imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Jó Wi-Fi routert keresel? Mutatunk egyet: AmpliFi


Egy nem megfelelő Wi-Fi hálózat rengeteg mérgelődést okozhat. Szerencsére a választék hatalmas: pár ezer forintos gagyitól kezdve a méregdrága szörnyekig mindenféle fajta létezik. De vajon melyiket érdemes választani? Megtaláltuk az egyik legjobbat!

Mielőtt rátérünk az AmpliFi routerre, elmesélek egy kis történetet. Amikor beköltöztem kilenc éve a lakásomba, egyértelmű volt, hogy egy AirPort Extreme-et rakok le a hálószobába és ezzel oldom meg az egyébként nem nagy lakás lefedettségét. Mindössze 54 négyzetméter, plusz a teraszok, egyszerű ez. Az AirPort azért a hálószobába került, mert az épület tervezője úgy gondolta jó ötlet az ágy mellett kivezetni az UTP csatlakozót, hülyeség lenne mondjuk a TV csatlakozás mellé tenni az internetet…

Pár évig nem is volt gondom, de ahogy költöztek be a szomszédok, egyre több Wi-Fi jel ért össze, a kiosztható csatornák száma pedig véges. Volt netem, kivéve a konyhában. Vagyis ott is volt, de rendszeresen az történt, hogy ha a laptopomat, az iPademet, vagy az iPhone-t leraktam a konyhapultra, egyszerűen megállt rajtuk a net. Nem mindig, de mondjuk 10-ből négyszer. Ilyenkor vártam, mint a hülye, hogy most akkor épp az adott oldal töltődik-e lassan, míg rájöttem, hogy nem. Wi-Fi kikapcs, visszakapcs, ezután már ment. Ha visszamentem a kanapéra, akkor esélyes volt, hogy kezdődik az egész elölről. Iszonyú bosszantó, főleg, amikor dolgozni kellett volna.

Természetesen mindent megpróbáltam. Vettem még egy AirPort Extreme-et TG-től, mert az övé eladósorba került. (Vett valami borzasztó csúnya Asus szörnyet, ezért vált meg az AirPortjától.) Szóval bridge módba kötöttem a két AirPortot, hogy kiterjesszem a hálózatot, de persze ez sem segített. Milliószor váltogattam csatornákat, mindhiába. Teljesen random elment a netem a konyha, a háló és a nappali közti Bermuda háromszögben.

Nemrég aztán egészen véletlenül megkerestek az iMagazinon keresztül, hogy nincs-e kedvünk tesztelni egy jó kis Wi-Fi routert. Kicsit unottan kérdeztem, hogy milyen termékről lenne szó, tekintve, hogy kevés unalmasabb dolgot tudok elképzelni egy Wi-Fi router tesztelésénél. AmpliFi – jött a válasz.

Hoppá!!! Egyből beugrott, hogy hónapokkal korábban már nézegettem ezt a routert, többször is szembejött már velem a neten szörfölve. Úúúú mondom, ez az a kis fehér kocka, amin egy kijelző is van! Azonnal rávágtam, hogy igen, akarom tesztelni. Aznap a kezemben volt az AmpliFi.

A kissé hosszúra nyúlt bevezető után térjünk rá, hogy miért is lelkesedtem ennyire ezért a kis routerért.

Az AmpliFi-t az Ubiquiti gyártja. Elég annyit tudni a cégről, hogy kifejezetten vezeték nélküli hálózati eszközökre specializálódtak, és elég magas színvonalon űzik ezt a tevékenységet. Eddig kizárólag komoly infrastruktúrákat építettek nagy cégek számára, de most úgy döntöttek, hogy az otthoni felhasználóknak is elérhetővé teszik azt a tudást, amit a nagy rendszerek építésekor felhalmoztak.

