imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

JIBO: a világ első személyi robotja


Imádod Sirit, és mindig azt kívántad, bárcsak lenne létezne valamilyen fizikai formában? Vagy csak úgy szeretnél egy saját robotot otthonra? Akkor már csupán nagyjából ötszázat kell aludnod, és hozzád is beköltözhet JIBO, a világ első személyi robotja!

Az ötlet Dr. Cynthia Breazeal, az MIT robotikaprofesszorának fejéből pattant ki. Dr. Breazeal gyakorlatilag 20 éve foglalkozik azzal, hogy hogyan tehetnék a robotok könnyebbé az életünket, milyen hatással lehetnek a kapcsolatainkra vagy a szociális hálónkra. Úgy tűnik, a technológia mostanában nőtt fel ahhoz, hogy meg is valósítsa régóta dédelgetett álmát.

JIBO egy személyi asszisztens és családi robot lesz. Készíthet rólunk fotókat, használhatjuk videokonferenciára, vagy szólhatunk neki, hogy rendelje meg a vacsorát. A cuki, kb. 30 centi magas testbe a készítők a tervek szerint egy rendkívül fejlett „mesterséges intelligenciát” rejtenek, ami megérti az emberi beszédet, tud reagálni az érzelmeinkre, és természetesen a hangunkkal vezérelhetjük.

Dr. Cynthia Breazeal és a JIBO-prototípus. Kép forrása: Gigaom.
Dr. Cynthia Breazeal és a JIBO-prototípus. Kép forrása: Gigaom.

JIBO-ban két nagy felbontású kamera található, ezekkel készíti rólunk a videókat és fotókat, és ezek segítségével ismeri fel az arcokat is, vagyis hogy kihez beszél éppen. Az alkotók azt ígérik, hogy a beépített MI képes a tanulásra, így szépen lassan megismer majd minket, felfedezi a szokásainkat és hozzánk idomul. A beépített hangszórókkal és mikrofonnal figyel és kommunikál velünk.

Az aprócska robot „érzelmeit” a fején található érintőkijelzőn fejezi ki, itt láthatjuk ha éppen jó kedve van, nevet valamin, de itt fogja tudatni azt is, ha valamiért szomorú. A fejlesztők által kiadott videó alapján hihetetlenül jól megkoreografált mozgása lesz, az apró rezdülések, finom gesztusok tényleg olyan érzetet keltenek az emberben, mintha JIBO élne és gondolkozna. Természetesen képes lesz majd szinkronizálódni az okostelefonunkkal is.

Nem is nagyon akarom ragozni, egyszerűen látni kell a videót, én teljesen beleszerettem:

Mi a rossz hír? Az, hogy JIBO a tervek szerint csak 2015. decemberében fog megjelenni, jelenleg a projekt közösségi finanszírozása indult meg az Indiegogón, és kevesebb mint 24 óra alatt máris közel 350 ezer dollár gyűlt össze a megvalósításra. Az ár 500 dollár lesz. Nem olcsó, de a nyílt platformnak köszönhetően a jövőben rengeteg irányban fejlődhet tovább a robot, hiszen csak a fejlesztők fantáziája szab határt annak, hogy mire használhatjuk majd.

Szerintem instant get. Neked kéne?

Forrás: Mashable. Borítókép: Scanvine.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!