágy fények = tökéletes portré

A fotós eme tippjében kiemeli az iPhone egyik nagy előnyét, nevezetesen azt, hogy portréfotózáskor kevésbé hozza zavarba az alanyokat, mint a robusztusabb profi felszerelések. A legjobb portrék elkészítése érdekében azt ajánlja, hogy használjunk lágy megvilágítást. Egy ablakból beszűrődő fénysugár (szakkifejezéssel a Rembrandt lightning – a legendás holland festő jellegzetes művei után) például már bőven elég lehet a természetes hatáshoz. Coulson arra is rámutat, hogy az arcképekkel nem szabad sietni, elegyedjünk inkább szóba az alannyal és kattintgassunk serényen, hogy elkapjuk a legelőnyösebb arckifejezést.

Ne félj az elvont kompozícióktól, keresd a humort!

Az utcákat látva sosem tudhatod, hogy mikor futsz bele valamilyen vicces, vagy absztrakt témába, legyen az graffiti, vagy egy szokatlan dekoráció. Sose habozz rögzíteni ezeket, egy fotó ugyanis nem csak akkor lehet hatásos, ha drámai.

A National Geographic oldalán megtekinthető az összes felvétel, melyeket Cotton Coulson a tippek mellé készített. A korabeli iPhone-ok jóval gyengébb kamerája miatt ugyan nem kifejezetten látványosak, de remekül alátámasztják a fotós jótanácsait, hiszen technikai háttér ide-vagy oda, a legfontosabb azért még mindig a kreativitás.

Forrás: National Geographic

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!