Ilyenkor szokott az történni, hogy az ipari cuccot lekicsinyítik és megfelelő tapasztalat hiányában, valami borzalmat próbálnak eladni a fogalom nélküli otthoni felhasználónak. Szerencsére az AmpliFi nem ilyen lett.

Design

A csomagolás igényes, látszik, hogy odafigyeltek erre is, ez máris egy plusz pont. Ha egy gyártó odafigyel az ilyen részletekre, mint például a csomagolás, az mindig jót jelent. Az alapcsomag csak a routert tartalmazza, amihez később vehetünk plusz antennákat. Nálam a két antennás csomag járt, amivel már többszintes családi házakat is lefedhetünk.

A router egy 10×10 centiméteres szabályos kocka. Nem olyan fényes a felülete, mint az AirPortnak, selymes tapintású matt fehér, ezért nem is karcolódik. Elöl egy kerek kijelző, hátul a csatlakozók, a dobozka alján pedig egy átlátszó talpazat. Nem igazán lehet belekötni, gyönyörű kis dobozka. Bárkinek mutattam eddig, az elismerően csettintett.

Portok

Hátul négy darab gigabites Ethernet LAN csatlakozóaljzatot, Ethernet WAN csatit a modemhez, és egy USB portot találunk. A tápegység USB-C típusú csatlakozás.

Üzembe helyezés

Miután adtunk tápot neki és az internetet is beledugtuk, nincs más dolgunk, mint letölteni az AmpliFi appot. Bekacsolás után életre kel a kis kerek kijelző is, és folyamatosan segít minket az első beállítások lépcsőin végigmenni (közben gyönyörködhetünk a doboz alján körbefutó ledvilágításban is). Az egész művelet alig pár percet vesz igénybe, az alkalmazás egyszerű és jól átlátható. Megkockáztatom, és azt mondom, hogy átláthatóbb, mint az Apple-féle AirPortos app. Erre még visszatérek, de muszáj beszélni most már a kijelzőről, úgyis tudom, hogy mindenkit ez érdekel.

Kijelző egy Wi-Fi routeren???

De tényleg, mi a fenének kijelző egy routerre? Mondhatnám, hogy azért, mert jól néz ki rajta, ami egyébként így is van. Viszont hasznos is. Ez ugyanis érintős kijelző, tehát nem csak nézegetni tudjuk, funkciója is van. Kirakhatunk rá órát, a le- és feltöltött adatmennyiség kijelzését, az épp aktuális le- és feltöltési sebességet, az IP címet, illetve a portok foglaltságát is. Az egyik leghasznosabb funkciója a kijelzőnek például, hogy ha szoftverfrissítés érkezik, azt jelzi nekünk, és egyetlen érintéssel el is indíthatjuk a frissítést, nem kell az alkalmazást nézegetni. Persze azt is mutatja, hogy hol tart a frissítéssel.

Mivel nekem a hálóban van a dobozka, fontos volt, hogy kikapcsolható legyen mind a kijelző, mind az alsó led világítás. Szerencsére az app fejlesztői gondoltak erre is. Szabályozható a fényerő, illetve azt is megadhatjuk, hogy mondjuk éjféltől kapcsolja le magán az összes fényt, reggel 8-tól pedig kapcsolja be a kijelzőt és a talpazat megvilágítását.

De milyen a Wi-Fi?

A design már megvett kilóra, de azért a lényeg mégiscsak az, hogy milyen sebességre képes és mennyire képes lefedni a lakást.

Az AmpliFi természetesen kétsávos router, 2,4 és 5 GHz-es hálózatot is képes üzemeltetni, ezeket automatikusan osztja ki az eszközöknek. Vagyis egy hálózatunk lesz, 2,4 és 5 GHz-es sávokkal, a router pedig a régebbi eszközeinknek kiosztja a 2,4 GHz-et. Az újabbaknak, amik az 5 GHz-et tudják, értelemszerűen az 5 GHz sávot biztosítja. A 2,4 GHz 450 Mbps, az 5 GHz akár 1300 Mbps sebességre képes. Nálam csak 100 megabites net van, ezt bőven tudja; két eszköz közt pedig 7-900 Mbps stabilan meg is van. Ez elmarad a maximum értékektől, de mint mondtam, rengeteg Wi-Fi hálózat ér össze, ezek nyilván lassítják egymást.

