imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Jawbone UP MOVE teszt


Bár az időjárás pillanatnyilag nem ezt mutatja, lassan közeledik a napsütötte tavasz, majd a nyár, és sokunkba belehasíthat a felismerés: ideje a téli hónapokban eltunyult testünket egy kicsit formába hozni. Ha pedig valaki szereti a kütyüket, ehhez nagyszerű segítség lehet egy fitnesz-központú okoskiegészítő beszerzése.

Szerencsére (?) a piacon mára kismillió hasonló eszköz található, így ha most kezdünk keresgélni, nem biztos, hogy könnyedén el tudunk igazodni a fitneszkarpántok, okosórák és egyéb kiegészítők áradatában. A műfaj egyik nagy öregje a Jawbone, akik még 2011-ben mutatták be az első UP karpántot. Hozzánk most a cég egyik legújabb és legolcsóbb, kategóriájában nagyszerű ár-érték arányt képviselő ilyen típusú terméke, a Jawbone UP MOVE jutott el tesztelésre.

Az UP MOVE gyakorlatilag az UP karpántok kistestvérének is felfogható, a Jawbone belépőszintű terméke a fitneszkiegészítők között. Az aprócska eszköz egy, a márkától megszokott igényes dobozkában érkezik. Ebben található a 2,5 cm átmérőjű és 1 cm magas, kör alakú szenzor, valamint egy csipeszes tartó, amivel a ruhánkra vagy övünkre csíptethetjük. Az UP MOVE tehát nem hagyományos értelemben vett fitneszkarpánt, bár külön vásárolhatunk hozzá kiegészítő, óraszíj-szerű tartót is – erről majd kicsit később.

Jawbone UP MOVE

Amikor először kivettem a dobozból leginkább a tömege döbbentett meg, ugyanis alig érezhető, kevesebb, mint 7 grammot nyom. Maga a hardver sem túl sok belőle, igazából az eszköz felét a mellékelt gombelem foglalja el. A gyártó egyébként egy szabványos CR2032 gombelemmel akár hat hónapos működési időt ígér, bár magától értetődően ezt nem volt lehetőségem kipróbálni. A hosszú akkuidőért azonnal hálásak leszünk, amint megpróbáljuk belepasszírozni a MOVE-ot a hozzá tartozó csíptetős tokba, mivel ezzel én jó pár percet szenvedtem, annyira nehéz volt belenyomorgatni. Oké, kiesni legalább tuti nem fog belőle, és elég fél évente megszenvedni vele. A csipesz ugyanilyen masszív, szóval elhagyni sem fogjuk.

Innentől kezdve az iPhone-unkra letöltött UP appal már használatra kész is, elég megnyomni a tulajdonképpen az egész eszközt elfoglaló gombot, és a Jawbone UP MOVE életre kel. Az alkalmazással tényleg pár másodperc összekapcsolni, utoljára akkor éreztem azt, hogy na, igen, így kell valaminek működnie, amikor a Philips Hue izzóimat üzemeltem be először otthon. Néhány lépés, egy gyors regisztráció, és már figyelhetjük is, mennyit mozgunk egy nap.

Jawbone UP MOVE

A bekapcsoláskor feltűnhet, hogy a gomb alatt egy LED-es kijelző rejtőzik. Ez mutatja meg, hogy éppen hol tartunk a napi céljainkat illetően, illetve figyelmeztet arra is, hogy milyen módban van az eszköz. Ráadásul, egy hét után (nos, ismeritek azt a mondást, hogy az igazi férfi sosem olvas manualt, ugye?) arra is sikerült rájönnöm, hogy óraként is használható: ha gyorsan kétszer egymás után lenyomjuk a gombot, a kigyulladó LED-ekből az első a nagymutatót jelképezi, a második a kismutatót, így az összesen 12 fénynek köszönhetően kb. 10 perces pontossággal leolvashatjuk róla az időt. Praktikus, főleg ha csuklón hordjuk.

Alapvetően három állapota van a MOVE-nak: alapesetben simán számolja a lépéseinket, ha ilyenkor egyszer megnyomjuk a gombot, megmutatja hol tartunk a napi célunkat illetően. Ha egyszer röviden, majd hosszan nyomjuk meg, akkor edzésmódba kapcsol, és így próbálja még pontosabban kitalálni, mennyi kalóriát égetünk el – ehhez mondjuk az alkalmazásban az edzés végeztével meg kell neki mondanunk, hogy milyen típusú mozgást végeztünk. Mivel pont a tesztelés alatt sikerült teljesítenem az éves betegség-kvótámat, ezért ezt a funkciót szégyenszemre sajnos nem próbálgattam különösebben, pedig esküszöm, hogy el akartam vinni például squashozni magammal.

A harmadik mód az alvásfigyelés, ehhez lefekvéskor hosszan kell megnyomnunk a gombot. A Jawbone UP MOVE ugyanúgy a benne található gyorsulásmérő segítségével nézi a mozgásunkat az éjszaka folyamán, mint például a SleepCycle app az iPhone esetében, és ebből próbálja megállapítani, mennyire volt pihentető az éjszakánk. Kiderül, hogy a lefekvés után mennyi idővel aludtunk el, hányszor ébredtünk fel éjszaka, mennyi volt a mélyalvás-fázis és természetesen, hogy összesen mennyit aludtunk, illetve mennyi időt töltöttünk az ágyban. Ébreszteni sajnos nem tud intelligens csendes módon, ez csak a nagytestvérek (UP24 és a hamarosan érkező UP3) kiváltsága.

