imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Jelentős változás lép életbe az Apple Music-ban


Amikor tavaly elindult az Apple Music, a hagyományos streaming-szolgáltatás mellett arra is lehetőségünk nyílt, hogy az iCloud Music Library segítségével bárhonnan hallgathassuk a saját zenei gyűjteményünket, vagyis azokat a zeneszámokat, amiket korábban megvásároltunk vagy beimportáltunk az iTunesba. Ez azonban az Apple Music esetében nem egyezett meg az iTunes Match kínálta megoldással.

Az alapvető különbség az Apple Music és az iTunes Match között az volt, hogy az előbbi DRM-es, vagyis másolásvédelemmel ellátott fájlok formájában tette elérhetővé a felhőbe feltöltött zenéinket, míg az utóbbi DRM nélküli fájlokat adott. Ez sok kavarodást okozott, több felhasználó azt hitte, hogy az Apple Music „zárolja” a zenéit, így azokat nem éri majd el, ha lemondja az előfizetését. Arról nem is beszélve, hogy a rendszer a párosítást csak a metaadatok alapján oldotta meg, ami sokszor pontatlanabbnak bizonyult, mint az iTunes Match-féle megoldás, ami „belehallgat” a zeneszámba, így nem csak a nyers adatok alapján működik.

Nos, ez változik most, ugyanis az Apple szépen lassan minden Apple Music-felhasználó számára megadja az egyébként évi 25 euróért elérhető iTunes Match szolgáltatást. Ez azt jelenti, hogy a saját gyűjteményünkben lévő zenéinket ezentúl DRM-mentesen tölthetjük le a felhőből, valamint pontosabb eredményeket kapunk az iTunes katalógusában található számokkal történő összevetéskor – akkor is, ha korábban egyszer már rosszul határozta meg a számot az Apple Music. Vagyis ha véletlenül letöröljük az iTunes könyvtárunkat a Macünkről (esetleg tönkremegy a merevlemez és nincs biztonsági mentésünk, de ez ugye nem fordulhat elő), akkor a felhőből bármikor visszatölthetjük a számainkat.

Apple Music + iTunes Match

Az iMore-os Serenity Caldwell négy egyszerű pontban foglalja össze, hogy pontosan mit is jelent a felhasználóknak ez a változás:

1. Ha eddig sem használtad az Apple Music-ot vagy az iTunes Match-et

Igazából nem változik számodra semmi, viszont ha tervezed az előfizetést, akkor mostantól az Apple Music-előfizetéssel az iTunes Match funkcióit is megkapod.

2. Ha csak az iTunes Match-et használtad

A szolgáltatás továbbra is változatlan formában érhető el, vagyis semmit nem fogsz észrevenni.

3. Ha csak az Apple Music-ot használtad

Minden iTunesból megvásárolt, vagy a könyvtáradba másolt zene mostantól Purchased, Matched vagy Uploaded státuszt kap az iTunesban, és DRM-mentesek lesznek. Ha letöltöd ezeket egy másik eszközödre, örökké a tiéd maradnak, és akkor is hallgathatod őket, ha már nincs meg az előfizetésed. (Ez persze nem vonatkozik az Apple Music-ból offline módba letöltött zenékre, azoknak továbbra is búcsút inthetsz ha lemondod az előfizetést.)

4. Ha az Apple Music-ot és az iTunes Match-et is használtad

Tulajdonképpen lemondhatod az iTunes Match szolgáltatást ha hosszú távon Apple Music-előfizető tervezel maradni.

 

Az új funkció nem érhető el azonnal minden felhasználó számára, az Apple apránként, automatikusan (tehát semmit nem kell tenned) naponta az előfizetők 1-2%-ánál kapcsolja be, és folyamatosan figyelemmel kísérik a folyamatot, hogy elkerüljék az esetleges hibákat. Ez azt jelenti, hogy akár 2-3 hónap is lehet, mire hozzád is elér a dolog. Ha a számok mellett az „Apple Music” helyett „Matched” látszik az iTunesban, akkor már az új megoldást használod.

Forrás: iMore.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!