Az alkalmazásban mindent konfigurálhatunk és láthatunk. Megnézhetjük, hogy milyen eszközök lógnak a hálózatunkon és ezek milyen sebességgel szipkázzák a netet. Megadhatjuk, hogy melyik eszköz milyen prioritással kapjon netet, és azt is beállíthatjuk, hogy letöltésre, videóra, vagy játékra optimalizálva részesüljenek a hálózatból. Futtathatunk sebességtesztet is, illetve készíthetünk külön hálózatot a vendégeknek, ha nem szeretnénk megadni a jelszavunkat mindenkinek. Nem is akarom pontról pontra részletezni, igazából mindent tud, amit kell.

Tehát gyors. Na de működik-e a konyhában is a net? A válasz az, hogy igen. Nem tudom, mi a varázslat az AmpliFi-ben, de négy hónap alatt egyszer sem ment el a net, bárhol is voltam. Egyszerűen csak működik. Természetesen az AmpliFi marad használatban, az AirPortnak mennie kell.

Mire jók az antennák?

Ezek a Mesh pontok, vagyis kiterjeszthetjük a hálózatunkat a külön vagy csomagban megvásárolható antennák segítségével. Például ha van egy több emeletes vagy nagy alapterületű házunk, akkor ezek az antennák segítik, hogy elérjük a lehető legjobb hálózati lefedettséget.

Az antennákon is látszik, hogy a Ubiquiti nem ma kezdte a hálózati rendszerek tervezését. Az antennák két részből állnak. Az alsó részt egyszerűen bedughatjuk egy 220-as konnektorba, a felső rész pedig mágnesesen cuppan bele a kialakított kis gömbcsuklókba. Ezeken keresztül kapják az áramot is, és ezek a kis gombcsuklók teszik lehetővé, hogy a lehető legjobb irányba állítsuk őket. Ha bedugtuk őket, automatikusan kapcsolódnak a bázishoz, igazából semmit nem kell velük csinálni. Az antennán egy kék ledsor mutatja a jel erősségét, ezek segítségével tudjuk a legmegfelelőbb pozícióba állítani őket, ugyanis a ledek szinte valós időben mutatják az erősséget.

Mivel nálam nagyon rossz helyen van a bázisegység, a nappaliba szúrtam le az egyik antennát, lehet, hogy ennek köszönhetően lett gyors és stabil hálózatom. A poén kedvéért a teraszomhoz is leraktam egy antennát, amivel elértem, hogy a hatodik emeletről egészen az utcáig érezhető a hálózatom. Persze ennek semmi értelme, inkább csak arra voltam kíváncsi, hogy hány négyzetmétert tudunk így lefedni. Mint kiderült, nagyon sokat. Ha ennél nagyobb lakása van valakinek, az úgysem ezt a cikket olvassa, hanem külön embere van, aki elintézi az internetet. :)

Összegzés

Az AmpliFi az egyik legjobb router a piacon, nem mellékesen pedig az egyik legszebb is. Persze mindenki más szempontok alapján választ routert, de ha például az a kérdés, hogy ez, vagy egy Apple AirPort Extreme, akkor egyértelműen ezt érdemes választani, amennyiben nem feltétlenül szükséges, hogy minden eszközünkön ott legyen az alma logó. A bázisállomás 53 990 forintos ára szemben a 69 900 forintos AirPort Extreme-mel, egyértelmű ár-teljesítmény győztessé teszi az AmpliFi-t, nem beszélve a plusz funkciókról.

Az AmpliFi megvásárolható minden iSTYLE üzletben és online is.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!