imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Jelentős Final Cut Pro X frissítés érkezett


Sok kritikát hallani manapság azzal kapcsolatban, hogy az Apple egyre inkább elhanyagolja a professzionális felhasználókat – elég csak a mostanában megjelent Photos appra gondolni, amivel egy időben a cég leállította az Aperture fejlesztését. Videós fronton viszont úgy tűnik más a helyzet, ugyanis megérkezett a Final Cut Pro 10.2, amiben számtalan újítást találhatunk.

A Final Cut Pro és Motion talán leglátványosabb újítása a 3D-s feliratok megjelenése, vagyis mostantól roppant egyszerűen készíthetünk térbeli feliratokat a videóinkba, amik teljesen testre szabhatóak, különböző anyagokból „épülhetnek fel” a betűk, és természetesen a megvilágításukkal is eljátszadozhatunk. Phil Schiller az alábbiakat nyilatkozta a frissítéssel kapcsolatban:

A Final Cut Pro X a hollywoodi kasszasikerek készítői és az első filmjüket vágó felhasználók számára is alapjaiban változtatja meg a filmvágást. A frissített Final Cut Pro X, Motion és Compressor segítségével még könnyebben vághatunk, feliratozhatunk és terjeszthetünk bármit a rövidfilmektől az egész estés mozifilmekig.

Final Cut Pro X

Ez utóbbi esetben Phil valószínűleg a Focus – A látszat csal című krimi-vígjátékra gondolt Will Smith és Margot Robbie főszereplésével, melyet teljes egészében Final Cut Pro X-ben vágtak meg. A cég ennek örömére még februárban egy kis weboldalt is összeállított, ahol bemutatják, hogyan folyt a munka, illetve pár technikai részletet is elhintenek.

Az 10.2-es Final Cut Pro további újdonságai közé tartozik a továbbfejlesztett maszkolás és a különböző fájlformátumok támogatása is, így például a grafikus processzor bevonásával akár háromszor gyorsabban kezelhetjük a RED RAW-fájlokat. Az effektjeinket pedig presetekként is elmenthetjük, így később bármikor könnyedén elővehetjük őket egy másik projekthez is.

Final Cut Pro X

A Motion 5.2 további finomhangolásra ad lehetőséget a 3D-s feliratok terén, több fényforrással is megvilágíthatjuk őket, a szoftver pedig ultrarealisztikus árnyékokat is renderel hozzájuk. Ezen kívül kapunk 12 új generator effektet, továbbfejlesztett keyframinget, valamint maszkolást.

A Compressor talán legfontosabb újítása azoknak, akik árulni is szeretnék az elkészült anyagokat, hogy mostantól könnyedén összeállíthatunk egy úgynevezett „iTunes Store Package”-et, amibe előzetest, feliratokat és persze magát a filmet tehetjük. Ezt egy az egyben elküldhetjük egy iTunes Delivery Partner számára, és már el is kezdhetjük árulni az iTunes Áruházban. Az Apple továbbá észrevehető teljesítményjavulást ígér a hardveresen gyorsított H.264 formátumú videók exportja esetén.

Final Cut Pro X

Mindhárom alkalmazás új ikont is kapott egyébként ebből az alkalomból, melyek jobban illeszkednek a Yosemite megjelenéséhez. A frissítések természetesen ingyenesek mindazok számára, akik rendelkeznek a szoftverek korábbi verziójával.

• Final Cut Pro X letöltése a Mac App Store-ból (299,99 €)
• Motion letöltése a Mac App Store-ból (49,99 €)
• Compressor letöltése a Mac App Store-ból (49,99 €)

És hogy a professzionális videóvágás iránt kevésbé érdeklődő olvasóink számára is legyen egy kis érdekesség a hírben: az Apple által a sajtóközleményhez mellékelt képek közül az egyiken egy meglehetősen érdekes színű MacBook Pro látszik. Vagy a grafikusnak volt rossz napja, és csúnyán másnapos állapotban elrontotta a színezést, vagy véletlenül töltöttek fel hivatalosan még nem létező asztroszürke Retina kijelzős MacBook Próról képet. Mi egyébként az előbbire tippelünk, volt már ilyenre példa.

Final Cut Pro X MacBook Pro

UPDATE: Időközben az Apple le is cserélte a képet a jól megszokott ezüst színű MacBook Próra.

Forrás és képek: Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!