Jawbone UP MOVE

Alváshoz már praktikusabbnak tűnhet a fent említett karpánt. Engem a csíptetős megoldás ugyanis az első nap után is zavart, sehogy nem tudtam megszokni, hogy mindig útban van ha a zsebembe akarok nyúlni, ezért a második naptól kezdve a karpánttal kezdtem használni, órát úgyis mindig hordok, elfér mellette alapon. Kétfajta karpánt-csomagot vásárolhatunk meg külön, a különbség a színekben van, illetve az egyik verzió vékonyabb (női?) a másik vastagabb (férfi?). Konzervatív típusoknak jó hír, hogy mindkettőben van fekete verzió, én a vastag fehérrel kezdtem használni a kék MOVE-ot, de miután többen megszóltak, átálltam a feketére.

Itt egy kicsit kitérnék még a karpánt kialakítására. Gumis anyagból van, az egész egy óraszíj szerű megoldás, egy műanyag pöcök akaszkodik a rajta található lukakba. Nos, a gumis anyagnak köszönhetően az egész elég tapadós, nem túlzok, eleinte 3-4 perc volt mire sikerült a megfelelő méretre állítanom és felvennem, egy hét alatt egy speciális fogással ezt sikerült nagyjából 2 percre letornáznom, ami még mindig nagyon sok. Értem én, hogy nem egy Apple Watch-ról beszélünk, na de akkor is. A karpánttal viszont elvileg például zuhanyzáshoz sem kell levennünk a Jawbone állítása szerint, mert az eszköz annyira cseppálló, hogy ezt bírja – úszni tilos benne – de hogy őszinte legyek, ezt nem mertem még kipróbálni, a csavaros elemfedél nekem nem tűnt annyira biztos megoldásnak.

Jawbone UP MOVE

Ami az UP-rendszer egyik legnagyobb erőssége egy ideje, az a szoftver. Az iPhone-alkalmazás nagyon szép, könnyen kezelhető és mindent egy pillanat alatt áttekinthetünk benne. Ha elindítjuk, pár másodperc alatt szinkronizál az UP MOVE-val a Bluetooth 4.0 LE kapcsolaton keresztül, így mindig az aktuális adatokat láthatjuk. A kezdőképernyőn három nagy oszlop fogad, az első az éjszakát és az alvás minőségét mutatja, a második a napi lépéseinket, a harmadik pedig a hátralévő elfogyasztható kalóriákat, illetve hogy mennyire egészségesen étkeztünk aznap.

Honnan tudja, hogy mit és mennyit ettünk aznap? Egyrészt, ezt vezethetjük magában az UP alkalmazásban is, de mivel a Jawbone rendszere számos más eszközzel és appal is kompatibilis, ezért használhatunk mást is a feladatra. Szerintem erre évek óta a legjobb megoldás a MyFitnessPal, régen is ebben vezettem a bevitt kalóriákat amikor épp ilyen időszakomat éltem, így most is gyorsan összelőttem az UP alkalmazással. Tökéletesen működik a szinkron, úgyhogy személy szerint ezt a megoldást javasolnám. Egyébként természetesen az UP képes továbbítani az adatokat a gyári Health appba is, már ami az alvást, a megtett távolságot és lépéseket illeti.

Jawbone UP MOVE

Az UP app egyik plusz képessége, hogy pár nap után működésbe lép a Smart Coach nevű „személyi edzőnk”, aki a szokásainknak megfelelően napi teljesítendő célokat ajánl a „Today I Will” funkció keretében. Ezzel apró lépésekkel haladhatunk az egészséges életmód felé, olyan szempontból, hogy például minden nap egy kicsit többet aludjunk az ideális értékig, vagy többet mozogjunk, hosszabb edzéseket végezzünk, ilyesmik. Ezen kívül mindenféle rövid életviteli tanácsokat ad. Van továbbá egy kis közösségi funkciója is, ugyanis hozzáadhatjuk a szintén UP-rendszert használó ismerőseinket, így folyamatosan nyomon követhetjük egymás teljesítményét, ezzel is tovább ösztönözve magunkat és másokat. Vicces apróság, hogy alapértelmezésben a testtömegünket nem osztja meg az alkalmazás a nagyvilággal.

Csak röviden akartam írni a Jawbone UP MOVE-ról, aztán tessék, mi lett belőle. Ha pár sorban kéne összefoglalni a terméket, azt mondanám, hogy hozza a Jawbone-tól megszokott minőséget, és 15 900 Ft-os árával nagyszerű ár-érték arányt képvisel. Nem a legfejlettebb fitneszkarpánt a piacon, de nem is ez a célja. Ha valaki hajlamos arra, mint én, hogy szüksége van apró ösztönzésekre a több mozgáshoz, vagy egészségesebb életvitelhez, annak ideális választás lehet. Én is elkezdtem a hosszabb útvonalon sétálni hazafelé, megint vezetem az étkezéseimet a MyFitnessPalba, és naponta többször is nyomogatom a MOVE-ot, hogy hogyan állok a céljaimmal. Ha pedig így nézzük, már megérte.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!